Trwa ładowanie...

Śniadanie w Nowym Jorku. Wypróbuj amerykańskie przepisy

Nowy Jork można zwiedzać długimi tygodniami, a gdy jeszcze do tego lubi się zjeść, lista miejsc do odwiedzenia rozrasta się do granic możliwości. Nowojorskie kulinarne klasyki konkurują na każdym kroku z potrawami z całego świata. Jest tu wszystko i na każdą kieszeń. Byle tylko znaleźć wystarczająco miejsca w żołądku…

Śniadanie w Nowym Jorku. Wypróbuj amerykańskie przepisyŹródło: Marta Hopfer
d3zrlz5
d3zrlz5

Należę do kategorii ludzi (delikatnie to ujmując) gloryfikujących śniadania. Mam do nich stosunek niemal nabożny. Lubię słodkie, słone, na ciepło, na zimno, owocowe, mleczne, przypominające dzieciństwo i super nowatorskie. W zasadzie mogłabym jeść tylko śniadania. Niestety mieszkam obecnie w kraju, w którym oferta porannych posiłków jest tylko przyzwoita, nie oszałamiająca. Chyba właśnie dlatego wypad do Nowego Jorku stał się śniadaniocentryczny. Konsekwentnie, co wieczór przeglądaliśmy poradniki kulinarne w poszukiwaniu miejsca, w którym rozpoczniemy kolejny dzień. I były to bardzo smaczne poranki!

Fluffy Pancakes

Zaczęliśmy od klasyka w klasycznym miejscu. Nie, nie u Tiffany’ego, ale w Tom’s Restaurant (Brooklyn, 782 Washington Ave) na Brooklynie. To prawdziwa instytucja. Jedna porcja Fluffy Pancakes z masłem i złotym syropem w zupełności wystarcza na dwie osoby i momentalnie przenosi do scen z klasycznych amerykańskich filmów i seriali. Ciepłe, puszyste, słodkie i pachnące, grube naleśniki polane słodkim syropem to obowiązkowy punkt, od którego warto rozpocząć amerykańskie śniadaniowe poszukiwania. Dają energię na dobrych kilka godzin snucia się po mieście. Są niewymagające i skutecznie pomagają w przetrwaniu jet lagu. Takie klasyczne comfort food, które również łatwo przygotować w domu.

*Składniki *: 3/4 szklanki kwaśnego mleka, 1 szklanka mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 2 łyżki roztopionego masła, olej do smażenia.

Przygotowanie: połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w dużej misce. Zmiksować jajko, masło i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i miksować aż znikną grudki. Rozgrzać dużą płaską patelnię z odrobiną oleju (lub użyć oleju w sprayu). Wlać ¼ szklanki mieszanki na środek patelni i smażyć aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Przewrócić za pomocą łopatki i smażyć do lekkiego zbrązowienia. Podawać z syropem klonowym, masłem lub innymi dodatkami.

Ciepłe, puszyste, słodkie i pachnące, grube naleśniki polane słodkim syropem to obowiązkowy punkt, od którego warto rozpocząć amerykańskie śniadaniowe poszukiwania. Marta Hopfer
Ciepłe, puszyste, słodkie i pachnące, grube naleśniki polane słodkim syropem to obowiązkowy punkt, od którego warto rozpocząć amerykańskie śniadaniowe poszukiwania. Źródło: Marta Hopfer

Jajka po benedyktyńsku

Innym klasykiem, który należy, kolokwialnie mówiąc, zaliczyć, to jajka po benedyktyńsku z szynką i sosem bernaise - Eggs Benedict (popularnie zwane Eggs Benny). Dostępne w każdym dinerze, trafiają się lepsze i gorsze. My trafiliśmy na te gorsze, na szczęście można je było nieco stłumić niekończącymi się dolewkami słabej kawy. Po powrocie do domu zrobiłam lepsze i nie trzeba ich było zagłuszać kawą.

Składniki: 2 łyżki octu, 8 jajek oraz 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka białego wina, 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu, 2 do 4 ziaren pieprzu, 1/2 szklanki solonego masła, 3 żółtka, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon), szczypta soli i pieprzu, 4 nieduże płaskie pszenne bułeczki (przekrojone na pół, opieczone w tosterze i posmarowane masłem) albo angielskie crumpetsy – również opieczone, odrobina rukoli.

d3zrlz5

Przygotowanie jajek: napełnić rondelek wodą, dodać ocet i zagotować (woda nie powinna mocno wrzeć!). Rozbić zimne jajko do małej miseczki i delikatnie wlać do wody (po ściance garnka lub do wiru, który tworzymy uprzednio zamieszawszy wodę). Powtarzać z pozostałymi jajkami. Gotować w delikatnie gotującej się wodzie przez 2-3 min aż białka się zetną, a żółtko ugotuje do pożądanej twardości. Jajka wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć dobrze na ręczniku papierowym.

Przygotowanie sosu béarnaise:w małym rondelku na średnim ogniu zagotować ocet, wino, połowę estragonu, ziarna pieprzu, gotować przez 3-5 minut aż zredukuje się do około 1 łyżki. Przecedzić i odstawić. W garnuszku roztopić masło. W blenderze zmiksować żółtka z, przygotowanym wcześniej i już ostudzonym, octem estragonowym, sokiem z cytryny i musztardą do uzyskania pełnej gładkości. Doprawić solą i pieprzem oraz pozostałym estragonem. Na połówce bułeczki położyć jedno jajko, odrobinę rukoli i polać sosem. Serwować natychmiast.

Innym klasykiem, który należy, kolokwialnie mówiąc, zaliczyć, to jajka po benedyktyńsku z szynką i sosem bernaise - Eggs Benedict (popularnie zwane Eggs Benny). Marta Hopfer
Innym klasykiem, który należy, kolokwialnie mówiąc, zaliczyć, to jajka po benedyktyńsku z szynką i sosem bernaise - Eggs Benedict (popularnie zwane Eggs Benny). Źródło: Marta Hopfer

Nie tylko owsianka

Kolejne dni postanowiliśmy potraktować oszczędniej. Kalorycznie oszczędniej, bo nie finansowo. Ekologiczne, organiczne i super zdrowe śniadania zwykle nie traktują kieszeni wyrozumiale. Zaczęliśmy od chwalonego głównie za kawę Irving Farm Coffee Roasters (224 W 79th St). Nieco zbyt ruchliwe jak na mój gust. Nie lubię jeść śniadań w miejscach, gdzie kolejka do zamówienia nigdy się nie kończy, a na stolik trzeba dosłownie polować. Kawa – wyśmienita, cynamonowa owsianka z owocami – znośna, wypieki – świetne, ale gwarnego klimatu jakoś nie mogłam zaakceptować, więc miejsce nie trafiło do mojej galerii sław.

Zaczęliśmy od chwalonego głównie za kawę Irving Farm Coffee Roasters (224 W 79th St). (...) Kawa – wyśmienita, cynamonowa owsianka z owocami – znośna, wypieki – świetne. Marta Hopfer
Zaczęliśmy od chwalonego głównie za kawę Irving Farm Coffee Roasters (224 W 79th St). (...) Kawa – wyśmienita, cynamonowa owsianka z owocami – znośna, wypieki – świetne. Źródło: Marta Hopfer

A że jogurty, granole, owsianki i kleiki kocham miłością ogromną i odwzajemnioną, nie ustałam w poszukiwaniach i tak, dnia następnego, zjadłam "Najlepsze Śniadanie w Swoim Życiu" (wbrew nazwie, to trofeum przechodnie, często zmieniające właściciela, poprzednio było nadane Foundation Coffee House w Manchesterze).

d3zrlz5

Ty razem trafiło do West-Bourne w Greenwich Village (137 Sullivan Street). To wegetariańska, niewielka kawiarnia, która aktywnie angażuje się i wspiera życie lokalnej społeczności. Jest wierna zasadzie fair trade i stosuje tylko organiczne składniki. Wychodzi z tej mieszanki nieziemsko dobre jedzenie. Totalnie warte spędzenia 1,5 godziny w metrze z pustym żołądkiem… Na naszym stole pojawiły się: Foster’s Yogurt – grecki jogurt zmiksowany z grillowanym bananem, połączony z bananowo-kakaową granolą i pieczonymi pistacjami, przyprawiona kremowym sosem z kurkumą; Goldilocks – organiczna owsianka z domową granolą i kompotem z jagód oraz wypieki – mini croissant z gorzką czekoladą i czekoladowa babka. Po powrocie spróbowałam odtworzyć przepis na jogurt z bananem. Wyszło nieźle ale do West-Bourne się nie umywało...

*Składniki na jogurt: *2 bardzo dojrzałe banany, 150 g brązowego cukru fair trade, 450 g naturalnego jogurtu greckiego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na aluminiowej folii ułożyć przecięte na pół wzdłuż banany i grubo obsypać je cukrem. Piec aż cukier się rozpuści a banany staną się miękkie. Banany zmiksować z jogurtem i wanilią. Schłodzić, można dodać odrobinę kurkumy dla koloru. Podawać z granolą (domową lub kupioną w sklepie, ale bez dodatku cukru). Jogurt można również zamrozić i podawać jako mrożony.

d3zrlz5

Jajka i awokado – coś konkretnego

Kolejny dzień zaczęliśmy w północnym Brooklynie – na Williamsburg. To mekka hipsterów, miłośników sklepów z używaną odzieżą i wszystkiego co "indie" i "off". Zatrzęsienie kawiarni i barów! Wybierać, przebierać. My wylądowaliśmy w kolejnej cenionej palarni kawy - Toby’s Estate Coffee Roasters (125 North 6th Street Brooklyn). Po dwóch dniach z owsianką, przyszedł czas na coś konkretniejszego - jajecznica na grzance z chleba na zakwasie z awokado, posypana chilli, a do tego kawa i donat. Prościzna, ale pycha.

*Składniki: * gałązka pomidorków cherry, 2 dojrzałe awokado, sok z limonki, 6 kropli ostrego sosu chilli (np Sriracha), 4 kromki pszennego chleba na zakwasie, 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin, 2 jajka, miks sałat.

*Przygotowanie: * rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec pomidorki przez około 15 minut aż zmiękną i skórka zacznie na nich pękać. Miąższ awokado rozgnieść i zmieszać z sokiem z limonki, ostrym sosem i solą. Rozgrzać grill w piekarniku do maksimum. Posmarować kromki chleba oliwą po obu stronach i opiekać 1-2 minut po obu stronach aż delikatnie się zarumienią. Na patelni usmażyć zwartą, względnie suchą jajecznicę. Na grzankach rozsmarować pastę z awokado, na każdej ułożyć jajecznicę i kilka upieczonych pomidorków. Doprawić do smaku ostrym sosem i solą. Jako dodatek świetnie pasują również: grillowana papryka, ser feta i rukola.

Po dwóch dniach z owsianką, przyszedł czas na coś konkretniejszego - jajecznica na grzance z chleba na zakwasie z awokado, posypana chilli, a do tego kawa i donat. Marta Hopfer
Po dwóch dniach z owsianką, przyszedł czas na coś konkretniejszego - jajecznica na grzance z chleba na zakwasie z awokado, posypana chilli, a do tego kawa i donat. Źródło: Marta Hopfer

Bardzo przyzwoite formuły śniadaniowe można również znaleźć w niewielkich sieciach kawowych z powodzeniem konkurujących z globalnymi gigantami, często serwowane cały dzień! A jak się chce totalnie wyluzować to warto po prostu chwycić kawę na wynos, kanapkę, jogurt albo coś z piekarni w Whole Foods i zjeść na trawie w parku obserwując nowojorczyków spieszących do pracy i miasto budzące się do życia. Siedząc tak, można też już powoli zacząć myśleć o lunchu…

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj