ycipk-5rvmuo

Śniadanie w Nowym Jorku. Wypróbuj amerykańskie przepisy

Nowy Jork można zwiedzać długimi tygodniami, a gdy jeszcze do tego lubi się zjeść, lista miejsc do odwiedzenia rozrasta się do granic możliwości. Nowojorskie kulinarne klasyki konkurują na każdym kroku z potrawami z całego świata. Jest tu wszystko i na każdą kieszeń. Byle tylko znaleźć wystarczająco miejsca w żołądku…
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nowojorskie kulinarne klasyki konkurują na każdym kroku z potrawami z całego świata.
Nowojorskie kulinarne klasyki konkurują na każdym kroku z potrawami z całego świata. (Marta Hopfer)
ycipk-5rvmuo

Należę do kategorii ludzi (delikatnie to ujmując) gloryfikujących śniadania. Mam do nich stosunek niemal nabożny. Lubię słodkie, słone, na ciepło, na zimno, owocowe, mleczne, przypominające dzieciństwo i super nowatorskie. W zasadzie mogłabym jeść tylko śniadania. Niestety mieszkam obecnie w kraju, w którym oferta porannych posiłków jest tylko przyzwoita, nie oszałamiająca. Chyba właśnie dlatego wypad do Nowego Jorku stał się śniadaniocentryczny. Konsekwentnie, co wieczór przeglądaliśmy poradniki kulinarne w poszukiwaniu miejsca, w którym rozpoczniemy kolejny dzień. I były to bardzo smaczne poranki!

Fluffy Pancakes

Zaczęliśmy od klasyka w klasycznym miejscu. Nie, nie u Tiffany’ego, ale w Tom’s Restaurant (Brooklyn, 782 Washington Ave) na Brooklynie. To prawdziwa instytucja. Jedna porcja Fluffy Pancakes z masłem i złotym syropem w zupełności wystarcza na dwie osoby i momentalnie przenosi do scen z klasycznych amerykańskich filmów i seriali. Ciepłe, puszyste, słodkie i pachnące, grube naleśniki polane słodkim syropem to obowiązkowy punkt, od którego warto rozpocząć amerykańskie śniadaniowe poszukiwania. Dają energię na dobrych kilka godzin snucia się po mieście. Są niewymagające i skutecznie pomagają w przetrwaniu jet lagu. Takie klasyczne comfort food, które również łatwo przygotować w domu.

*Składniki *: 3/4 szklanki kwaśnego mleka, 1 szklanka mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 2 łyżki roztopionego masła, olej do smażenia.

ycipk-5rvmuo

Przygotowanie: połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w dużej misce. Zmiksować jajko, masło i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i miksować aż znikną grudki. Rozgrzać dużą płaską patelnię z odrobiną oleju (lub użyć oleju w sprayu). Wlać ¼ szklanki mieszanki na środek patelni i smażyć aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Przewrócić za pomocą łopatki i smażyć do lekkiego zbrązowienia. Podawać z syropem klonowym, masłem lub innymi dodatkami.

Ciepłe, puszyste, słodkie i pachnące, grube naleśniki polane słodkim syropem to obowiązkowy punkt, od którego warto rozpocząć amerykańskie śniadaniowe poszukiwania. Marta Hopfer
Podziel się

Jajka po benedyktyńsku

Innym klasykiem, który należy, kolokwialnie mówiąc, zaliczyć, to jajka po benedyktyńsku z szynką i sosem bernaise - Eggs Benedict (popularnie zwane Eggs Benny). Dostępne w każdym dinerze, trafiają się lepsze i gorsze. My trafiliśmy na te gorsze, na szczęście można je było nieco stłumić niekończącymi się dolewkami słabej kawy. Po powrocie do domu zrobiłam lepsze i nie trzeba ich było zagłuszać kawą.

Składniki: 2 łyżki octu, 8 jajek oraz 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka białego wina, 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu, 2 do 4 ziaren pieprzu, 1/2 szklanki solonego masła, 3 żółtka, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon), szczypta soli i pieprzu, 4 nieduże płaskie pszenne bułeczki (przekrojone na pół, opieczone w tosterze i posmarowane masłem) albo angielskie crumpetsy – również opieczone, odrobina rukoli.

ycipk-5rvmuo

Przygotowanie jajek: napełnić rondelek wodą, dodać ocet i zagotować (woda nie powinna mocno wrzeć!). Rozbić zimne jajko do małej miseczki i delikatnie wlać do wody (po ściance garnka lub do wiru, który tworzymy uprzednio zamieszawszy wodę). Powtarzać z pozostałymi jajkami. Gotować w delikatnie gotującej się wodzie przez 2-3 min aż białka się zetną, a żółtko ugotuje do pożądanej twardości. Jajka wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć dobrze na ręczniku papierowym.

Przygotowanie sosu béarnaise:w małym rondelku na średnim ogniu zagotować ocet, wino, połowę estragonu, ziarna pieprzu, gotować przez 3-5 minut aż zredukuje się do około 1 łyżki. Przecedzić i odstawić. W garnuszku roztopić masło. W blenderze zmiksować żółtka z, przygotowanym wcześniej i już ostudzonym, octem estragonowym, sokiem z cytryny i musztardą do uzyskania pełnej gładkości. Doprawić solą i pieprzem oraz pozostałym estragonem. Na połówce bułeczki położyć jedno jajko, odrobinę rukoli i polać sosem. Serwować natychmiast.

Innym klasykiem, który należy, kolokwialnie mówiąc, zaliczyć, to jajka po benedyktyńsku z szynką i sosem bernaise - Eggs Benedict (popularnie zwane Eggs Benny). Marta Hopfer
Podziel się

Nie tylko owsianka

Kolejne dni postanowiliśmy potraktować oszczędniej. Kalorycznie oszczędniej, bo nie finansowo. Ekologiczne, organiczne i super zdrowe śniadania zwykle nie traktują kieszeni wyrozumiale. Zaczęliśmy od chwalonego głównie za kawę Irving Farm Coffee Roasters (224 W 79th St). Nieco zbyt ruchliwe jak na mój gust. Nie lubię jeść śniadań w miejscach, gdzie kolejka do zamówienia nigdy się nie kończy, a na stolik trzeba dosłownie polować. Kawa – wyśmienita, cynamonowa owsianka z owocami – znośna, wypieki – świetne, ale gwarnego klimatu jakoś nie mogłam zaakceptować, więc miejsce nie trafiło do mojej galerii sław.

ycipk-5rvmuo
Zaczęliśmy od chwalonego głównie za kawę Irving Farm Coffee Roasters (224 W 79th St). (...) Kawa – wyśmienita, cynamonowa owsianka z owocami – znośna, wypieki – świetne. Marta Hopfer
Podziel się

A że jogurty, granole, owsianki i kleiki kocham miłością ogromną i odwzajemnioną, nie ustałam w poszukiwaniach i tak, dnia następnego, zjadłam "Najlepsze Śniadanie w Swoim Życiu" (wbrew nazwie, to trofeum przechodnie, często zmieniające właściciela, poprzednio było nadane Foundation Coffee House w Manchesterze).

Ty razem trafiło do West-Bourne w Greenwich Village (137 Sullivan Street). To wegetariańska, niewielka kawiarnia, która aktywnie angażuje się i wspiera życie lokalnej społeczności. Jest wierna zasadzie fair trade i stosuje tylko organiczne składniki. Wychodzi z tej mieszanki nieziemsko dobre jedzenie. Totalnie warte spędzenia 1,5 godziny w metrze z pustym żołądkiem… Na naszym stole pojawiły się: Foster’s Yogurt – grecki jogurt zmiksowany z grillowanym bananem, połączony z bananowo-kakaową granolą i pieczonymi pistacjami, przyprawiona kremowym sosem z kurkumą; Goldilocks – organiczna owsianka z domową granolą i kompotem z jagód oraz wypieki – mini croissant z gorzką czekoladą i czekoladowa babka. Po powrocie spróbowałam odtworzyć przepis na jogurt z bananem. Wyszło nieźle ale do West-Bourne się nie umywało...

*Składniki na jogurt: *2 bardzo dojrzałe banany, 150 g brązowego cukru fair trade, 450 g naturalnego jogurtu greckiego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

ycipk-5rvmuo

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na aluminiowej folii ułożyć przecięte na pół wzdłuż banany i grubo obsypać je cukrem. Piec aż cukier się rozpuści a banany staną się miękkie. Banany zmiksować z jogurtem i wanilią. Schłodzić, można dodać odrobinę kurkumy dla koloru. Podawać z granolą (domową lub kupioną w sklepie, ale bez dodatku cukru). Jogurt można również zamrozić i podawać jako mrożony.

Jajka i awokado – coś konkretnego

Kolejny dzień zaczęliśmy w północnym Brooklynie – na Williamsburg. To mekka hipsterów, miłośników sklepów z używaną odzieżą i wszystkiego co "indie" i "off". Zatrzęsienie kawiarni i barów! Wybierać, przebierać. My wylądowaliśmy w kolejnej cenionej palarni kawy - Toby’s Estate Coffee Roasters (125 North 6th Street Brooklyn). Po dwóch dniach z owsianką, przyszedł czas na coś konkretniejszego - jajecznica na grzance z chleba na zakwasie z awokado, posypana chilli, a do tego kawa i donat. Prościzna, ale pycha.

*Składniki: * gałązka pomidorków cherry, 2 dojrzałe awokado, sok z limonki, 6 kropli ostrego sosu chilli (np Sriracha), 4 kromki pszennego chleba na zakwasie, 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin, 2 jajka, miks sałat.

*Przygotowanie: * rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec pomidorki przez około 15 minut aż zmiękną i skórka zacznie na nich pękać. Miąższ awokado rozgnieść i zmieszać z sokiem z limonki, ostrym sosem i solą. Rozgrzać grill w piekarniku do maksimum. Posmarować kromki chleba oliwą po obu stronach i opiekać 1-2 minut po obu stronach aż delikatnie się zarumienią. Na patelni usmażyć zwartą, względnie suchą jajecznicę. Na grzankach rozsmarować pastę z awokado, na każdej ułożyć jajecznicę i kilka upieczonych pomidorków. Doprawić do smaku ostrym sosem i solą. Jako dodatek świetnie pasują również: grillowana papryka, ser feta i rukola.

ycipk-5rvmuo
Po dwóch dniach z owsianką, przyszedł czas na coś konkretniejszego - jajecznica na grzance z chleba na zakwasie z awokado, posypana chilli, a do tego kawa i donat. Marta Hopfer
Podziel się

Bardzo przyzwoite formuły śniadaniowe można również znaleźć w niewielkich sieciach kawowych z powodzeniem konkurujących z globalnymi gigantami, często serwowane cały dzień! A jak się chce totalnie wyluzować to warto po prostu chwycić kawę na wynos, kanapkę, jogurt albo coś z piekarni w Whole Foods i zjeść na trawie w parku obserwując nowojorczyków spieszących do pracy i miasto budzące się do życia. Siedząc tak, można też już powoli zacząć myśleć o lunchu…

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-5rvmuo

ycipk-5rvmuo
ycipk-5rvmuo