Śniadanie prosto z ogródka, czyli jadalne kwiaty
Sięgają po nie kucharze i cukiernicy. Nie tylko do dekoracji. Jadalne kwiaty to idealny dodatek, a czasem wręcz podstawa wiosennych i letnich posiłków. A skoro poznali się na nich specjaliści, warto pójść ich tropem i włączyć kwiaty do swojego menu.
Nie wszystko, co ładne jest dobre
Kiedy zbieramy rośliny samodzielnie, a nie kupujemy je w sklepach czy na straganach z żywnością, powinniśmy przestrzegać tej samej zasady, która obowiązuje przy grzybach. Zbieram i jem, tylko te gatunki, które znam i o których wiem na pewno, że są jadalne. Na łąkach, a także w przydomowych ogródkach znajdziemy bowiem całkiem sporo roślin, także tych kwitnących, które są niejadalne, a nawet trujące.
Świetnym przykładem jest wyglądająca bardzo niewinnie konwalia majowa, jednak ani jej białe kwiaty, ani owoce, które pojawią się w jej miejscu nie powinny nigdy znaleźć się na naszym talerzu. To samo dotyczy kwiatów roślin psiankowatych. O ile wiele kwiatów, z których później pojawią się warzywa jak ogórek czy cukinia, to prawdziwe smakołyki, o tyle kwiatów papryki, ziemniaki i pomidorów musimy się wystrzegać.
Dla dekoracji, zapachu i delikatnego aromatu, czyli kwiaty sałatkowe
Najprostszym sposobem wykorzystania kwitnących roślin w kuchni jest jedzenie ich na surowo. W tej formie najlepiej sprawdzają się w sałatkach. Drobne, delikatne w smaku rośliny są głównie ozdobą, jednak kwiaty nasturcji czy mniszka lekarskiego, mają spory wpływ na smak dania. Nasturcja doda sałatce wyrazistego, ostrego aromatu, za to mniszek przełamie smak delikatnych sałat lekką goryczką. Świetnym pomysłem jest też sięgnięcie po kwiaty ogórecznika, które aromatem przypominają ogórki - są świeże i lekko kwaskowe.
Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Kwiatowe konfitury
Innym pomysłem na wykorzystanie kwiatów w kuchni, jest przygotowanie z nich wybornych konfitur. W Polsce znana jest przede wszystkim na z dzikiej róży, ale to nie jedyny kwiat, który nadaje się do przygotowania takiego przetworu. Przykładem jest bardzo popularna we Francji i uważana tam za prawdziwy rarytas konfitura z jaśminu, która pachnie dokładnie tak, jak bukiet tych białych kwiatów. Mimo urzekającej woni, pamiętajmy, by nie jeść jej bez opamiętania. W większych ilościach jaśmin może bowiem drażnić żołądek, pozostańmy więc przy niewielkich porcjach.
Kwiaty z patelni
Niektóre kwitnące rośliny mogą być podstawą naszych posiłków. Najłatwiej wykorzystać je, przygotowując kwiaty w cieście. Świetnie się do tego nadają duże baldachy czarnego bzu. Przepis jest banalnie prosty. Zebrane kwiaty oczyszczamy i zanurzamy w cieście naleśnikowym. Następnie smażymy jak zwykłe placki. W naleśniku powinny zostać same kwiaty, łodyżki odpadną po upieczeniu. Takie bzowe placki najlepiej smakują na słodko.
Jeśli mamy ochotę na danie wytrawne, sięgnijmy po kwiaty cukinii, są duże, mają ciekawą teksturę i delikatny smak. Najlepiej obtoczyć je w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu.
Ze względu na kielichowaty kształt cukinia doskonale nadaje się też do faszerowania. Do aromatu kwiatu cukinii doskonale pasują delikatne farsze z białego sera. Tak przygotowane rośliny smażymy krótko na oliwie i już mamy pyszne danie prosto z Włoch.
Kwiatowe barwniki i aromaty
Tego jak wykorzystywać kwiaty w kuchni możemy się nauczyć podpatrując cukierników. To oni aromatyzują kruche ciasteczka dodając do nich lawendę, a klasyczne muffiny zmieniają w wiosenno-letnie dzieła sztuki dzięki fiołkom, które nie tylko dodają babeczkom kwiatowego aromatu, ale też nadają im piękną barwę.
Kwiaty jadalne
To jak wykorzystamy kwiaty w kuchni, zależy jedynie od naszej kreatywności. Zanim jednak zabierzemy się za eksperymentowanie, poznajmy najpopularniejsze polskie kwiaty jadalne. Do jedzenia nadają się m.in. stokrotki, bratki i mniszek lekarski, czyli pospolity mlecz. Jadalne są też kwiaty drzew owocowych: jabłoni, gruszy, śliwy czy czereśni. Ogórecznik, nagietek, goździki, czarny bez, nasturcja, róża, jaśmin i szałwia to kolejne gatunki na liście. Jadalne jest również wiele kwiatów naszych warzyw: marchewki, pietruszki, dyni, cukinii, buraków czy ogórków. Rośliny, których kwiaty możemy jeść kwitną od wiosny do jesieni. Sezon jest więc bardzo długi.