Agrest – jak wykorzystać go w kuchni?

O agreście słyszeli wszyscy, ale niektórzy nawet nie do końca wiedzą, jak on wygląda. Owoc ten trudno jest kupić zarówno w formie świeżej, jak i mrożonej. Wykorzystują go zazwyczaj tylko ci, którzy jeszcze mają go gdzieś u siebie w ogródku czy na działce. Tymczasem może warto przypomnieć sobie trochę o agreście? Przecież można z niego przygotować bardzo smaczne przetwory, kompot albo domowy koktajl.

Agrest Agrest
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak smakuje agrest?

Agrest jest krzewem owocowym, który osiąga wysokość od 0,5 do 1,5 metra. Może rosnąć w formie krzaczastej albo na pniu, jeśli jest odpowiednio zaszczepiony.

Pędy agrestu mają grube i ostre ciernie, co utrudnia zrywanie owoców. Liście tego krzewu mają zieloną barwę i są na brzegach nieco karbowane. Agrest kwitnie od kwietnia do maja, a jego kwiaty mogą mieć różny kolor w zależności od odmiany. Spotkamy kwiaty białe, lekko różowe albo czerwone czy też żółtozielone.

Owoce agrestu osiągają dojrzałość w pierwszej połowie lipca. Mają kulisty kształt i zazwyczaj pokryte są małymi włoskami, ale występują też odmiany gładkie i błyszczące. Ich barwa może być zielona, lekko żółta lub czerwonawa. Smak owoców jest orzeźwiający, słodko-kwaśny, dlatego agrest tak dobrze sprawdza się przy wszelkiego rodzaju przetworach. Nie wymaga też dodatku substancji żelujących ze względu na dużą zawartość pektyn.

Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Co można zrobić z agrestu?

Agrest świetnie sprawdzi się w produkcji kompotów, dżemów, konfitur, a nawet galaretek i musów. Można go wykorzystać do robienia ciast i deserów, ale też do przygotowania nalewki czy jako dodatek do mięs.

Przepis na kompot z agrestu

Składniki:

·      1 kg owoców agrestu,

·      2 l zimnej wody,

·      kilka listków świeżej mięty,

·      3-4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i zalewamy wodą. Dodajemy do niej miętę i cukier.
  2. Całość zagotowujemy. Odstawiamy tak na 40-45 minut. Po przestudzeniu możemy pić.

Agrestowa konfitura

Składniki:

·      2 kg owoców agrestu,

·      1,5 kg cukru,

·      0,5 l wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy, obieramy i pozbawiamy szypułek. Nacinamy je i usuwamy z nich pestki. Wodę zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy do niej agrest i grzejemy na niewielkim ogniu, prawie doprowadzając do wrzenia.
  2. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnego dnia podgrzewamy całość na małym ogniu, ale uważamy, aby konfitura nie zagotowała się.
  3. Trzymamy garnek na ogniu przez kilka godzin, co jakiś czas mieszając i usuwając szumowiny. Owoce powinny zeszklić się i stać się miękkie.
  4. Gorące przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy.

Agrestowy chutney

Składniki:

·      250 g owoców agrestu,

·      1 mała cebula,

·      120 g cukru,

·      120 ml octu jabłkowego,

·      1 łyżeczka sproszkowanego chili,

·      1 łyżeczka imbiru,

·      ½ łyżeczki kurkumy,

·      szczypta mielonej kolendry,

·      szczypta goździków mielonych,

·      szczypta soli.

Przygotowanie:

Agrest wrzucamy do garnka wraz z pokrojoną cebulą, mieszamy z przyprawami i zagotowujemy. Tak gotujemy wszystko na małym ogniu przez 45 minut. Gorącą masę nakładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy na minimum 2 miesiące, aby sos przegryzł się.

Agrestowa galaretka

Składniki:

·      1 kg owoców agrestu,

·      50 dag cukru.

Przygotowanie:

  1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i zagotowujemy z odrobiną wody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Przecedzamy przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek.
  2. Dodajemy cukier i gotujemy przez pół godziny, co jakiś czas mieszając.
  3. Gorącą masę przekładamy do słoiczków. Dodatkowo można pasteryzować przez ok. 10-15 minut.

Agrest to owoc uwielbiany przez Brytyjczyków, a zapomniany nieco przez Polaków. Jego smak zasługuje jednak na to, byśmy sobie o nim przypomnieli.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości