Smażony ser camembert. Przepyszna przekąska na ciepło

Smażony ser camembert to doskonała przekąska. Przepis jest banalnie prosty, więc poradzi sobie z nim każdy.

Smażony ser camembertSmażony ser camembert
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 sery camembert,
  • 70 g mączki migdałowej,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 3 jajka, sól, pieprz
  • do smażenia: olej arachidowy lub kukurydziany

Przepis

  • Sery okroić ze skorki z wierzchu i ze spodu; każdy przekroić na 3 plastry. Bułkę tartą wymieszać w miseczce z mąką pszenną oraz mączką migdałową i doprawić solą oraz pieprzem. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem.
  • Olej rozgrzać w rondlu. Plastry camemberta zanurzać najpierw w jajkach, a następnie w panierce i smażyć 2-3 minuty na rozgrzanym oleju, na rumiano. Nie wkładaj za dużo porcji sera na raz, aby się nie sklejały.
  • Usmażone osączyć na papierowej serwetce i natychmiast podać, najlepiej na zielonej sałacie.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw