Smażone ziemniaki. Prosto, smacznie, tanio
Bratkartofle to danie, które znają zarówno miłośnicy kuchni niemieckiej, jak i śląskiej. Jednak bez względu na pochodzenie połączenie smażonych ziemniaków z kiełbasą i cebulą tworzą smaczne, a zarazem sycące danie. Z dodatkiem rozmarynu i koperku może przypaść do gustu największym sceptykom. Do przygotowania tej potrawy możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Będzie więc prosto, oszczędnie i pysznie.
Luiza Nowak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- koperek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- olej
Przepis
Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Dusimy na oleju, aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Dodajemy do nich pokrojone wystudzone ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu i koperku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl