Smażone skrzydełka po koreańsku. Chrupiąca przekąska w kilka chwil

Aromatyczne skrzydełka kurczaka w chrupiącej panierce to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę. Ich przygotowanie zajmie ci kilka chwil. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Smażone skrzydełka po koreańskuSmażone skrzydełka po koreańsku
Paulina Michalak

Kurczak:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku - przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru - drobno posiekać
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 5 ząbków czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 10g świeżego imbiru - drobno posiekać
  • 50 g cukru
  • 60 g octu ryżowego
  • 60 g płynnego miodu
  • 30 g ketchupu
  • 15 g ciemnego sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sezam do posypania
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Przepis

  • Czosnek, imbir oraz resztę suchych składników wymieszać razem, wsypać do miski ze skrzydełkami i wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w mące. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
  • W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu i zagotować, odstawić na później.
  • W głębokiej patelni (u mnie wok) rozgrzać olej, smażyć skrzydełka partiami do uzyskania złotego koloru przez około 6 min. z każdej strony.
  • Po usmażeniu pierwszej partii przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika, aby pozostało gorące.
  • Tak samo postępować z kolejnymi partiami mięsa. Sos ponownie zagotować i wlać do usmażonych skrzydełek wymieszać, aby każdy kawałek był w sosie, posypać sezamem i szczypiorkiem.
  • Podałam z kukurydzą i szparagami
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód