WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Smakowite śniadaniowe bułeczki z niezwykłą zawartością. Daj drugie życie kajzerce!

Do tych pieczonych bułeczek potrzebne są kajzerki – charakterystyczne nacięcie pozwala otworzyć bułeczkę i upchnąć w niej całe mnóstwo smakowitości. Zwykła, czerstwa kajzerka po upieczeniu z dodatkami będzie odtąd królową wszystkich waszych śniadań.

Faszerowane kajzerkiFaszerowane kajzerki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4 kajzerki
  • 250 g pieczarek
  • 4 kulki mozzarelli
  • 8 plasterków szynki serrano
  • 100 g roztopionego masła
  • ½ pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, chili

Przepis

  • Pieczarki oczyścić przy pomocy pędzelka lub obrać ze skórki. Większe okazy przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić ok. 50 g masła.
  • Kajzerki ponacinać przy pomocy ostrego noża zgodnie z charakterystycznymi nacięciami, znajdującymi się na wierzchu bułki.
  • Delikatnie porozdzielać ćwiartki bułki tak, by nie rozpadła się na kawałki.
  • Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i układać na plastrach szynki serrano (lub innej wędliny dojrzewającej, bardzo cienko pokrojonej).
  • Zrolować i wkładać każdy plaster z serem w zrobione nacięcia.
  • Przy pomocy pędzelka posmarować bułki pozostałym masłem i włożyć do naczynia żaroodpornego pomiędzy pieczarki.
  • Bułeczki obsypać chili oraz pieprzem, a pieczarki posolić oraz delikatnie oprószyć oregano.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez około 15 minut, kontrolując stopień wypieczenia bułeczek.
  • Po upieczeniu bułeczki posypać szczypiorkiem i podawać z pieczarkami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia