Smakowite śniadaniowe bułeczki z niezwykłą zawartością. Daj drugie życie kajzerce!

Do tych pieczonych bułeczek potrzebne są kajzerki – charakterystyczne nacięcie pozwala otworzyć bułeczkę i upchnąć w niej całe mnóstwo smakowitości. Zwykła, czerstwa kajzerka po upieczeniu z dodatkami będzie odtąd królową wszystkich waszych śniadań.

Faszerowane kajzerkiFaszerowane kajzerki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4 kajzerki
  • 250 g pieczarek
  • 4 kulki mozzarelli
  • 8 plasterków szynki serrano
  • 100 g roztopionego masła
  • ½ pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, chili

Przepis

  • Pieczarki oczyścić przy pomocy pędzelka lub obrać ze skórki. Większe okazy przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić ok. 50 g masła.
  • Kajzerki ponacinać przy pomocy ostrego noża zgodnie z charakterystycznymi nacięciami, znajdującymi się na wierzchu bułki.
  • Delikatnie porozdzielać ćwiartki bułki tak, by nie rozpadła się na kawałki.
  • Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i układać na plastrach szynki serrano (lub innej wędliny dojrzewającej, bardzo cienko pokrojonej).
  • Zrolować i wkładać każdy plaster z serem w zrobione nacięcia.
  • Przy pomocy pędzelka posmarować bułki pozostałym masłem i włożyć do naczynia żaroodpornego pomiędzy pieczarki.
  • Bułeczki obsypać chili oraz pieprzem, a pieczarki posolić oraz delikatnie oprószyć oregano.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez około 15 minut, kontrolując stopień wypieczenia bułeczek.
  • Po upieczeniu bułeczki posypać szczypiorkiem i podawać z pieczarkami.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce