Smakowite śniadaniowe bułeczki z niezwykłą zawartością. Daj drugie życie kajzerce!
Do tych pieczonych bułeczek potrzebne są kajzerki – charakterystyczne nacięcie pozwala otworzyć bułeczkę i upchnąć w niej całe mnóstwo smakowitości. Zwykła, czerstwa kajzerka po upieczeniu z dodatkami będzie odtąd królową wszystkich waszych śniadań.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pieczarki oczyścić przy pomocy pędzelka lub obrać ze skórki. Większe okazy przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić ok. 50 g masła.
- Kajzerki ponacinać przy pomocy ostrego noża zgodnie z charakterystycznymi nacięciami, znajdującymi się na wierzchu bułki.
- Delikatnie porozdzielać ćwiartki bułki tak, by nie rozpadła się na kawałki.
- Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i układać na plastrach szynki serrano (lub innej wędliny dojrzewającej, bardzo cienko pokrojonej).
- Zrolować i wkładać każdy plaster z serem w zrobione nacięcia.
- Przy pomocy pędzelka posmarować bułki pozostałym masłem i włożyć do naczynia żaroodpornego pomiędzy pieczarki.
- Bułeczki obsypać chili oraz pieprzem, a pieczarki posolić oraz delikatnie oprószyć oregano.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez około 15 minut, kontrolując stopień wypieczenia bułeczek.
- Po upieczeniu bułeczki posypać szczypiorkiem i podawać z pieczarkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl