Smakowite śniadaniowe bułeczki z niezwykłą zawartością. Daj drugie życie kajzerce!

Do tych pieczonych bułeczek potrzebne są kajzerki – charakterystyczne nacięcie pozwala otworzyć bułeczkę i upchnąć w niej całe mnóstwo smakowitości. Zwykła, czerstwa kajzerka po upieczeniu z dodatkami będzie odtąd królową wszystkich waszych śniadań.

Faszerowane kajzerkiFaszerowane kajzerki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4 kajzerki
  • 250 g pieczarek
  • 4 kulki mozzarelli
  • 8 plasterków szynki serrano
  • 100 g roztopionego masła
  • ½ pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, chili

Przepis

  • Pieczarki oczyścić przy pomocy pędzelka lub obrać ze skórki. Większe okazy przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić ok. 50 g masła.
  • Kajzerki ponacinać przy pomocy ostrego noża zgodnie z charakterystycznymi nacięciami, znajdującymi się na wierzchu bułki.
  • Delikatnie porozdzielać ćwiartki bułki tak, by nie rozpadła się na kawałki.
  • Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i układać na plastrach szynki serrano (lub innej wędliny dojrzewającej, bardzo cienko pokrojonej).
  • Zrolować i wkładać każdy plaster z serem w zrobione nacięcia.
  • Przy pomocy pędzelka posmarować bułki pozostałym masłem i włożyć do naczynia żaroodpornego pomiędzy pieczarki.
  • Bułeczki obsypać chili oraz pieprzem, a pieczarki posolić oraz delikatnie oprószyć oregano.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez około 15 minut, kontrolując stopień wypieczenia bułeczek.
  • Po upieczeniu bułeczki posypać szczypiorkiem i podawać z pieczarkami.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki