Trwa ładowanie...
d2nv8lp
18-05-2021 10:17

Smakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mango

Przepis

Mateusz Zielonka, zwycięzca "MasterChefa", w swoim ebooku podzielił się genialnymi przepisami na kanapki. Jeśli do tej pory wydawało wam się, że kanapki są nudne i niemodne, czas to zmienić! Propozycje Mateusza Zielonki wprawią was w osłupienie. Jest pysznie, zaskakująco i różnorodnie.

d2nv8lp
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • krewetki, świeże, szare – 400 g
  • majonez mango (własnej roboty)
  • kolendra – pęczek
  • szalotka – 1 mała
  • białko z 1 jajka
  • olej słonecznikowy, do smażenia
  • marchewka – 2 szt.
  • seler naciowy – 3 szt.
  • kalarepa – 1 szt.
  • biała kapusta – 200 g
  • czerwona kapusta – 200 g
  • jogurt grecki – 2 łyżki
  • limonka – 1 szt.
  • orzeszki ziemne
  • sos sriracha (zrobiony wcześniej)
  • bułeczki maślane – 4 szt.
Przepis

Coleslaw:

  • Kapustę białą i czerwoną (po połowie) szatkujemy w drobne zapałeczki. Posypujemy sporą ilością soli, mieszamy i odstawiamy. Po 20 minutach dokładnie spłukujemy warzywa z nadmiaru soli.
  • Marchewkę kroimy na drobne zapałeczki, a seler naciowy w poprzek, na skośne podłużne paski. Przekładamy wszystko do miski z kapustą.
  • Kalarepę kroimy w zapałki podobnej wielkości, co marchewkę i dokładamy do reszty. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę i szalotkę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dwie łyżki jogurtu greckiego mieszamy z czterema łyżkami majonezu z mango. Dodajemy sok z połowy limonki, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy do warzyw i całość dokładnie mieszamy.

Krewetki:

  • Kupując krewetki, zawsze starajmy się wybierać te szare. Nie jest to odmiana, ich kolor wynika jedynie z różnicy w obróbce termicznej po wyłowieniu na kutrze. Szare krewetki mają więcej aromatu i smaku. Postawmy na trochę większą odmianę, na przykład krewetki tygrysie atlantyckie.
  • Obieramy krewetki z pancerzy i pozbywamy się wnętrzności ze środka. Do misy blendera wkładamy krewetki, posiekaną kolendrę, sól, pieprz, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, białko z jednego jajka i łyżkę domowego sosu sriracha. Całość blendujemy, niekoniecznie na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut.
  • Masa krewetkowa jest dość luźna, więc łyżką wlewamy masę na patelnię, formując okrągłe kotleciki grubości około 1 cm. Posypujemy bułką tartą z wierzchu. Smażymy 2 minuty z każdej strony.

Układamy kanapkę:

  • Bułeczkę smarujemy sosem sriracha i majonezem mango. Na tak przygotowanym podłożu układamy krewetkowy kotlet.
  • Na wierzch kładziemy sałatkę coleslaw, kilka listków świeżej kolendry, prażone kruszone orzeszki ziemne i przykrywamy górną częścią bułeczki. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis pochodzi z ebooka Mateusza Zielonki "#Kanapki".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Smakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mango
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nv8lp
d2nv8lp
d2nv8lp
d2nv8lp
Więcej tematów
d2nv8lp