Smakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mango

Mateusz Zielonka, zwycięzca "MasterChefa", w swoim ebooku podzielił się genialnymi przepisami na kanapki. Jeśli do tej pory wydawało wam się, że kanapki są nudne i niemodne, czas to zmienić! Propozycje Mateusza Zielonki wprawią was w osłupienie. Jest pysznie, zaskakująco i różnorodnie.

Smakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mangoSmakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mango
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • krewetki, świeże, szare – 400 g
  • majonez mango (własnej roboty)
  • kolendra – pęczek
  • szalotka – 1 mała
  • białko z 1 jajka
  • olej słonecznikowy, do smażenia
  • marchewka – 2 szt.
  • seler naciowy – 3 szt.
  • kalarepa – 1 szt.
  • biała kapusta – 200 g
  • czerwona kapusta – 200 g
  • jogurt grecki – 2 łyżki
  • limonka – 1 szt.
  • orzeszki ziemne
  • sos sriracha (zrobiony wcześniej)
  • bułeczki maślane – 4 szt.

Coleslaw:

  • Kapustę białą i czerwoną (po połowie) szatkujemy w drobne zapałeczki. Posypujemy sporą ilością soli, mieszamy i odstawiamy. Po 20 minutach dokładnie spłukujemy warzywa z nadmiaru soli.
  • Marchewkę kroimy na drobne zapałeczki, a seler naciowy w poprzek, na skośne podłużne paski. Przekładamy wszystko do miski z kapustą.
  • Kalarepę kroimy w zapałki podobnej wielkości, co marchewkę i dokładamy do reszty. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę i szalotkę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dwie łyżki jogurtu greckiego mieszamy z czterema łyżkami majonezu z mango. Dodajemy sok z połowy limonki, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy do warzyw i całość dokładnie mieszamy.

Krewetki:

  • Kupując krewetki, zawsze starajmy się wybierać te szare. Nie jest to odmiana, ich kolor wynika jedynie z różnicy w obróbce termicznej po wyłowieniu na kutrze. Szare krewetki mają więcej aromatu i smaku. Postawmy na trochę większą odmianę, na przykład krewetki tygrysie atlantyckie.
  • Obieramy krewetki z pancerzy i pozbywamy się wnętrzności ze środka. Do misy blendera wkładamy krewetki, posiekaną kolendrę, sól, pieprz, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, białko z jednego jajka i łyżkę domowego sosu sriracha. Całość blendujemy, niekoniecznie na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut.
  • Masa krewetkowa jest dość luźna, więc łyżką wlewamy masę na patelnię, formując okrągłe kotleciki grubości około 1 cm. Posypujemy bułką tartą z wierzchu. Smażymy 2 minuty z każdej strony.

Układamy kanapkę:

  • Bułeczkę smarujemy sosem sriracha i majonezem mango. Na tak przygotowanym podłożu układamy krewetkowy kotlet.
  • Na wierzch kładziemy sałatkę coleslaw, kilka listków świeżej kolendry, prażone kruszone orzeszki ziemne i przykrywamy górną częścią bułeczki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇