Smakowite kanapki z krewetkami, surówką Colesław i mango
Mateusz Zielonka, zwycięzca "MasterChefa", w swoim ebooku podzielił się genialnymi przepisami na kanapki. Jeśli do tej pory wydawało wam się, że kanapki są nudne i niemodne, czas to zmienić! Propozycje Mateusza Zielonki wprawią was w osłupienie. Jest pysznie, zaskakująco i różnorodnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- krewetki, świeże, szare – 400 g
- majonez mango (własnej roboty)
- kolendra – pęczek
- szalotka – 1 mała
- białko z 1 jajka
- olej słonecznikowy, do smażenia
- marchewka – 2 szt.
- seler naciowy – 3 szt.
- kalarepa – 1 szt.
- biała kapusta – 200 g
- czerwona kapusta – 200 g
- jogurt grecki – 2 łyżki
- limonka – 1 szt.
- orzeszki ziemne
- sos sriracha (zrobiony wcześniej)
- bułeczki maślane – 4 szt.
Coleslaw:
- Kapustę białą i czerwoną (po połowie) szatkujemy w drobne zapałeczki. Posypujemy sporą ilością soli, mieszamy i odstawiamy. Po 20 minutach dokładnie spłukujemy warzywa z nadmiaru soli.
- Marchewkę kroimy na drobne zapałeczki, a seler naciowy w poprzek, na skośne podłużne paski. Przekładamy wszystko do miski z kapustą.
- Kalarepę kroimy w zapałki podobnej wielkości, co marchewkę i dokładamy do reszty. Dodajemy drobno posiekaną kolendrę i szalotkę pokrojoną w drobną kostkę.
- Dwie łyżki jogurtu greckiego mieszamy z czterema łyżkami majonezu z mango. Dodajemy sok z połowy limonki, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy do warzyw i całość dokładnie mieszamy.
Krewetki:
- Kupując krewetki, zawsze starajmy się wybierać te szare. Nie jest to odmiana, ich kolor wynika jedynie z różnicy w obróbce termicznej po wyłowieniu na kutrze. Szare krewetki mają więcej aromatu i smaku. Postawmy na trochę większą odmianę, na przykład krewetki tygrysie atlantyckie.
- Obieramy krewetki z pancerzy i pozbywamy się wnętrzności ze środka. Do misy blendera wkładamy krewetki, posiekaną kolendrę, sól, pieprz, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, białko z jednego jajka i łyżkę domowego sosu sriracha. Całość blendujemy, niekoniecznie na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut.
- Masa krewetkowa jest dość luźna, więc łyżką wlewamy masę na patelnię, formując okrągłe kotleciki grubości około 1 cm. Posypujemy bułką tartą z wierzchu. Smażymy 2 minuty z każdej strony.
Układamy kanapkę:
- Bułeczkę smarujemy sosem sriracha i majonezem mango. Na tak przygotowanym podłożu układamy krewetkowy kotlet.
- Na wierzch kładziemy sałatkę coleslaw, kilka listków świeżej kolendry, prażone kruszone orzeszki ziemne i przykrywamy górną częścią bułeczki. Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przepis pochodzi z ebooka Mateusza Zielonki "#Kanapki".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze