Smaki Polski: Zawijas nasutowski. Przysmak z Lubelszczyzny

Zawijas nasutowski, zwany też pirogiem francuskim, od kilku pokoleń jest doceniany przez mieszkańców Nasutowa, w województwie lubelskim. Danie składające się z pszennego ciasta i ziemniaczanego nadzienia może dogodzić nie tylko miłośnikom regionalnych specjałów, ale też tym, którzy cenią proste i szybkie pomysły na obiad.

Zawijas doskonale smakuje w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty lub ze skwarkami
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Ziemniaczany specjał

Nazwa "zawijas nasutowski" wywodzi się od zawijania nadzienia w ciasto. Zawijas ma z reguły kształt prostokąta. Słony smak pszennego ciasta i placków ziemniaczanych doskonale łączy się z zapachem smażonej cebuli, przez co zawijas jest uwielbiany i wciąż podawany jako danie obiadowe w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty lub ze skwarkami.

Mimo że do tej pory możemy go poznać jako tradycyjny, regionalny obiad, według etnografów znany jest na tych terenach od niemal 200 lat. W XIX wieku w codziennym jadłospisie mieszkańców Lubelszczyzny można było znaleźć przede wszystkim wiele ziemniaczanych dań takich jak pampuchy, prażuchy, pierogi i właśnie zawijas. Za co cenią go mieszkańcy Nasutowa? Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się.

Przepis na zawijas nasutowski

Składniki: 3 ziemniaki, 2 szklanki mąki pszennej, jajko, kilka łyżek ciepłej wody, cebula, sól, olej.

Przygotowanie: mąkę rozrobić z wodą i jajem. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać, posiekać, obsmażyć na łyżce oleju, dodać ziemniaki i chwilę jeszcze smażyć. Wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę ziemniaczanego farszu i zwinąć tak, by powstała rolada. Końce dokładnie zlepić. Włożyć do osolonego wrzątku. Gotować 12-13 min. Następnie pokroić na 3-4 cm kawałki. Przed podaniem można obsmażyć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i farszu. Podawać z surówką z kiszonej kapusty, ze śmietaną lub skwarkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne