Smaki Polski: Zawijas nasutowski. Przysmak z Lubelszczyzny

Zawijas nasutowski, zwany też pirogiem francuskim, od kilku pokoleń jest doceniany przez mieszkańców Nasutowa, w województwie lubelskim. Danie składające się z pszennego ciasta i ziemniaczanego nadzienia może dogodzić nie tylko miłośnikom regionalnych specjałów, ale też tym, którzy cenią proste i szybkie pomysły na obiad.

Zawijas doskonale smakuje w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty lub ze skwarkami
Źródło zdjęć: © 123RF

Ziemniaczany specjał

Nazwa "zawijas nasutowski" wywodzi się od zawijania nadzienia w ciasto. Zawijas ma z reguły kształt prostokąta. Słony smak pszennego ciasta i placków ziemniaczanych doskonale łączy się z zapachem smażonej cebuli, przez co zawijas jest uwielbiany i wciąż podawany jako danie obiadowe w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty lub ze skwarkami.

Mimo że do tej pory możemy go poznać jako tradycyjny, regionalny obiad, według etnografów znany jest na tych terenach od niemal 200 lat. W XIX wieku w codziennym jadłospisie mieszkańców Lubelszczyzny można było znaleźć przede wszystkim wiele ziemniaczanych dań takich jak pampuchy, prażuchy, pierogi i właśnie zawijas. Za co cenią go mieszkańcy Nasutowa? Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się.

Przepis na zawijas nasutowski

Składniki: 3 ziemniaki, 2 szklanki mąki pszennej, jajko, kilka łyżek ciepłej wody, cebula, sól, olej.

Przygotowanie: mąkę rozrobić z wodą i jajem. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać, posiekać, obsmażyć na łyżce oleju, dodać ziemniaki i chwilę jeszcze smażyć. Wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę ziemniaczanego farszu i zwinąć tak, by powstała rolada. Końce dokładnie zlepić. Włożyć do osolonego wrzątku. Gotować 12-13 min. Następnie pokroić na 3-4 cm kawałki. Przed podaniem można obsmażyć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i farszu. Podawać z surówką z kiszonej kapusty, ze śmietaną lub skwarkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę