Smaki Polski: Zawijas nasutowski. Przysmak z Lubelszczyzny

Zawijas nasutowski, zwany też pirogiem francuskim, od kilku pokoleń jest doceniany przez mieszkańców Nasutowa, w województwie lubelskim. Danie składające się z pszennego ciasta i ziemniaczanego nadzienia może dogodzić nie tylko miłośnikom regionalnych specjałów, ale też tym, którzy cenią proste i szybkie pomysły na obiad.

Zawijas doskonale smakuje w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty lub ze skwarkami
Źródło zdjęć: © 123RF

Ziemniaczany specjał

Nazwa "zawijas nasutowski" wywodzi się od zawijania nadzienia w ciasto. Zawijas ma z reguły kształt prostokąta. Słony smak pszennego ciasta i placków ziemniaczanych doskonale łączy się z zapachem smażonej cebuli, przez co zawijas jest uwielbiany i wciąż podawany jako danie obiadowe w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty lub ze skwarkami.

Mimo że do tej pory możemy go poznać jako tradycyjny, regionalny obiad, według etnografów znany jest na tych terenach od niemal 200 lat. W XIX wieku w codziennym jadłospisie mieszkańców Lubelszczyzny można było znaleźć przede wszystkim wiele ziemniaczanych dań takich jak pampuchy, prażuchy, pierogi i właśnie zawijas. Za co cenią go mieszkańcy Nasutowa? Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się.

Przepis na zawijas nasutowski

Składniki: 3 ziemniaki, 2 szklanki mąki pszennej, jajko, kilka łyżek ciepłej wody, cebula, sól, olej.

Przygotowanie: mąkę rozrobić z wodą i jajem. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać, posiekać, obsmażyć na łyżce oleju, dodać ziemniaki i chwilę jeszcze smażyć. Wystudzić. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę ziemniaczanego farszu i zwinąć tak, by powstała rolada. Końce dokładnie zlepić. Włożyć do osolonego wrzątku. Gotować 12-13 min. Następnie pokroić na 3-4 cm kawałki. Przed podaniem można obsmażyć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i farszu. Podawać z surówką z kiszonej kapusty, ze śmietaną lub skwarkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz