Smaki Polski: Szare kluski ziemniaczane. Przysmak z Wielkopolski

Szare kluski to tradycyjne danie z Wielkopolski. Skąd ta nazwa? Kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Co prawda przyrządzenie ich wymaga nieco czasu, jednak warto się poświęcić. Wspaniale smakują ze skwarkami z boczku i twarogiem. Można je także podawać jako dodatek do mięsnych dań. Prosto i smacznie.

Szare kluski najlepiej smakują ze skwarkami z boczku i przysmażoną cebulką.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tanie i proste danie

W zależności od regionu kluski mają różne nazwy – przecieraki, czarne kluski, żelaźniaki, kluchy na pyrach, kluski kładzione czy kartoflane. Do ich przygotowania musimy wybrać ziemniaki o dużej ilości skrobi. Jak to sprawdzić? Przekrój jednego na pół i potrzyj o siebie obie części, jeśli się skleją, to znaczy, że jest mączysty. Ziemniaki możesz zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania

Masę na kluski można wrzucać na wrzątek, przecierając ją przez sito o dużych oczkach. Inny sposób to nakładanie porcji ciasta do wody za pomocą łyżki. Natomiast moja babcia wylewa masę na talerz i nożem zgarnia zgrabne porcje do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluseczki gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Szare kluski najlepiej smakują okraczone przyrumienionym na patelni boczkiem i zeszkloną cebulką. Niektórzy posypują je także pokruszonym twarogiem. Można je podawać również z sosem grzybowym, zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do gulaszu czy pieczonego mięsa. W każdej postaci smakują wyśmienicie.

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól.

Przygotowanie: ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciśnij, a sok odstaw na chwilę, by oddzielił się krochmal. Zlej delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli wymieszaj z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. W garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo: Kuchnia śląska

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika