Smaki Polski: Szare kluski ziemniaczane. Przysmak z Wielkopolski

Szare kluski to tradycyjne danie z Wielkopolski. Skąd ta nazwa? Kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Co prawda przyrządzenie ich wymaga nieco czasu, jednak warto się poświęcić. Wspaniale smakują ze skwarkami z boczku i twarogiem. Można je także podawać jako dodatek do mięsnych dań. Prosto i smacznie.

Szare kluski najlepiej smakują ze skwarkami z boczku i przysmażoną cebulką.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
2

Tanie i proste danie

W zależności od regionu kluski mają różne nazwy – przecieraki, czarne kluski, żelaźniaki, kluchy na pyrach, kluski kładzione czy kartoflane. Do ich przygotowania musimy wybrać ziemniaki o dużej ilości skrobi. Jak to sprawdzić? Przekrój jednego na pół i potrzyj o siebie obie części, jeśli się skleją, to znaczy, że jest mączysty. Ziemniaki możesz zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania

Masę na kluski można wrzucać na wrzątek, przecierając ją przez sito o dużych oczkach. Inny sposób to nakładanie porcji ciasta do wody za pomocą łyżki. Natomiast moja babcia wylewa masę na talerz i nożem zgarnia zgrabne porcje do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluseczki gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Szare kluski najlepiej smakują okraczone przyrumienionym na patelni boczkiem i zeszkloną cebulką. Niektórzy posypują je także pokruszonym twarogiem. Można je podawać również z sosem grzybowym, zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do gulaszu czy pieczonego mięsa. W każdej postaci smakują wyśmienicie.

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól.

Przygotowanie: ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciśnij, a sok odstaw na chwilę, by oddzielił się krochmal. Zlej delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli wymieszaj z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. W garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo: Kuchnia śląska

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne