Smaki Polski: Szare kluski ziemniaczane. Przysmak z Wielkopolski

Szare kluski to tradycyjne danie z Wielkopolski. Skąd ta nazwa? Kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Co prawda przyrządzenie ich wymaga nieco czasu, jednak warto się poświęcić. Wspaniale smakują ze skwarkami z boczku i twarogiem. Można je także podawać jako dodatek do mięsnych dań. Prosto i smacznie.

Szare kluski najlepiej smakują ze skwarkami z boczku i przysmażoną cebulką.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Tanie i proste danie

W zależności od regionu kluski mają różne nazwy – przecieraki, czarne kluski, żelaźniaki, kluchy na pyrach, kluski kładzione czy kartoflane. Do ich przygotowania musimy wybrać ziemniaki o dużej ilości skrobi. Jak to sprawdzić? Przekrój jednego na pół i potrzyj o siebie obie części, jeśli się skleją, to znaczy, że jest mączysty. Ziemniaki możesz zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania

Masę na kluski można wrzucać na wrzątek, przecierając ją przez sito o dużych oczkach. Inny sposób to nakładanie porcji ciasta do wody za pomocą łyżki. Natomiast moja babcia wylewa masę na talerz i nożem zgarnia zgrabne porcje do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluseczki gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Szare kluski najlepiej smakują okraczone przyrumienionym na patelni boczkiem i zeszkloną cebulką. Niektórzy posypują je także pokruszonym twarogiem. Można je podawać również z sosem grzybowym, zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do gulaszu czy pieczonego mięsa. W każdej postaci smakują wyśmienicie.

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól.

Przygotowanie: ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciśnij, a sok odstaw na chwilę, by oddzielił się krochmal. Zlej delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli wymieszaj z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. W garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo: Kuchnia śląska

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast