Trwa ładowanie...

Smaki Polski: Szare kluski ziemniaczane. Przysmak z Wielkopolski

Szare kluski to tradycyjne danie z Wielkopolski. Skąd ta nazwa? Kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Co prawda przyrządzenie ich wymaga nieco czasu, jednak warto się poświęcić. Wspaniale smakują ze skwarkami z boczku i twarogiem. Można je także podawać jako dodatek do mięsnych dań. Prosto i smacznie.

Smaki Polski: Szare kluski ziemniaczane. Przysmak z WielkopolskiŹródło: 123RF.COM
d1kd346
d1kd346

Tanie i proste danie

W zależności od regionu kluski mają różne nazwy – przecieraki, czarne kluski, żelaźniaki, kluchy na pyrach, kluski kładzione czy kartoflane. Do ich przygotowania musimy wybrać ziemniaki o dużej ilości skrobi. Jak to sprawdzić? Przekrój jednego na pół i potrzyj o siebie obie części, jeśli się skleją, to znaczy, że jest mączysty. Ziemniaki możesz zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub rozdrobnić w malakserze.
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania

Masę na kluski można wrzucać na wrzątek, przecierając ją przez sito o dużych oczkach. Inny sposób to nakładanie porcji ciasta do wody za pomocą łyżki. Natomiast moja babcia wylewa masę na talerz i nożem zgarnia zgrabne porcje do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluseczki gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Szare kluski najlepiej smakują okraczone przyrumienionym na patelni boczkiem i zeszkloną cebulką. Niektórzy posypują je także pokruszonym twarogiem. Można je podawać również z sosem grzybowym, zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do gulaszu czy pieczonego mięsa. W każdej postaci smakują wyśmienicie.

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól.

Przygotowanie: ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciśnij, a sok odstaw na chwilę, by oddzielił się krochmal. Zlej delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli wymieszaj z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. W garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo: Kuchnia śląska

d1kd346
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kd346
Więcej tematów