Smaki Polski: Przysmak prosto z Biłgoraja

Kto raz spróbuje pieroga biłgorajskiego, będzie chciał wracać do tego smaku. Ten przysmak, wypiekany tradycyjnie w Biłgoraju i okolicach przeżywa właśnie swój renesans. Dawniej odgrywał rolę świątecznego pieczywa, dziś kupimy go na regionalnych jarmarkach, targach i w wielu lubelskich piekarniach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Pieróg biłgorajski, zwany krupniakiem, przypomina wyglądem pasztet, pieczeń rzymską czy babkę ziemniaczaną. Przed laty wypiekano pierogi w chlebowym piecu, bez blaszki, posypując spód otrębami. Dziś używa się foremek – podłużnych lub okrągłych i piekarników elektrycznych.

Najważniejszym składnikiem, potrzebnym do przygotowania tego przysmaku jest kasza gryczana. Łączy się ją z ugotowanymi ziemniakami, twarogiem, jajkami i śmietaną. Farsz można urozmaicić, dodając do niego miętę, grzyby, czy skwarki ze słoniny lub wędzonki. Po przekrojeniu widać wyraźnie wszystkie składniki. Masa, mimo że zbita i mięsista, daje się łatwo rozkruszyć widelcem. Wierzch powinien być przypieczony na złocisty kolor. Pieróg biłgorajski świetnie smakuje na zimno i na ciepło – podsmażony na maśle. Do tego kubek kefiru lub zsiadłego mleka. Można wyróżnić dwie wersje pieroga biłgorajskiego – w drożdżowej skórce (kaszak) i bez skórki (łysy pieróg).

Świąteczny wypiek

Dawniej mawiano, że bez pieroga nie obejdzie się żadne święto. Ten wypiek towarzyszył człowiekowi od narodzin aż do śmierci. Podawano go na chrzcinach, weselach, podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, na pogrzebach. Obdarowywano nim kolędników i obdzielano żebraków. Ze względu na świąteczny charakter wypieku oraz jego charakterystyczny wygląd, pieroga nazywano biłgorajskim tortem i dekorowano.

W 2005 roku potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny.

Jak upiec biłgorajskiego pieroga?

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 kg tłustego twarogu, 0,8 kg ugotowanej kaszy gryczanej, 6 jajek, 1 szklanka śmietany, słonina, smalec, sól, pieprz, mięta (może być suszona).
Przygotowanie: ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Kaszę gryczaną wsyp do ugotowanych ziemniaków, garnek przykryj pokrywką i odstaw na pół godziny. Ser biały starannie pokrusz, słoninę pokrój w kostkę i stop. Miętę rozetrzyj w moździerzu. Ziemniaki z kaszą przełóż do miski. Dodaj biały ser, tłuszcz ze skwarkami, śmietanę i jajka. Wymieszaj. Masę przełóż do keksówki, wysmarowanej smalcem i starannie ugnieć, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładź i zwilż wodą (można posmarować jajkiem). Pieróg wstaw do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru