Smaki Polski: Przysmak prosto z Biłgoraja

Kto raz spróbuje pieroga biłgorajskiego, będzie chciał wracać do tego smaku. Ten przysmak, wypiekany tradycyjnie w Biłgoraju i okolicach przeżywa właśnie swój renesans. Dawniej odgrywał rolę świątecznego pieczywa, dziś kupimy go na regionalnych jarmarkach, targach i w wielu lubelskich piekarniach.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Pieróg biłgorajski, zwany krupniakiem, przypomina wyglądem pasztet, pieczeń rzymską czy babkę ziemniaczaną. Przed laty wypiekano pierogi w chlebowym piecu, bez blaszki, posypując spód otrębami. Dziś używa się foremek – podłużnych lub okrągłych i piekarników elektrycznych.

Najważniejszym składnikiem, potrzebnym do przygotowania tego przysmaku jest kasza gryczana. Łączy się ją z ugotowanymi ziemniakami, twarogiem, jajkami i śmietaną. Farsz można urozmaicić, dodając do niego miętę, grzyby, czy skwarki ze słoniny lub wędzonki. Po przekrojeniu widać wyraźnie wszystkie składniki. Masa, mimo że zbita i mięsista, daje się łatwo rozkruszyć widelcem. Wierzch powinien być przypieczony na złocisty kolor. Pieróg biłgorajski świetnie smakuje na zimno i na ciepło – podsmażony na maśle. Do tego kubek kefiru lub zsiadłego mleka. Można wyróżnić dwie wersje pieroga biłgorajskiego – w drożdżowej skórce (kaszak) i bez skórki (łysy pieróg).

Świąteczny wypiek

Dawniej mawiano, że bez pieroga nie obejdzie się żadne święto. Ten wypiek towarzyszył człowiekowi od narodzin aż do śmierci. Podawano go na chrzcinach, weselach, podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, na pogrzebach. Obdarowywano nim kolędników i obdzielano żebraków. Ze względu na świąteczny charakter wypieku oraz jego charakterystyczny wygląd, pieroga nazywano biłgorajskim tortem i dekorowano.

W 2005 roku potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny.

Jak upiec biłgorajskiego pieroga?

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 kg tłustego twarogu, 0,8 kg ugotowanej kaszy gryczanej, 6 jajek, 1 szklanka śmietany, słonina, smalec, sól, pieprz, mięta (może być suszona).
Przygotowanie: ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź. Kaszę gryczaną wsyp do ugotowanych ziemniaków, garnek przykryj pokrywką i odstaw na pół godziny. Ser biały starannie pokrusz, słoninę pokrój w kostkę i stop. Miętę rozetrzyj w moździerzu. Ziemniaki z kaszą przełóż do miski. Dodaj biały ser, tłuszcz ze skwarkami, śmietanę i jajka. Wymieszaj. Masę przełóż do keksówki, wysmarowanej smalcem i starannie ugnieć, by nie było pustych przestrzeni. Wierzch wygładź i zwilż wodą (można posmarować jajkiem). Pieróg wstaw do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę