Trwa ładowanie...
dwwu1zv
dwwu1zv

Pieczeń rzymska

Przepis
3.7
(11 głosów)
Oceń:
Pieczeń rzymska
Składniki
  • 75 dag mielonego mięsa (mieszanego wieprzowo - wołowego),
  • 1 pęczek dymki,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 2 jajka,
  • 3 - 4 łyżki tartej bułki,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • 2 - 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • mielona słodka i ostra czerwona papryka,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
Przepis

1. Mielone mięso włożyć do miski. Dodać posiekaną dymkę zeszkloną na łyżce masła. Wbić jajka. Wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki oraz starty parmezan. Przyprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wymieszać. 2. Paprykę umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na paski o grubości około 1 cm. Przelać na sicie wrzątkiem, aby nieco zmiękła a następnie zimną wodą i starannie osaczyć. 3. Foremkę keksową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Kilka łyżek masy mięsnej rozsmarować na dnie foremki. Następnie ułożyć wzdłuż część pasków papryki i przykryć masą mięsną. W ten sposób do foremki włożyć całą masę mięsną przekładając ja paskami papryki. Wyrównać wierzch łyżką i posmarować olejem. 4. Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć z foremki, pokroić na grube plastry.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Podziel się opinią

Share
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv
dwwu1zv