Pieczeń rzymska. Podaj na obiad albo pokrój na kanapki
Pieczeń rzymską możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną czy jaglaną. Możemy pieczeń również schłodzić w lodówce i podawać na kanapkach jako wędlinę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 75 dag mielonego mięsa (mieszanego wieprzowo-wołowego)
- 1 pęczek dymki
- 3 kolorowe papryki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- rozmaryn
- tymianek
- mielona słodka i ostra czerwona papryka
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- Mielone mięso włożyć do miski. Dodać posiekaną dymkę zeszkloną na łyżce masła. Wbić jajka. Wsypać 2-3 łyżki tartej bułki oraz starty parmezan. Przyprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wymieszać.
- Paprykę umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na paski o grubości około 1 cm. Przelać na sicie wrzątkiem, aby nieco zmiękła a następnie zimną wodą i starannie osaczyć.
- Foremkę keksową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Kilka łyżek masy mięsnej rozsmarować na dnie foremki. Następnie ułożyć wzdłuż część pasków papryki i przykryć masą mięsną. W ten sposób do foremki włożyć całą masę mięsną przekładając ja paskami papryki. Wyrównać wierzch łyżką i posmarować olejem.
- Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć z foremki, pokroić na grube plastry.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze