Pieczeń rzymska. Podaj na obiad albo pokrój na kanapki

Pieczeń rzymską możemy podać od razu, najlepiej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną czy jaglaną. Możemy pieczeń również schłodzić w lodówce i podawać na kanapkach jako wędlinę.

Pieczeń rzymska. Podaj na obiad albo pokrój na kanapkiPieczeń rzymska. Podaj na obiad albo pokrój na kanapki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 75 dag mielonego mięsa (mieszanego wieprzowo-wołowego)
  • 1 pęczek dymki
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn
  • tymianek
  • mielona słodka i ostra czerwona papryka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przepis

  • Mielone mięso włożyć do miski. Dodać posiekaną dymkę zeszkloną na łyżce masła. Wbić jajka. Wsypać 2-3 łyżki tartej bułki oraz starty parmezan. Przyprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wymieszać.
  • Paprykę umyć, przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na paski o grubości około 1 cm. Przelać na sicie wrzątkiem, aby nieco zmiękła a następnie zimną wodą i starannie osaczyć.
  • Foremkę keksową wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Kilka łyżek masy mięsnej rozsmarować na dnie foremki. Następnie ułożyć wzdłuż część pasków papryki i przykryć masą mięsną. W ten sposób do foremki włożyć całą masę mięsną przekładając ja paskami papryki. Wyrównać wierzch łyżką i posmarować olejem.
  • Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć z foremki, pokroić na grube plastry.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟