Smak Podlasia. Tradycyjna kiszka ziemniaczana

Kuchnia podlaska ziemniakami stoi. Odwiedzając ten region, nie możemy nie spróbować kołdunów, blinów, kartaczy czy kiszki ziemniaczanej. Farsz z tartych ziemniaków, przyrumienionej cebulki i boczku, zapieczony w wieprzowym jelicie to prawdziwy przysmak na Podlasiu. Choć przygotowanie tradycyjnej kiszki jest nieco pracochłonne, warto się poświęcić. Smak z pewnością wynagrodzi trud włożony w przyrządzenie tego dania.

Kiszka ziemniaczana to tradycyjna podlaska potrawa
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Rumiana i chrupiąca

Kiszka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej. W Polsce jest popularna na Podlasiu i Kurpiach. Podobne dania znajdziemy również w Rosji, Ukrainie i Litwie. Najważniejszym składnikiem kiszki są starte i odsączone surowe ziemniaki. Dodaje się do nich skwarki z boczku lub słoniny i podsmażoną cebulkę. Masę doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Z tych samych składników można przygotować inną podlaską potrawę – babkę ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu, farszem wypełnia się oczyszczone wcześniej wieprzowe jelita.

Nie należy nakładać zbyt dużo farszu, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększa on swoją objętość. Flaki związuje się po obu stronach i układa w brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Trzeba uważać, by nie popękała. W tym celu przed włożeniem jej do piekarnika, warto ją ponakłuwać widelcem. Upieczona kiszka przypomina wyglądem kiełbasę. Jest jędrna, rumiana i ma złocistą, chrupiąca skórkę. Danie podaje się z podsmażoną cebulką i skwarkami.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 300 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • 4 jajka,
  • ok. 4 m oczyszczonych wieprzowych jelit,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kilka ząbków czosnku.

Przygotowanie: słoninę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Skwarki oddziel od tłuszczu. Boczek i cebulę pokrój i usmaż na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Ziemniaki zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Skwarki, boczek i cebulę dodaj do pulpy ziemniaczanej. W razie, gdyby masa była za rzadka, dodaj trochę mąki. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Jelita opłucz z soli i namocz na 90 minut. Po tym czasie podziel je na kawałki o długości ok. 30 centymetrów. Z jednej strony zawiąż je na supełek. Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniaj jelita do jednej trzeciej długości. Każdą napełnioną kiszkę zawiąż na końcu. Brytfannę lub duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Układaj kiszki obok siebie, ponakłuwaj delikatnie w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz do zrumienia.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm