Trwa ładowanie...

Smak Podlasia. Tradycyjna kiszka ziemniaczana

Kuchnia podlaska ziemniakami stoi. Odwiedzając ten region, nie możemy nie spróbować kołdunów, blinów, kartaczy czy kiszki ziemniaczanej. Farsz z tartych ziemniaków, przyrumienionej cebulki i boczku, zapieczony w wieprzowym jelicie to prawdziwy przysmak na Podlasiu. Choć przygotowanie tradycyjnej kiszki jest nieco pracochłonne, warto się poświęcić. Smak z pewnością wynagrodzi trud włożony w przyrządzenie tego dania.

Smak Podlasia. Tradycyjna kiszka ziemniaczanaŹródło: 123RF.COM
d35c24q
d35c24q

Rumiana i chrupiąca

Kiszka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej. W Polsce jest popularna na Podlasiu i Kurpiach. Podobne dania znajdziemy również w Rosji, Ukrainie i Litwie. Najważniejszym składnikiem kiszki są starte i odsączone surowe ziemniaki. Dodaje się do nich skwarki z boczku lub słoniny i podsmażoną cebulkę. Masę doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Z tych samych składników można przygotować inną podlaską potrawę – babkę ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu, farszem wypełnia się oczyszczone wcześniej wieprzowe jelita.

Nie należy nakładać zbyt dużo farszu, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększa on swoją objętość. Flaki związuje się po obu stronach i układa w brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Trzeba uważać, by nie popękała. W tym celu przed włożeniem jej do piekarnika, warto ją ponakłuwać widelcem. Upieczona kiszka przypomina wyglądem kiełbasę. Jest jędrna, rumiana i ma złocistą, chrupiąca skórkę. Danie podaje się z podsmażoną cebulką i skwarkami.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 300 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • 4 jajka,
  • ok. 4 m oczyszczonych wieprzowych jelit,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kilka ząbków czosnku.

Przygotowanie: słoninę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Skwarki oddziel od tłuszczu. Boczek i cebulę pokrój i usmaż na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Ziemniaki zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Skwarki, boczek i cebulę dodaj do pulpy ziemniaczanej. W razie, gdyby masa była za rzadka, dodaj trochę mąki. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Jelita opłucz z soli i namocz na 90 minut. Po tym czasie podziel je na kawałki o długości ok. 30 centymetrów. Z jednej strony zawiąż je na supełek. Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniaj jelita do jednej trzeciej długości. Każdą napełnioną kiszkę zawiąż na końcu. Brytfannę lub duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Układaj kiszki obok siebie, ponakłuwaj delikatnie w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz do zrumienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d35c24q
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35c24q
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj