Smak Podlasia. Tradycyjna kiszka ziemniaczana

Kuchnia podlaska ziemniakami stoi. Odwiedzając ten region, nie możemy nie spróbować kołdunów, blinów, kartaczy czy kiszki ziemniaczanej. Farsz z tartych ziemniaków, przyrumienionej cebulki i boczku, zapieczony w wieprzowym jelicie to prawdziwy przysmak na Podlasiu. Choć przygotowanie tradycyjnej kiszki jest nieco pracochłonne, warto się poświęcić. Smak z pewnością wynagrodzi trud włożony w przyrządzenie tego dania.

Kiszka ziemniaczana to tradycyjna podlaska potrawa
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
2

Rumiana i chrupiąca

Kiszka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej. W Polsce jest popularna na Podlasiu i Kurpiach. Podobne dania znajdziemy również w Rosji, Ukrainie i Litwie. Najważniejszym składnikiem kiszki są starte i odsączone surowe ziemniaki. Dodaje się do nich skwarki z boczku lub słoniny i podsmażoną cebulkę. Masę doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Z tych samych składników można przygotować inną podlaską potrawę – babkę ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu, farszem wypełnia się oczyszczone wcześniej wieprzowe jelita.

Nie należy nakładać zbyt dużo farszu, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększa on swoją objętość. Flaki związuje się po obu stronach i układa w brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Trzeba uważać, by nie popękała. W tym celu przed włożeniem jej do piekarnika, warto ją ponakłuwać widelcem. Upieczona kiszka przypomina wyglądem kiełbasę. Jest jędrna, rumiana i ma złocistą, chrupiąca skórkę. Danie podaje się z podsmażoną cebulką i skwarkami.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 300 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • 4 jajka,
  • ok. 4 m oczyszczonych wieprzowych jelit,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kilka ząbków czosnku.

Przygotowanie: słoninę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Skwarki oddziel od tłuszczu. Boczek i cebulę pokrój i usmaż na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Ziemniaki zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Skwarki, boczek i cebulę dodaj do pulpy ziemniaczanej. W razie, gdyby masa była za rzadka, dodaj trochę mąki. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Jelita opłucz z soli i namocz na 90 minut. Po tym czasie podziel je na kawałki o długości ok. 30 centymetrów. Z jednej strony zawiąż je na supełek. Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniaj jelita do jednej trzeciej długości. Każdą napełnioną kiszkę zawiąż na końcu. Brytfannę lub duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Układaj kiszki obok siebie, ponakłuwaj delikatnie w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz do zrumienia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie