Smak Podlasia. Tradycyjna kiszka ziemniaczana
Kuchnia podlaska ziemniakami stoi. Odwiedzając ten region, nie możemy nie spróbować kołdunów, blinów, kartaczy czy kiszki ziemniaczanej. Farsz z tartych ziemniaków, przyrumienionej cebulki i boczku, zapieczony w wieprzowym jelicie to prawdziwy przysmak na Podlasiu. Choć przygotowanie tradycyjnej kiszki jest nieco pracochłonne, warto się poświęcić. Smak z pewnością wynagrodzi trud włożony w przyrządzenie tego dania.
Rumiana i chrupiąca
Kiszka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej. W Polsce jest popularna na Podlasiu i Kurpiach. Podobne dania znajdziemy również w Rosji, Ukrainie i Litwie. Najważniejszym składnikiem kiszki są starte i odsączone surowe ziemniaki. Dodaje się do nich skwarki z boczku lub słoniny i podsmażoną cebulkę. Masę doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Z tych samych składników można przygotować inną podlaską potrawę – babkę ziemniaczaną. Po dokładnym wymieszaniu, farszem wypełnia się oczyszczone wcześniej wieprzowe jelita.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Nie należy nakładać zbyt dużo farszu, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększa on swoją objętość. Flaki związuje się po obu stronach i układa w brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Trzeba uważać, by nie popękała. W tym celu przed włożeniem jej do piekarnika, warto ją ponakłuwać widelcem. Upieczona kiszka przypomina wyglądem kiełbasę. Jest jędrna, rumiana i ma złocistą, chrupiąca skórkę. Danie podaje się z podsmażoną cebulką i skwarkami.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków,
- 300 g wędzonego boczku,
- 300 g słoniny,
- 3 cebule,
- 4 jajka,
- ok. 4 m oczyszczonych wieprzowych jelit,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- kilka ząbków czosnku.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Przygotowanie: słoninę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Skwarki oddziel od tłuszczu. Boczek i cebulę pokrój i usmaż na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Ziemniaki zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Skwarki, boczek i cebulę dodaj do pulpy ziemniaczanej. W razie, gdyby masa była za rzadka, dodaj trochę mąki. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Jelita opłucz z soli i namocz na 90 minut. Po tym czasie podziel je na kawałki o długości ok. 30 centymetrów. Z jednej strony zawiąż je na supełek. Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniaj jelita do jednej trzeciej długości. Każdą napełnioną kiszkę zawiąż na końcu. Brytfannę lub duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Układaj kiszki obok siebie, ponakłuwaj delikatnie w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz do zrumienia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl