Kuchnia studenta: placki ziemniaczane

Zaczynamy nowy cykl z prostymi, sycącymi i pysznymi daniami nie tylko dla studentów, ale głównie do nich adresowanych. Koniec z zupkami chińskimi i kebabami pięć razy w tygodniu. Można zjeść domowo, zdrowo i bez kombinowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Polski klasyk

Obraz
© Fotolia

Zaczynamy nowy cykl z prostymi, sycącymi i pysznymi daniami nie tylko dla studentów, ale głównie do nich adresowanych. Koniec z zupkami chińskimi i kebabami pięć razy w tygodniu. Można zjeść domowo, zdrowo i bez kombinowania. Na pierwszy ogień idą placki ziemniaczane. Niegdyś potrawa często jadana w polskich domach. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe, niedrogie składniki. I mimo że w sklepach nie brakuje torebek z gotowym proszkiem na placki, to wzorem naszych mam i babć najlepiej samodzielnie zetrzeć ziemniaki, a następnie usmażyć doprawioną masę. Placki ziemniaczane smakują zarówno na słodko z kryształkami cukru lub gęstym dżemem, jak i w wytrawnej wersji z kleksem ze śmietany lub sosem grzybowym. Można także przygotować ich nieco odchudzoną wersję, piekąc je w piekarniku. Oto kilka
praktycznych porad, jak zrobić idealne placki ziemniaczane.

/ 6Wybór ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepsze będą mączyste ziemniaki. Zawierają sporo skrobi, mają jasny i sypki miąższ, łatwo się rozpadają. Na sklepowych półkach i straganach warto szukać takich odmian jak: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Bulwy powinna być jasne - ciemniejsza skórka może świadczyć o intensywnym nawożeniu i sporej zawartości azotanów. Sięgajmy po ziemniaki bez uszkodzeń czy charakterystycznych kiełków. Lepiej unikać również bulw zazielenionych, bo takie okazy były narażone na długie działanie światła, a przez to mają podwyższoną zawartość solaniny, która uwalniana podczas gotowania może być przyczyną zatruć pokarmowych.

/ 6Placki w praktyce

Obraz
© 123RF.COM

Częstym problemem w trakcie robienia placków ziemniaczanych są ciemniejące ziemniaki. Po ich starciu wystarczy jednak lekko oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w zacienione miejsce - dzięki temu zachowają barwę i będą pyszne. Innym sposobem na ładny kolor ziemniaków jest dodatek małej ilości startej marchewki, która dodatkowo delikatnie podkręci smak placków.

Placki najlepiej smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na teflonowej lub ceramicznej patelni. Gotowe poleca się wykładać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Aby zachowały chrupkość, lepiej nie układać ich w zbyt wielu warstwach, bo zmiękną.

/ 6Na wytrawnie

Obraz
© 123RF.COM

Mogą być dodatkiem np. do gulaszów lub podawane solo. Doskonale smakują z sosem grzybowym, ale także w towarzystwie wędzonego łososia i koperku. Do przygotowania klasycznej wersji wytrawnych placków wystarczy kilka produktów.

Składniki: 1 kg dużych surowych ziemniaków, 1 duża cebula , 1 duże jajko, 1 łyżka śmietany, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, pieprz czarny mielony i sól do smaku.

Przygotowanie: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i posiekać. W misce połączyć warzywa z jajkiem i śmietaną. Doprawić do smaku. Wsypać 3/4 szklanki pszennej mąki i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze mąki pszennej. Masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

/ 6Na słodko

Obraz
© 123RF.COM

W przypadku placków ziemniaczanych na słodko z listy składników usuwamy cebulę oraz pieprz i ograniczamy ilość soli. W kwestii dodatków oprócz klasycznych połączeń jak śmietanka i cukier lub dżem, ciekawym pomysłem będą sezonowe owoce. Karmelizowane gruszki lub pieczone śliwki w miodzie z cynamonem sprawią, że placki mogą być oryginalnym deserem lub słodkim drugim śniadaniem.

/ 6Prosto z piekarnika

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 700 g ziemniaków, 1 małe jajko, 1 czerwona cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1 łyżeczka oregano suszonego, sól i pieprz do smaku, odrobina tłuszczu po posmarowania blachy lub papieru do pieczenia.

Przygotowanie: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać i zetrzeć drobniej. Składniki połączyć z jajkiem, mąką i przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Łyżką formować płaskie placki. Piec ok. 30 minut. Koszt całego dania to ok. 10 złotych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja