Kuchnia studenta: placki ziemniaczane
Zaczynamy nowy cykl z prostymi, sycącymi i pysznymi daniami nie tylko dla studentów, ale głównie do nich adresowanych. Koniec z zupkami chińskimi i kebabami pięć razy w tygodniu. Można zjeść domowo, zdrowo i bez kombinowania.
Polski klasyk
Zaczynamy nowy cykl z prostymi, sycącymi i pysznymi daniami nie tylko dla studentów, ale głównie do nich adresowanych. Koniec z zupkami chińskimi i kebabami pięć razy w tygodniu. Można zjeść domowo, zdrowo i bez kombinowania. Na pierwszy ogień idą placki ziemniaczane. Niegdyś potrawa często jadana w polskich domach. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe, niedrogie składniki. I mimo że w sklepach nie brakuje torebek z gotowym proszkiem na placki, to wzorem naszych mam i babć najlepiej samodzielnie zetrzeć ziemniaki, a następnie usmażyć doprawioną masę. Placki ziemniaczane smakują zarówno na słodko z kryształkami cukru lub gęstym dżemem, jak i w wytrawnej wersji z kleksem ze śmietany lub sosem grzybowym. Można także przygotować ich nieco odchudzoną wersję, piekąc je w piekarniku. Oto kilka
praktycznych porad, jak zrobić idealne placki ziemniaczane.
Wybór ziemniaków
Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepsze będą mączyste ziemniaki. Zawierają sporo skrobi, mają jasny i sypki miąższ, łatwo się rozpadają. Na sklepowych półkach i straganach warto szukać takich odmian jak: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Bulwy powinna być jasne - ciemniejsza skórka może świadczyć o intensywnym nawożeniu i sporej zawartości azotanów. Sięgajmy po ziemniaki bez uszkodzeń czy charakterystycznych kiełków. Lepiej unikać również bulw zazielenionych, bo takie okazy były narażone na długie działanie światła, a przez to mają podwyższoną zawartość solaniny, która uwalniana podczas gotowania może być przyczyną zatruć pokarmowych.
Placki w praktyce
Częstym problemem w trakcie robienia placków ziemniaczanych są ciemniejące ziemniaki. Po ich starciu wystarczy jednak lekko oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i odstawić w zacienione miejsce - dzięki temu zachowają barwę i będą pyszne. Innym sposobem na ładny kolor ziemniaków jest dodatek małej ilości startej marchewki, która dodatkowo delikatnie podkręci smak placków.
Placki najlepiej smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na teflonowej lub ceramicznej patelni. Gotowe poleca się wykładać na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Aby zachowały chrupkość, lepiej nie układać ich w zbyt wielu warstwach, bo zmiękną.
Na wytrawnie
Mogą być dodatkiem np. do gulaszów lub podawane solo. Doskonale smakują z sosem grzybowym, ale także w towarzystwie wędzonego łososia i koperku. Do przygotowania klasycznej wersji wytrawnych placków wystarczy kilka produktów.
Składniki: 1 kg dużych surowych ziemniaków, 1 duża cebula , 1 duże jajko, 1 łyżka śmietany, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, pieprz czarny mielony i sól do smaku.
Przygotowanie: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i posiekać. W misce połączyć warzywa z jajkiem i śmietaną. Doprawić do smaku. Wsypać 3/4 szklanki pszennej mąki i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze mąki pszennej. Masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Na słodko
W przypadku placków ziemniaczanych na słodko z listy składników usuwamy cebulę oraz pieprz i ograniczamy ilość soli. W kwestii dodatków oprócz klasycznych połączeń jak śmietanka i cukier lub dżem, ciekawym pomysłem będą sezonowe owoce. Karmelizowane gruszki lub pieczone śliwki w miodzie z cynamonem sprawią, że placki mogą być oryginalnym deserem lub słodkim drugim śniadaniem.
Prosto z piekarnika
Składniki: 700 g ziemniaków, 1 małe jajko, 1 czerwona cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki płatków chili, 1 łyżeczka oregano suszonego, sól i pieprz do smaku, odrobina tłuszczu po posmarowania blachy lub papieru do pieczenia.
Przygotowanie: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać i zetrzeć drobniej. Składniki połączyć z jajkiem, mąką i przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Łyżką formować płaskie placki. Piec ok. 30 minut. Koszt całego dania to ok. 10 złotych. Smacznego!