Nie tylko kiełbasa i ziemniak, czyli cuda z ogniska
Polacy jak mało który naród pokochali grilla. Rozżarzone węgle wspaniale nadają się do przygotowywania posiłku. Jednak nawet najwspanialszy grill nie zastąpi tradycyjnego ogniska, które nie tylko pozwala upiec coś pysznego, ale także ogrzeje i stworzy niepowtarzalną atmosferę. Korzystajmy więc z lata i organizujmy ogniska - pyszne ogniska!
Nie tylko grill
Z pewnością żadne danie nie kojarzy się z ogniskiem tak silnie, jak kiełbaska. Do tego podpieczony na ogniu chleb i już mamy letni obozowy standard kulinarny. Nie musimy jednak poddawać się rutynie. W ogniu możemy przygotować wiele ciekawych smakołyków. Jeśli mamy gotowy zaostrzony patyk, wysilmy wyobraźnię i upieczmy na nim także inne dania.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl
Rybka na patyku
Do pieczenia doskonale nadaje się ryba. Przepis jest bardzo prosty. Zaczynamy oczywiście od dokładnego jej oczyszczenia. Następnie solimy i wkładamy do środka kilka gałązek ziół - może to być koperek, pietruszka lub estragon. Nadziewamy rybę na patyk tak, aby się nie rozpadła i opiekamy. Przed jedzeniem lekko smarujemy ją masłem, możemy też dołożyć kilka plasterków cytryny.
Plasterki karkówki i boczku
Każdy rodzaj mięsa nadaje się do pieczenia na ognisku. Wszystko zależy od tego, co lubimy - wybierzmy jednak mięso, które zawiera choć trochę tłuszczu. Żeby na łonie natury nie dodawać sobie pracy, kawałki najlepiej przygotować w domu. Karkówkę, boczek czy inne smakowite kąski tniemy na dość długie i wąskie (ale nie bardzo cienkie) paski. Nacinamy 3-4 otworki, przez które przejdzie patyk. W zależności od preferencji - mięso przyprawiamy (wystarczy sól i pieprz) albo marynujemy. Gotowe kawałki nadziewamy na patyk i pieczemy jak kiełbaski.
Papryka z kija
Warzywem, które doskonale nadaje się do szybkiego upieczenia na patyku, jest papryka. To jedno z najprostszych dań ogniskowych. Nabijamy warzywo na patyk i pieczemy do czasu, gdy skóra stanie się zupełnie czarna i zacznie pękać. Jeśli obierzemy paprykę od razu, będzie cudownie chrupiąca. Jeśli wolimy bardziej miękką wersję i łatwiej schodzącą skórkę, włóżmy paprykę na kilka minut do foliowego woreczka.
Pieczone jabłka
Kto powiedział, że na ognisku nie można przygotować deseru? Ależ można i to bardzo łatwo. Wystarczy nabić na patyki jabłka i piec nad ogniem. Im bardziej zrumienimy skórkę, tym wspanialszy będzie smak i zapach owocu. Tak przygotowany będzie rozkoszą dla podniebienia. Jeśli jednak przy ognisku dysponujemy miodem lub choćby cukrem, a najlepiej także cynamonem - pieczone jabłka możemy troszeczkę doprawić.
Ziemniak jak z pieca
Kiedy ogień już dogasa lub mamy wystarczająco dużo żaru, który odgarniemy na bok, możemy zabrać się za szykowanie "dań z pieca". Oczywiście królem pieczonych w rozgrzanych kawałkach drewna potraw jest ziemniak. Nic dziwnego. Upieczone warzywo, odrobina soli i masła i już mamy przepyszne danie. Nie poprzestawajmy jednak tylko na ziemniaku.
Kukurydza w folii
Lato to najlepszy czas, by rozkoszować się tym smacznym warzywem. Najczęściej podajemy je gotowane na wodzie z masłem i solą. Jednak pieczona kukurydza jest równie apetyczna, a jej przygotowanie śmiesznie proste. Jak w przypadku ziemniaka, wystarczy trochę masła i soli. Potrzebna będzie też folia aluminiowa. Odsuwamy lekko liście okrywające kolbę i wkładamy pod nie plasterki masła. Kukurydzę ponownie opatulamy liśćmi i mocno owijamy folią. Zgrabne paczuszki zagrzebujemy w rozgrzanych bierwionach. Podajemy z odrobiną soli.
Słodka cebulka
Poza ziemniakiem i kukurydzą, do pieczenia w rozżarzonym drewnie nadają się niemal wszystkie twarde warzywa. Wspaniale smakuje cebula z ogniska. Możemy upiec ją w foli lub samą - jak ziemniaka. Przyrządzona w ten sposób nabiera wspaniałej słodyczy i jest doskonałym daniem sama w sobie lub dodatkiem do upieczonych na ognisku mięs.
Bananowy deser
W żarze możemy też przygotować banana. Nie musi piec się długo, wystarczy, że skórka stanie się czarna - wówczas w środku mamy gorący, bananowy mus. Jeśli chcemy, by owoc był bardziej zwarty, trzymajmy go w ogniu jeszcze krócej. Idealnym dodatkiem do tego smakołyku będą zimne lody, jeśli jednak nie dysponujemy tak luksusowym towarem podczas ogniska, pokruszmy na banana kawałek czekolady. Wspaniale podkreśli smak deseru.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl