Nie tylko kiełbasa i ziemniak, czyli cuda z ogniska

Polacy jak mało który naród pokochali grilla. Rozżarzone węgle wspaniale nadają się do przygotowywania posiłku. Jednak nawet najwspanialszy grill nie zastąpi tradycyjnego ogniska, które nie tylko pozwala upiec coś pysznego, ale także ogrzeje i stworzy niepowtarzalną atmosferę. Korzystajmy więc z lata i organizujmy ogniska - pyszne ogniska!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Nie tylko grill

Obraz
© Shutterstock.com
Polacy, jak mało który naród, pokochali grill. Rozżarzone węgle wspaniale nadają się do przygotowywania posiłku. Jednak nawet najwspanialszy grill nie zastąpi tradycyjnego ogniska, które nie tylko pozwala upiec coś pysznego, ale także ogrzeje i stworzy niepowtarzalną atmosferę. Korzystajmy więc z lata i organizujmy ogniska - pyszne ogniska!

Z pewnością żadne danie nie kojarzy się z ogniskiem tak silnie, jak kiełbaska. Do tego podpieczony na ogniu chleb i już mamy letni obozowy standard kulinarny. Nie musimy jednak poddawać się rutynie. W ogniu możemy przygotować wiele ciekawych smakołyków. Jeśli mamy gotowy zaostrzony patyk, wysilmy wyobraźnię i upieczmy na nim także inne dania.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Rybka na patyku

Obraz
© Shutterstock.com

Do pieczenia doskonale nadaje się ryba. Przepis jest bardzo prosty. Zaczynamy oczywiście od dokładnego jej oczyszczenia. Następnie solimy i wkładamy do środka kilka gałązek ziół - może to być koperek, pietruszka lub estragon. Nadziewamy rybę na patyk tak, aby się nie rozpadła i opiekamy. Przed jedzeniem lekko smarujemy ją masłem, możemy też dołożyć kilka plasterków cytryny.

/ 9Plasterki karkówki i boczku

Obraz
© Shutterstock.com

Każdy rodzaj mięsa nadaje się do pieczenia na ognisku. Wszystko zależy od tego, co lubimy - wybierzmy jednak mięso, które zawiera choć trochę tłuszczu. Żeby na łonie natury nie dodawać sobie pracy, kawałki najlepiej przygotować w domu. Karkówkę, boczek czy inne smakowite kąski tniemy na dość długie i wąskie (ale nie bardzo cienkie) paski. Nacinamy 3-4 otworki, przez które przejdzie patyk. W zależności od preferencji - mięso przyprawiamy (wystarczy sól i pieprz) albo marynujemy. Gotowe kawałki nadziewamy na patyk i pieczemy jak kiełbaski.

/ 9Papryka z kija

Obraz
© Shutterstock.com

Warzywem, które doskonale nadaje się do szybkiego upieczenia na patyku, jest papryka. To jedno z najprostszych dań ogniskowych. Nabijamy warzywo na patyk i pieczemy do czasu, gdy skóra stanie się zupełnie czarna i zacznie pękać. Jeśli obierzemy paprykę od razu, będzie cudownie chrupiąca. Jeśli wolimy bardziej miękką wersję i łatwiej schodzącą skórkę, włóżmy paprykę na kilka minut do foliowego woreczka.

/ 9Pieczone jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Kto powiedział, że na ognisku nie można przygotować deseru? Ależ można i to bardzo łatwo. Wystarczy nabić na patyki jabłka i piec nad ogniem. Im bardziej zrumienimy skórkę, tym wspanialszy będzie smak i zapach owocu. Tak przygotowany będzie rozkoszą dla podniebienia. Jeśli jednak przy ognisku dysponujemy miodem lub choćby cukrem, a najlepiej także cynamonem - pieczone jabłka możemy troszeczkę doprawić.

/ 9Ziemniak jak z pieca

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedy ogień już dogasa lub mamy wystarczająco dużo żaru, który odgarniemy na bok, możemy zabrać się za szykowanie "dań z pieca". Oczywiście królem pieczonych w rozgrzanych kawałkach drewna potraw jest ziemniak. Nic dziwnego. Upieczone warzywo, odrobina soli i masła i już mamy przepyszne danie. Nie poprzestawajmy jednak tylko na ziemniaku.

/ 9Kukurydza w folii

Obraz
© Shutterstock.com

Lato to najlepszy czas, by rozkoszować się tym smacznym warzywem. Najczęściej podajemy je gotowane na wodzie z masłem i solą. Jednak pieczona kukurydza jest równie apetyczna, a jej przygotowanie śmiesznie proste. Jak w przypadku ziemniaka, wystarczy trochę masła i soli. Potrzebna będzie też folia aluminiowa. Odsuwamy lekko liście okrywające kolbę i wkładamy pod nie plasterki masła. Kukurydzę ponownie opatulamy liśćmi i mocno owijamy folią. Zgrabne paczuszki zagrzebujemy w rozgrzanych bierwionach. Podajemy z odrobiną soli.

/ 9Słodka cebulka

Obraz
© Shutterstock.com

Poza ziemniakiem i kukurydzą, do pieczenia w rozżarzonym drewnie nadają się niemal wszystkie twarde warzywa. Wspaniale smakuje cebula z ogniska. Możemy upiec ją w foli lub samą - jak ziemniaka. Przyrządzona w ten sposób nabiera wspaniałej słodyczy i jest doskonałym daniem sama w sobie lub dodatkiem do upieczonych na ognisku mięs.

/ 9Bananowy deser

Obraz
© Shutterstock.com

W żarze możemy też przygotować banana. Nie musi piec się długo, wystarczy, że skórka stanie się czarna - wówczas w środku mamy gorący, bananowy mus. Jeśli chcemy, by owoc był bardziej zwarty, trzymajmy go w ogniu jeszcze krócej. Idealnym dodatkiem do tego smakołyku będą zimne lody, jeśli jednak nie dysponujemy tak luksusowym towarem podczas ogniska, pokruszmy na banana kawałek czekolady. Wspaniale podkreśli smak deseru.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm