Smak lata zamknięty w słoiku. Najlepsze domowe przetwory

Warzywa i owoce najlepiej smakują latem. Sezonowe dobra dostarczają nam nie tylko radości dla oczu, ale także rozpieszczają nasze kubki smakowe smakami, a zmysły aromatami. Tylko te letnie rozkosze nie trwają długo. Właśnie mamy koniec lata i zbliżamy się nieuchronnie ku mniej emocjonującej pory roku. Warto więc zatrzymać te letnie smaki i zamknąć je w słoikach, żeby delektować się nimi do kolejnego sezonu.

Domowe przetworyNajlepsze przepisy na domowe przetwory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leszek Krzyzanowski

Co musisz zrobić przed przygotowaniem przetworów?

Zgromadzić słoiki i starannie je przygotować, aby domowe przetwory zachowały świeżość i smak. Dokładnie więc umyj słoiki i nakrętki, wyparz je wrzącą wodą i wysusz. Dla pewności możesz wygotować je przez pięć minut w garnku i wysuszyć. Sprawdź, czy wszystkie wieczka dobrze przylegają do słoików - to warunek, aby twoje przetwory się nie popsuły.

Słoiki do przetworów masz już gotowe i czekają na twoje przetwory.

W jaki sposób przygotowywać przetwory?

Możesz zrobić to na kilka sposobów. Najbardziej popularne to:

  • Pasteryzacja. Dzięki niej nie używasz sztucznych konserwantów, bo cały proces załatwia temperatura. Gotowe przetwory w słoikach podgrzewasz w garnku, w temperaturze od 60 do 100 stopni C. Garnek wyłóż ścierka kuchenną i ustaw słoiki obok siebie, wlej wodę aby sięgała 3 cm poniżej zakrętek i zagotuj. Czas pasteryzacji mierz od chwili zagotowania się wody w garnku i powinien on trwać 20 minut. Wyłącz wtedy ogień i zostaw słoiki w garnku, aż wszystko ostygnie. Sprawdź czy zakrętki trzymają. Są gotowe do schowania do spiżarni. Przechowuj przetwory w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę

  • Marynowanie. Odbywa się przez zalanie przetworów zalewą z przyprawami i dodatkiem octu. Jest to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Marynujemy najczęściej ogórki, grzyby, dynię, cukinię, paprykę. Często tak przygotowane przetwory dodatkowo pasteryzujemy.
  • Mrożenie. Warzywa i owoce można również zamrozić. Dodatkowym atutem tej metody jest fakt, że nie tracą one swoich cennych właściwości. Warunkiem są odpowiednie torby i pojemniki przeznaczone do zamrażarki oraz dużo wolnego miejsca.
  • Kiszenie. Tak przygotowane przetwory zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Regulują pracę jelit i pobudzają apetyt. Warunkiem przerwania kiszonek na dłużej jest pokrycie ich sokiem , aby nie rozwijała się na nich pleśń. Kisić możesz wszystkie warzywa, a nawet owoce.
  • Suszenie. Najczęściej suszymy warzywa, grzyby i owoce w domowym piekarniku. Ale też świetnie sprawdzą się specjalne suszarki. Wysuszone warzywa i owoce należy zamknąć w czystym i wysuszonym szklanym pojemniku.

Najlepsze domowe przetwory - przepisy

Pieczona papryka w zalewie

Składniki:

  • 1 kg kolorowej papryki,
  • 3 obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/4 szklanki octu winnego,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka suszonego kopru.

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój na cztery części i usuń pestki. Włącz piekarnik na funkcję grillowania.
  2. Paprykę ułóż na kratce i grilluj 10 minut.
  3. Włóż paprykę do torebki papierowej, a kiedy ostygnie zdejmij z niej skórkę i ułóż w słoiku.
  4. W garnku podgrzej olej z octem winnym i przyprawami i zalej zalewą paprykę. Zakręć i pasteryzuj.
Marynowana papryka
© Adobe Stock | ©vv360 - stock.adobe.com

Chutney z jabłek

Składniki:

  • 1 kg winnych jabłek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Na dużą patelnię wsyp cukier i zacznij go karmelizować, wrzuć cebulę i wlej ocet. Podgrzej wszystko razem i wrzuć jabłka.
  2. Gotuj je mieszając, aż zaczną się rozpadać. Włóż wtedy resztę przypraw i duś razem aż powstanie jednolita masa jabłkowa. Chutney powinien być gęsty.
  3. Przełóż go do czystych słoików i zamknij. Dodatkowo słoiki możesz zapasteryzować.

Domowy przecier pomidorowy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów Lima,
  • listki bazylii,
  • 1 łyżka soli, oliwa.

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj , pokrój i odrzuć nasiona. Włóż do garnka i gotuj mieszając, aż sos będzie gęsty.
  2. Zmiksuj blenderem, dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do słoików. Do każdego włóż listek bazylii i wlej na wierzch po 1 łyżce oliwy.
  3. Zakręć pokrywki i zapasteryzuj.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce