WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Smak lata zamknięty w słoiku. Najlepsze domowe przetwory

Warzywa i owoce najlepiej smakują latem. Sezonowe dobra dostarczają nam nie tylko radości dla oczu, ale także rozpieszczają nasze kubki smakowe smakami, a zmysły aromatami. Tylko te letnie rozkosze nie trwają długo. Właśnie mamy koniec lata i zbliżamy się nieuchronnie ku mniej emocjonującej pory roku. Warto więc zatrzymać te letnie smaki i zamknąć je w słoikach, żeby delektować się nimi do kolejnego sezonu.

Domowe przetworyNajlepsze przepisy na domowe przetwory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leszek Krzyzanowski

Co musisz zrobić przed przygotowaniem przetworów?

Zgromadzić słoiki i starannie je przygotować, aby domowe przetwory zachowały świeżość i smak. Dokładnie więc umyj słoiki i nakrętki, wyparz je wrzącą wodą i wysusz. Dla pewności możesz wygotować je przez pięć minut w garnku i wysuszyć. Sprawdź, czy wszystkie wieczka dobrze przylegają do słoików - to warunek, aby twoje przetwory się nie popsuły.

Słoiki do przetworów masz już gotowe i czekają na twoje przetwory.

W jaki sposób przygotowywać przetwory?

Możesz zrobić to na kilka sposobów. Najbardziej popularne to:

  • Pasteryzacja. Dzięki niej nie używasz sztucznych konserwantów, bo cały proces załatwia temperatura. Gotowe przetwory w słoikach podgrzewasz w garnku, w temperaturze od 60 do 100 stopni C. Garnek wyłóż ścierka kuchenną i ustaw słoiki obok siebie, wlej wodę aby sięgała 3 cm poniżej zakrętek i zagotuj. Czas pasteryzacji mierz od chwili zagotowania się wody w garnku i powinien on trwać 20 minut. Wyłącz wtedy ogień i zostaw słoiki w garnku, aż wszystko ostygnie. Sprawdź czy zakrętki trzymają. Są gotowe do schowania do spiżarni. Przechowuj przetwory w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę

  • Marynowanie. Odbywa się przez zalanie przetworów zalewą z przyprawami i dodatkiem octu. Jest to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Marynujemy najczęściej ogórki, grzyby, dynię, cukinię, paprykę. Często tak przygotowane przetwory dodatkowo pasteryzujemy.
  • Mrożenie. Warzywa i owoce można również zamrozić. Dodatkowym atutem tej metody jest fakt, że nie tracą one swoich cennych właściwości. Warunkiem są odpowiednie torby i pojemniki przeznaczone do zamrażarki oraz dużo wolnego miejsca.
  • Kiszenie. Tak przygotowane przetwory zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Regulują pracę jelit i pobudzają apetyt. Warunkiem przerwania kiszonek na dłużej jest pokrycie ich sokiem , aby nie rozwijała się na nich pleśń. Kisić możesz wszystkie warzywa, a nawet owoce.
  • Suszenie. Najczęściej suszymy warzywa, grzyby i owoce w domowym piekarniku. Ale też świetnie sprawdzą się specjalne suszarki. Wysuszone warzywa i owoce należy zamknąć w czystym i wysuszonym szklanym pojemniku.

Najlepsze domowe przetwory - przepisy

Pieczona papryka w zalewie

Składniki:

  • 1 kg kolorowej papryki,
  • 3 obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/4 szklanki octu winnego,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka suszonego kopru.

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój na cztery części i usuń pestki. Włącz piekarnik na funkcję grillowania.
  2. Paprykę ułóż na kratce i grilluj 10 minut.
  3. Włóż paprykę do torebki papierowej, a kiedy ostygnie zdejmij z niej skórkę i ułóż w słoiku.
  4. W garnku podgrzej olej z octem winnym i przyprawami i zalej zalewą paprykę. Zakręć i pasteryzuj.
Marynowana papryka
© Adobe Stock | ©vv360 - stock.adobe.com

Chutney z jabłek

Składniki:

  • 1 kg winnych jabłek,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Na dużą patelnię wsyp cukier i zacznij go karmelizować, wrzuć cebulę i wlej ocet. Podgrzej wszystko razem i wrzuć jabłka.
  2. Gotuj je mieszając, aż zaczną się rozpadać. Włóż wtedy resztę przypraw i duś razem aż powstanie jednolita masa jabłkowa. Chutney powinien być gęsty.
  3. Przełóż go do czystych słoików i zamknij. Dodatkowo słoiki możesz zapasteryzować.

Domowy przecier pomidorowy

Składniki:

  • 3 kg pomidorów Lima,
  • listki bazylii,
  • 1 łyżka soli, oliwa.

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj , pokrój i odrzuć nasiona. Włóż do garnka i gotuj mieszając, aż sos będzie gęsty.
  2. Zmiksuj blenderem, dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do słoików. Do każdego włóż listek bazylii i wlej na wierzch po 1 łyżce oliwy.
  3. Zakręć pokrywki i zapasteryzuj.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie