Smak lata zamknięty w słoiku. Najlepsze domowe przetwory
Warzywa i owoce najlepiej smakują latem. Sezonowe dobra dostarczają nam nie tylko radości dla oczu, ale także rozpieszczają nasze kubki smakowe smakami, a zmysły aromatami. Tylko te letnie rozkosze nie trwają długo. Właśnie mamy koniec lata i zbliżamy się nieuchronnie ku mniej emocjonującej pory roku. Warto więc zatrzymać te letnie smaki i zamknąć je w słoikach, żeby delektować się nimi do kolejnego sezonu.
Co musisz zrobić przed przygotowaniem przetworów?
Zgromadzić słoiki i starannie je przygotować, aby domowe przetwory zachowały świeżość i smak. Dokładnie więc umyj słoiki i nakrętki, wyparz je wrzącą wodą i wysusz. Dla pewności możesz wygotować je przez pięć minut w garnku i wysuszyć. Sprawdź, czy wszystkie wieczka dobrze przylegają do słoików - to warunek, aby twoje przetwory się nie popsuły.
Słoiki do przetworów masz już gotowe i czekają na twoje przetwory.
W jaki sposób przygotowywać przetwory?
Możesz zrobić to na kilka sposobów. Najbardziej popularne to:
- Pasteryzacja. Dzięki niej nie używasz sztucznych konserwantów, bo cały proces załatwia temperatura. Gotowe przetwory w słoikach podgrzewasz w garnku, w temperaturze od 60 do 100 stopni C. Garnek wyłóż ścierka kuchenną i ustaw słoiki obok siebie, wlej wodę aby sięgała 3 cm poniżej zakrętek i zagotuj. Czas pasteryzacji mierz od chwili zagotowania się wody w garnku i powinien on trwać 20 minut. Wyłącz wtedy ogień i zostaw słoiki w garnku, aż wszystko ostygnie. Sprawdź czy zakrętki trzymają. Są gotowe do schowania do spiżarni. Przechowuj przetwory w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę
- Marynowanie. Odbywa się przez zalanie przetworów zalewą z przyprawami i dodatkiem octu. Jest to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Marynujemy najczęściej ogórki, grzyby, dynię, cukinię, paprykę. Często tak przygotowane przetwory dodatkowo pasteryzujemy.
- Mrożenie. Warzywa i owoce można również zamrozić. Dodatkowym atutem tej metody jest fakt, że nie tracą one swoich cennych właściwości. Warunkiem są odpowiednie torby i pojemniki przeznaczone do zamrażarki oraz dużo wolnego miejsca.
- Kiszenie. Tak przygotowane przetwory zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Regulują pracę jelit i pobudzają apetyt. Warunkiem przerwania kiszonek na dłużej jest pokrycie ich sokiem , aby nie rozwijała się na nich pleśń. Kisić możesz wszystkie warzywa, a nawet owoce.
- Suszenie. Najczęściej suszymy warzywa, grzyby i owoce w domowym piekarniku. Ale też świetnie sprawdzą się specjalne suszarki. Wysuszone warzywa i owoce należy zamknąć w czystym i wysuszonym szklanym pojemniku.
Najlepsze domowe przetwory - przepisy
Pieczona papryka w zalewie
Składniki:
- 1 kg kolorowej papryki,
- 3 obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1/4 szklanki octu winnego,
- 1 łyżka gorczycy,
- 1 łyżka suszonego kopru.
Przygotowanie:
- Paprykę pokrój na cztery części i usuń pestki. Włącz piekarnik na funkcję grillowania.
- Paprykę ułóż na kratce i grilluj 10 minut.
- Włóż paprykę do torebki papierowej, a kiedy ostygnie zdejmij z niej skórkę i ułóż w słoiku.
- W garnku podgrzej olej z octem winnym i przyprawami i zalej zalewą paprykę. Zakręć i pasteryzuj.
Chutney z jabłek
Składniki:
- 1 kg winnych jabłek,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki octu jabłkowego,
- 1/2 papryczki chili,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 1/2 łyżki soli,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 1 laska cynamonu.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Na dużą patelnię wsyp cukier i zacznij go karmelizować, wrzuć cebulę i wlej ocet. Podgrzej wszystko razem i wrzuć jabłka.
- Gotuj je mieszając, aż zaczną się rozpadać. Włóż wtedy resztę przypraw i duś razem aż powstanie jednolita masa jabłkowa. Chutney powinien być gęsty.
- Przełóż go do czystych słoików i zamknij. Dodatkowo słoiki możesz zapasteryzować.
Domowy przecier pomidorowy
Składniki:
- 3 kg pomidorów Lima,
- listki bazylii,
- 1 łyżka soli, oliwa.
Przygotowanie:
- Pomidory umyj , pokrój i odrzuć nasiona. Włóż do garnka i gotuj mieszając, aż sos będzie gęsty.
- Zmiksuj blenderem, dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do słoików. Do każdego włóż listek bazylii i wlej na wierzch po 1 łyżce oliwy.
- Zakręć pokrywki i zapasteryzuj.