WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Brzoskwinie – najlepsze pomysły na przetwory i pyszne ciasta

Brzoskwinia to owoc, który doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: witamina C, A, witaminy z grupy B, fosfor, magnez czy też potas. Oczywiście najkorzystniejsze dla ludzkiego organizmu jest jedzenie brzoskwiń w stanie surowym, ale można też je przetwarzać. W jaki sposób wykorzystać brzoskwinie w kuchni?

Brzoskwinie w syropieBrzoskwinie można wykorzystać do ciast i przetworów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Moving Moment - stock.adobe.com
3

Przetwory z brzoskwiń

Brzoskwinie można zapasteryzować w słoikach na zimę, np. w postaci dżemu albo owoców w syropie cukrowym, które przypominają te w puszkach dostępne w sklepach. Jak samemu przygotować takie specjały?

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, ale nie przejrzałych i nieuszkodzonych brzoskwiń,
  • 50-60 dag cukru,
  • ½ szkl. wody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy, sparzamy gorącą wodą, przelewamy zimną i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki, pozbawiając pestek.
  2. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy owoce. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Gotujemy tak kilka minut, a potem dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon.
  3. Dżem odparowujemy do wymaganej przez siebie konsystencji.
  4. Gorący nakładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Brzoskwinie w syropie

Składniki:

  • ok. 4 kg twardych i jędrnych brzoskwiń,
  • 2 l wody,
  • ½ kg cukru, 2 
  • duży cytryny.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy. W garnku zagotowujemy tyle wody, by móc obgotować w nich owoce. Do wody wkładamy partiami po kilka brzoskwiń i parzymy je przez ok. 30-60 sekund. Wyjmujemy do miski z zimną wodą i delikatnie pozbawiamy skórek.
  2. Obrane brzoskwinie kroimy w kawałki: mniejsze na połówki, a większe na ćwiartki. Staramy się nie pognieść owoców.
  3. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i studzimy.
  4. Brzoskwinie ciasno, ale bez ugniatania, układamy w słoikach – najlepiej o pojemności 900 ml. Zalewamy je syropem do ¾ objętości pojemników. Zakręcamy i ustawiamy luźno w garnku.
  5. Wlewamy do garnka wodę tak, by sięgała do ¾ wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  6. Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smaczne placki kukurydziane z jabłkami. Idealny przepis na lekki obiad lub kolację

Ciasta z brzoskwiniami

Brzoskwinie świetnie sprawdzają się również jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Wypróbujcie któryś z proponowanych przez nas przepisów, a na pewno nie będziecie tego żałować.

Szybkie ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 200 g masła (1 kostka),
  • 5 jajek,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 świeże i dojrzałe brzoskwinie.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i przystępujemy do robienia ciasta.
  2. Cukier ubijamy z jajkami, aż do jego rozpuszczenia się i do uzyskania jasnej puszystej masy.
  3. Masło wlewamy do miski cienką strużką, ciągle ubijając. Można dodać kilka kropli dowolnego olejku zapachowego. Przestajemy ubijać, a do masy dodajemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Brzoskwinie myjemy. Możemy je obrać ze skórki, ale nie musimy. Owoce kroimy na niewielkie kawałki, np. w 2-centymetrową kostkę albo w półksiężyce. Rozkładamy je na powierzchni ciasta.
  6. Pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik. Po 10 minutach otwieramy go szerzej, aż w końcu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kruchy placek z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 90 g zimnego smalcu lub margaryny,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki zimnej wody.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg brzoskwiń,
  • ½ szkl. cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka cukru do posypania.

Przygotowanie:

  1. Porcja przeznaczona jest na dużą tortownicę lub blachę. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej cukier, sól i pokrojony tłuszcz. Siekamy wszystko razem, dodajemy wodę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy na placek i zawijamy w folię. Odkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki formy. Piekarnik włączamy na 190 stopni i szykujemy nadzienie.
  3. Brzoskwinie kroimy w ósemki i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich cukier, cynamon, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto umieszczone w formie.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy na placek o wymiarach formy i przykrywamy nim brzoskwinie, dociskając i sklejając brzegi z ciastem, którym wyłożona była blaszka. W 4-5 miejscach od góry przecinamy ciasto nożem.
  5. Pieczemy godzinę w nagrzanym piekarniku. Po 40 minutach, gdy brzegi ciasta będą mocniej zrumienione, przykrywamy je paskami z folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm