Brzoskwinie – najlepsze pomysły na przetwory i pyszne ciasta

Brzoskwinia to owoc, który doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: witamina C, A, witaminy z grupy B, fosfor, magnez czy też potas. Oczywiście najkorzystniejsze dla ludzkiego organizmu jest jedzenie brzoskwiń w stanie surowym, ale można też je przetwarzać. W jaki sposób wykorzystać brzoskwinie w kuchni?

Brzoskwinie w syropieBrzoskwinie można wykorzystać do ciast i przetworów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Moving Moment - stock.adobe.com

Przetwory z brzoskwiń

Brzoskwinie można zapasteryzować w słoikach na zimę, np. w postaci dżemu albo owoców w syropie cukrowym, które przypominają te w puszkach dostępne w sklepach. Jak samemu przygotować takie specjały?

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, ale nie przejrzałych i nieuszkodzonych brzoskwiń,
  • 50-60 dag cukru,
  • ½ szkl. wody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy, sparzamy gorącą wodą, przelewamy zimną i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki, pozbawiając pestek.
  2. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy owoce. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Gotujemy tak kilka minut, a potem dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon.
  3. Dżem odparowujemy do wymaganej przez siebie konsystencji.
  4. Gorący nakładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Brzoskwinie w syropie

Składniki:

  • ok. 4 kg twardych i jędrnych brzoskwiń,
  • 2 l wody,
  • ½ kg cukru, 2 
  • duży cytryny.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy. W garnku zagotowujemy tyle wody, by móc obgotować w nich owoce. Do wody wkładamy partiami po kilka brzoskwiń i parzymy je przez ok. 30-60 sekund. Wyjmujemy do miski z zimną wodą i delikatnie pozbawiamy skórek.
  2. Obrane brzoskwinie kroimy w kawałki: mniejsze na połówki, a większe na ćwiartki. Staramy się nie pognieść owoców.
  3. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i studzimy.
  4. Brzoskwinie ciasno, ale bez ugniatania, układamy w słoikach – najlepiej o pojemności 900 ml. Zalewamy je syropem do ¾ objętości pojemników. Zakręcamy i ustawiamy luźno w garnku.
  5. Wlewamy do garnka wodę tak, by sięgała do ¾ wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  6. Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smaczne placki kukurydziane z jabłkami. Idealny przepis na lekki obiad lub kolację

Ciasta z brzoskwiniami

Brzoskwinie świetnie sprawdzają się również jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Wypróbujcie któryś z proponowanych przez nas przepisów, a na pewno nie będziecie tego żałować.

Szybkie ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 200 g masła (1 kostka),
  • 5 jajek,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 świeże i dojrzałe brzoskwinie.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i przystępujemy do robienia ciasta.
  2. Cukier ubijamy z jajkami, aż do jego rozpuszczenia się i do uzyskania jasnej puszystej masy.
  3. Masło wlewamy do miski cienką strużką, ciągle ubijając. Można dodać kilka kropli dowolnego olejku zapachowego. Przestajemy ubijać, a do masy dodajemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Brzoskwinie myjemy. Możemy je obrać ze skórki, ale nie musimy. Owoce kroimy na niewielkie kawałki, np. w 2-centymetrową kostkę albo w półksiężyce. Rozkładamy je na powierzchni ciasta.
  6. Pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik. Po 10 minutach otwieramy go szerzej, aż w końcu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kruchy placek z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 90 g zimnego smalcu lub margaryny,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki zimnej wody.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg brzoskwiń,
  • ½ szkl. cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka cukru do posypania.

Przygotowanie:

  1. Porcja przeznaczona jest na dużą tortownicę lub blachę. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej cukier, sól i pokrojony tłuszcz. Siekamy wszystko razem, dodajemy wodę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy na placek i zawijamy w folię. Odkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki formy. Piekarnik włączamy na 190 stopni i szykujemy nadzienie.
  3. Brzoskwinie kroimy w ósemki i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich cukier, cynamon, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto umieszczone w formie.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy na placek o wymiarach formy i przykrywamy nim brzoskwinie, dociskając i sklejając brzegi z ciastem, którym wyłożona była blaszka. W 4-5 miejscach od góry przecinamy ciasto nożem.
  5. Pieczemy godzinę w nagrzanym piekarniku. Po 40 minutach, gdy brzegi ciasta będą mocniej zrumienione, przykrywamy je paskami z folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę