Przetwory z buraków na zimę
Czerwone buraki to warzywa bardzo wartościowe. Zawierają w sobie całe pokłady witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Poleca się je w profilaktyce oraz w leczeniu nie tylko anemii czy przeziębień, ale nawet nowotworów. Buraki można piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, a także robić z nich przetwory, wypełniając naszą spiżarnię lub piwnicę na okres zimy. W jaki sposób przyrządzać buraki do słoików?
Buraki kiszone
Kiszone produkty spożywcze są bardzo zdrowe, a do tego kisić możemy praktycznie wszystko, również buraki.
Potrzebujemy:
- 4 kg buraków,
- 8 ząbków czosnku,
- 6 listków laurowych,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 5 litrów przegotowanej wody,
- 4 łyżki soli.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy je do słoików, dodając listek laurowy, czosnek, pieprz oraz ziele angielskie.
- Wodę mieszamy dokładnie z solą. Roztworem zalewamy buraki.
- Słoiki zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o pokojowej temperaturze.
- Po tym czasie zbieramy z nich pianę, dobrze zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Barszcz w nowym wydaniu. Zupa malinowa z burakami i ziemniakami
Tarte buraczki do słoików
Tarte buraczki doskonale pasują do różnych dań obiadowych, dlatego warto na czarną godzinę mieć kilka słoików z nimi w swoich zimowych zapasach.
Potrzebne składniki:
- 2,5 kg buraków,
- ½ szkl. octu,
- ½ szkl. cukru,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je wodą. Gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu.
- Gdy są już odpowiednio miękkie, wyjmujemy je do miski z zimną wodą i obieramy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Zasypujemy je cukrem i solą oraz zalewamy octem. Mieszamy i nakładamy do słoików, dokładnie ubijając.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe przestawiamy w chłodne miejsce.
Tarte buraczki z papryczką chili
Jeśli lubujemy się w bardziej pikantnych potrawach, na pewno powinniśmy przygotować sobie tarte buraczki w wersji na ostro.
Potrzebne są:
- 1 kg buraków,
- 1 i ½ łyżki cukru,
- ½ łyżki soli,
- ¼ szkl. octu,
- 2 szkl. wody, ½ lub cała papryczka chili – w zależności od skali ostrości, jaką chcemy osiągnąć.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i układamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy łyżkę octu. Gotujemy do zmięknięcia. Wyjmujemy je do zimnej wody.
- Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Upychamy je w słoiki, a na wierzchu kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę.
- Z wody, soli i cukru gotujemy zalewę. Dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami i papryczką. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Sałatka buraczano-paprykowa
Tego typu sałatka pasuje do dań obiadowych, takich jak kotlety, sos, zrazy czy placki ziemniaczane.
Potrzebne składniki:
- 3 kg buraków,
- ½ kg papryki czerwonej,
- 3 duże cebule,
- ¾ szkl. oleju,
- ¾ szkl. octu,
- ¾ szkl. cukru,
- 1 łyżka soli,
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Można je też upiec w piekarniku. Studzimy, a następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Obraną cebulę siekamy, a paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Gotujemy zalewę z oleju, cukru, octu, soli i przypraw. Dodajemy do niej cebulę. Gotujemy ok. 3 minuty, a potem dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 7 minut.
- Następnie wrzucamy starte buraki i gotujemy 3 minuty, ciągle mieszając. Próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco kwaśna. W razie potrzeby możemy dodać nieco octu jabłkowego.
- Gorące buraczki nakładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Buraczki z chrzanem
Wyraziste i smaczne buraczki z chrzanem pasują do obiadów i na kanapki.
Składniki:
- 2 kg buraków,
- 5 łyżek octu,
- 4 łyżeczki tartego chrzanu,
- 4 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy, by zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
- Do buraków dodajemy chrzan, cukier, ocet i sól. Całość przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
Jeśli lubimy eksperymentować, warto wypróbować buraczki do słoików z cynamonem i goździkami albo z syropem daktylowym. Tak naprawdę możemy swobodnie kombinować z różnymi przyprawami, przygotowując buraczki pod najróżniejszą postacią.