WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Przetwory z buraków na zimę

Czerwone buraki to warzywa bardzo wartościowe. Zawierają w sobie całe pokłady witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

BuraczkiNajlepsze przetwory z buraków na zimę
Źródło zdjęć: © Pixabay

Poleca się je w profilaktyce oraz w leczeniu nie tylko anemii czy przeziębień, ale nawet nowotworów. Buraki można piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, a także robić z nich przetwory, wypełniając naszą spiżarnię lub piwnicę na okres zimy. W jaki sposób przyrządzać buraki do słoików?

Buraki kiszone

Kiszone produkty spożywcze są bardzo zdrowe, a do tego kisić możemy praktycznie wszystko, również buraki.

Potrzebujemy:

  • 4 kg buraków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 6 listków laurowych,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 litrów przegotowanej wody,
  • 4 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy je do słoików, dodając listek laurowy, czosnek, pieprz oraz ziele angielskie.
  2. Wodę mieszamy dokładnie z solą. Roztworem zalewamy buraki.
  3. Słoiki zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o pokojowej temperaturze.
  4. Po tym czasie zbieramy z nich pianę, dobrze zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Barszcz w nowym wydaniu. Zupa malinowa z burakami i ziemniakami

Tarte buraczki do słoików

Tarte buraczki doskonale pasują do różnych dań obiadowych, dlatego warto na czarną godzinę mieć kilka słoików z nimi w swoich zimowych zapasach.

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg buraków,
  • ½ szkl. octu,
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je wodą. Gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu.
  2. Gdy są już odpowiednio miękkie, wyjmujemy je do miski z zimną wodą i obieramy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Zasypujemy je cukrem i solą oraz zalewamy octem. Mieszamy i nakładamy do słoików, dokładnie ubijając.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe przestawiamy w chłodne miejsce.

Tarte buraczki z papryczką chili

Jeśli lubujemy się w bardziej pikantnych potrawach, na pewno powinniśmy przygotować sobie tarte buraczki w wersji na ostro.

Potrzebne są:

  • 1 kg buraków,
  • 1 i ½ łyżki cukru,
  • ½ łyżki soli,
  • ¼ szkl. octu,
  • 2 szkl. wody, ½ lub cała papryczka chili – w zależności od skali ostrości, jaką chcemy osiągnąć.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i układamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy łyżkę octu. Gotujemy do zmięknięcia. Wyjmujemy je do zimnej wody.
  2. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Upychamy je w słoiki, a na wierzchu kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę.
  3. Z wody, soli i cukru gotujemy zalewę. Dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
  4. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami i papryczką. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  5. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Buraczki tarte
© Pixabay

Sałatka buraczano-paprykowa

Tego typu sałatka pasuje do dań obiadowych, takich jak kotlety, sos, zrazy czy placki ziemniaczane.

Potrzebne składniki:

  • 3 kg buraków,
  • ½ kg papryki czerwonej,
  • 3 duże cebule,
  • ¾ szkl. oleju,
  • ¾ szkl. octu,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Można je też upiec w piekarniku. Studzimy, a następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Obraną cebulę siekamy, a paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  3. Gotujemy zalewę z oleju, cukru, octu, soli i przypraw. Dodajemy do niej cebulę. Gotujemy ok. 3 minuty, a potem dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 7 minut.
  4. Następnie wrzucamy starte buraki i gotujemy 3 minuty, ciągle mieszając. Próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco kwaśna. W razie potrzeby możemy dodać nieco octu jabłkowego.
  5. Gorące buraczki nakładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Buraczki z chrzanem

Wyraziste i smaczne buraczki z chrzanem pasują do obiadów i na kanapki.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 5 łyżek octu,
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy, by zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
  2. Do buraków dodajemy chrzan, cukier, ocet i sól. Całość przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
  3. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Jeśli lubimy eksperymentować, warto wypróbować buraczki do słoików z cynamonem i goździkami albo z syropem daktylowym. Tak naprawdę możemy swobodnie kombinować z różnymi przyprawami, przygotowując buraczki pod najróżniejszą postacią.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw