Przetwory z buraków na zimę

Czerwone buraki to warzywa bardzo wartościowe. Zawierają w sobie całe pokłady witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

BuraczkiNajlepsze przetwory z buraków na zimę
Źródło zdjęć: © Pixabay

Poleca się je w profilaktyce oraz w leczeniu nie tylko anemii czy przeziębień, ale nawet nowotworów. Buraki można piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, a także robić z nich przetwory, wypełniając naszą spiżarnię lub piwnicę na okres zimy. W jaki sposób przyrządzać buraki do słoików?

Buraki kiszone

Kiszone produkty spożywcze są bardzo zdrowe, a do tego kisić możemy praktycznie wszystko, również buraki.

Potrzebujemy:

  • 4 kg buraków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 6 listków laurowych,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 litrów przegotowanej wody,
  • 4 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy je do słoików, dodając listek laurowy, czosnek, pieprz oraz ziele angielskie.
  2. Wodę mieszamy dokładnie z solą. Roztworem zalewamy buraki.
  3. Słoiki zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o pokojowej temperaturze.
  4. Po tym czasie zbieramy z nich pianę, dobrze zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Barszcz w nowym wydaniu. Zupa malinowa z burakami i ziemniakami

Tarte buraczki do słoików

Tarte buraczki doskonale pasują do różnych dań obiadowych, dlatego warto na czarną godzinę mieć kilka słoików z nimi w swoich zimowych zapasach.

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg buraków,
  • ½ szkl. octu,
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je wodą. Gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu.
  2. Gdy są już odpowiednio miękkie, wyjmujemy je do miski z zimną wodą i obieramy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Zasypujemy je cukrem i solą oraz zalewamy octem. Mieszamy i nakładamy do słoików, dokładnie ubijając.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe przestawiamy w chłodne miejsce.

Tarte buraczki z papryczką chili

Jeśli lubujemy się w bardziej pikantnych potrawach, na pewno powinniśmy przygotować sobie tarte buraczki w wersji na ostro.

Potrzebne są:

  • 1 kg buraków,
  • 1 i ½ łyżki cukru,
  • ½ łyżki soli,
  • ¼ szkl. octu,
  • 2 szkl. wody, ½ lub cała papryczka chili – w zależności od skali ostrości, jaką chcemy osiągnąć.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i układamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy łyżkę octu. Gotujemy do zmięknięcia. Wyjmujemy je do zimnej wody.
  2. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Upychamy je w słoiki, a na wierzchu kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę.
  3. Z wody, soli i cukru gotujemy zalewę. Dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
  4. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami i papryczką. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  5. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Buraczki tarte
© Pixabay

Sałatka buraczano-paprykowa

Tego typu sałatka pasuje do dań obiadowych, takich jak kotlety, sos, zrazy czy placki ziemniaczane.

Potrzebne składniki:

  • 3 kg buraków,
  • ½ kg papryki czerwonej,
  • 3 duże cebule,
  • ¾ szkl. oleju,
  • ¾ szkl. octu,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Można je też upiec w piekarniku. Studzimy, a następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Obraną cebulę siekamy, a paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  3. Gotujemy zalewę z oleju, cukru, octu, soli i przypraw. Dodajemy do niej cebulę. Gotujemy ok. 3 minuty, a potem dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 7 minut.
  4. Następnie wrzucamy starte buraki i gotujemy 3 minuty, ciągle mieszając. Próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco kwaśna. W razie potrzeby możemy dodać nieco octu jabłkowego.
  5. Gorące buraczki nakładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Buraczki z chrzanem

Wyraziste i smaczne buraczki z chrzanem pasują do obiadów i na kanapki.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 5 łyżek octu,
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy, by zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
  2. Do buraków dodajemy chrzan, cukier, ocet i sól. Całość przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
  3. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Jeśli lubimy eksperymentować, warto wypróbować buraczki do słoików z cynamonem i goździkami albo z syropem daktylowym. Tak naprawdę możemy swobodnie kombinować z różnymi przyprawami, przygotowując buraczki pod najróżniejszą postacią.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości