Przetwory z buraków na zimę

Czerwone buraki to warzywa bardzo wartościowe. Zawierają w sobie całe pokłady witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

BuraczkiNajlepsze przetwory z buraków na zimę
Źródło zdjęć: © Pixabay

Poleca się je w profilaktyce oraz w leczeniu nie tylko anemii czy przeziębień, ale nawet nowotworów. Buraki można piec, gotować, smażyć, jeść na surowo, a także robić z nich przetwory, wypełniając naszą spiżarnię lub piwnicę na okres zimy. W jaki sposób przyrządzać buraki do słoików?

Buraki kiszone

Kiszone produkty spożywcze są bardzo zdrowe, a do tego kisić możemy praktycznie wszystko, również buraki.

Potrzebujemy:

  • 4 kg buraków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 6 listków laurowych,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 litrów przegotowanej wody,
  • 4 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wkładamy je do słoików, dodając listek laurowy, czosnek, pieprz oraz ziele angielskie.
  2. Wodę mieszamy dokładnie z solą. Roztworem zalewamy buraki.
  3. Słoiki zamykamy i odstawiamy na tydzień w miejsce o pokojowej temperaturze.
  4. Po tym czasie zbieramy z nich pianę, dobrze zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Barszcz w nowym wydaniu. Zupa malinowa z burakami i ziemniakami

Tarte buraczki do słoików

Tarte buraczki doskonale pasują do różnych dań obiadowych, dlatego warto na czarną godzinę mieć kilka słoików z nimi w swoich zimowych zapasach.

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg buraków,
  • ½ szkl. octu,
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je wodą. Gotujemy przez ok. godzinę na średnim ogniu.
  2. Gdy są już odpowiednio miękkie, wyjmujemy je do miski z zimną wodą i obieramy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Zasypujemy je cukrem i solą oraz zalewamy octem. Mieszamy i nakładamy do słoików, dokładnie ubijając.
  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe przestawiamy w chłodne miejsce.

Tarte buraczki z papryczką chili

Jeśli lubujemy się w bardziej pikantnych potrawach, na pewno powinniśmy przygotować sobie tarte buraczki w wersji na ostro.

Potrzebne są:

  • 1 kg buraków,
  • 1 i ½ łyżki cukru,
  • ½ łyżki soli,
  • ¼ szkl. octu,
  • 2 szkl. wody, ½ lub cała papryczka chili – w zależności od skali ostrości, jaką chcemy osiągnąć.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i układamy w garnku. Zalewamy je wodą i dodajemy łyżkę octu. Gotujemy do zmięknięcia. Wyjmujemy je do zimnej wody.
  2. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Upychamy je w słoiki, a na wierzchu kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę.
  3. Z wody, soli i cukru gotujemy zalewę. Dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
  4. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z burakami i papryczką. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.
  5. Słoiki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Buraczki tarte
© Pixabay

Sałatka buraczano-paprykowa

Tego typu sałatka pasuje do dań obiadowych, takich jak kotlety, sos, zrazy czy placki ziemniaczane.

Potrzebne składniki:

  • 3 kg buraków,
  • ½ kg papryki czerwonej,
  • 3 duże cebule,
  • ¾ szkl. oleju,
  • ¾ szkl. octu,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Można je też upiec w piekarniku. Studzimy, a następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Obraną cebulę siekamy, a paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  3. Gotujemy zalewę z oleju, cukru, octu, soli i przypraw. Dodajemy do niej cebulę. Gotujemy ok. 3 minuty, a potem dodajemy paprykę i gotujemy kolejne 7 minut.
  4. Następnie wrzucamy starte buraki i gotujemy 3 minuty, ciągle mieszając. Próbujemy, czy sałatka jest wystarczająco kwaśna. W razie potrzeby możemy dodać nieco octu jabłkowego.
  5. Gorące buraczki nakładamy w słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Buraczki z chrzanem

Wyraziste i smaczne buraczki z chrzanem pasują do obiadów i na kanapki.

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 5 łyżek octu,
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i obieramy, by zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
  2. Do buraków dodajemy chrzan, cukier, ocet i sól. Całość przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
  3. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Jeśli lubimy eksperymentować, warto wypróbować buraczki do słoików z cynamonem i goździkami albo z syropem daktylowym. Tak naprawdę możemy swobodnie kombinować z różnymi przyprawami, przygotowując buraczki pod najróżniejszą postacią.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów