Slow food czyli "Masz prawo do smaku!"

"Przestań jadać szybkie i niezdrowe dania! Masz prawo do smaku!" - nawołują przedstawiciele organizacji Slow Food. Jednocześnie zachęcają, aby delektować się każdym posiłkiem. Jeść wolniej i bezstresowo. Po prostu zdrowiej!

Slow food czyli "Masz prawo do smaku!"
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Idea Slow Food zapoczątkowana została w 1986 r. we Włoszech. Zaczęło się od niewiele znaczącego protestu przeciwko otwarciu w Rzymie kolejnej restauracji McDonalds. Szybko przekształciła się w organizację non-profit, która zrzesza obecnie ponad 60 tys. członków w 35 krajach na całym świecie. Wśród przedstawicieli tego niecodziennego ruchu są m.in. żywieniowcy, politycy, dziennikarze i naukowcy. Symbolem organizacji i życia w stylu Slow Food jest oczywiście ślimak, który kompletnie na pasuje do naszego świata, gdzie wszystko odbywa się w ciągłym biegu.

Wszystko, co najlepsze

Przedstawiciele ruchu przekonują, że ciągły pośpiech powoduje frustrację, zmęczenie i stres. Przyczynia się też do spadku naszej kreatywności i odbija się na relacjach z najbliższymi. Do tego odbija się to na zdrowiu i figurze. Ślimak ma nas zachęcać do zwolnienia, odpoczynku i relaksu. I na tym właśnie polega główna idea Slow Food. Przede wszystkim chodzi o niespieszną konsumpcję, odbywającą się w skupieniu, dzięki czemu mamy możliwość delektowania się smakiem i zapachem potraw.

Z roku na rok przybywa restauracji, które serwują swoje dania zgodnie ze "ślimaczą" ideologią. Co ciekawe, potrawy przygotowywane są jedynie ze świeżych, sezonowych produktów (nawet zimą nie używa się mrożonek) i w otwartej kuchni. Do tego wszystkie surowce muszą być pochodzenia naturalnego. Członkowie Slow Food zachęcają wszystkich do jedzenia żywności nisko przetworzonej i wytwarzanej jedynie metodami tradycyjnymi, tj. wędzenie, duszenie, marynowanie i wyciskanie. Dlaczego? Powód jest prosty - tylko taka żywność wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i zapachem oraz ma więcej wartości odżywczych.

Ocalić od zapomnienia

Przedstawiciele organizacji powołali też do życia specjalny program, który nazwali "Arką Smaku". Zakłada on m.in. odbudowę tradycyjnych receptur oraz ochronę tych istniejących, aby nie odeszły w niepamięć. Pod specjalną opieką znalazły się także niektóre warzywa i owoce, a nawet zwierzęta, m.in. wanilia z Madagaskaru, śliwki slatko z Bośni i Hercegowiny, ser z mleka jaków z Tybetu, czy ziemniaki indyjskie z Peru. Na liście rekomendowanych produktów są też specjalności z Polski, a wśród nich sery z oscypkiem na czele, alkohole wraz z miodami pitnymi i wiele innych przysmaków.

Idea Slow Food dotyczy głównie żywności, ale członkowie tej niezwykłej organizacji zachęcają wszystkich, aby ich filozofia przekładała się na całe życie. Namawiają do zwolnienia tempa, częstszego wypoczynku i obcowania z przyrodą zapewniając, że przełoży się na poczucie zadowolenia i znaczną poprawę naszego zdrowia. W Stanach Zjednoczonych utworzony został nawet Ogólnoświatowy Instytut Powolności, w którym można wziąć korepetycje z życia bez pośpiechu. W Polsce takiej szkoły nie ma, ale działa oddział Slow Food. Założony został w grudniu 2002 r. w Krakowie.

qk

Polecamy również:

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz