WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Słodkie rogaliki krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie i domowo

Obraz
© Shutterstock.com

Jakie są najlepsze rogaliki? Domowe! Co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem? Mamy dla was przepis na takie słodkości z sekretnym składnikiem, dzięki któremu ciasteczka są kruche, delikatne i dłużej zachowują świeżość (znikną zapewne w przeciągu kilku godzin, więc musicie uwierzyć mi na słowo). Wiecie, co to za tajemny składnik? Serek mascarpone - to w nim tkwi sekret. Przygotowanie domowych rogalików to naprawdę nic trudnego!

  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 3 czubate łyżki sera mascarpone,
  • szczypta soli,
  • i to czym chcesz nadziewać rogaliki - marmolada, dżem, czekolada.

Przydatne: duża miska, sito, stolnica, ostry nóż, blacha do pieczenia, apier do pieczenia.

/ 5Zagniatamy ciasto

Obraz
© 123RF.COM

Drożdże pokrusz do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier i ciepłe mleko - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po 10 minutach do miski dodaj przesianą przez sito resztę mąki (jedynie odłóż trochę do posypania stolnicy), trzy jajka, szczyptę soli, ser mascarpone oraz masło pokrojone w małą kostkę. Teraz energicznie wyrób ciasto - finalnie ma być puszyste i lekko klejące się. Kiedy ciasto jest już gotowe, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

/ 5Wałkowanie, wycinanie i nadzienie

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotuj stolnicę - oprósz ją resztą mąki, a ciasto podziel na 6 części i każdą rozwałkuj w kształt prostokąta. Przy pomocy ostrego noża wytnij z ciasta trójkąty – tak jak na zdjęciu powyżej. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż po łyżeczce nadzienia - nie więcej, bo podczas zwijania może ono wypłynąć.

/ 5Zawijamy i pieczemy rogaliki

Obraz
© 123RF.COM

Teraz zwijaj rogaliki - nie rób tego zbyt mocno, bo nadzienie może wypłynąć z ciasteczek. Na koniec uformuj każdy rogalik w kształt księżyca. Uformowane już rogaliki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by pozostawić odstęp pomiędzy nimi). Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rogaliki piecz przez 30 min. w temperaturze 170 stopni (grzanie góra i dół).

/ 5Smacznego!

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedy rogaliki przyrumienią się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce, a po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. To już wszystko – możesz już zajadać pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości