Smacznie i domowo
Jakie są najlepsze rogaliki? Domowe! Co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem? Mamy dla was przepis na takie słodkości z sekretnym składnikiem, dzięki któremu ciasteczka są kruche, delikatne i dłużej zachowują świeżość (znikną zapewne w przeciągu kilku godzin, więc musicie uwierzyć mi na słowo). Wiecie, co to za tajemny składnik? Serek mascarpone - to w nim tkwi sekret. Przygotowanie domowych rogalików to naprawdę nic trudnego!
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 300 g masła,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 40 g świeżych drożdży,
- 3 jajka,
- 3 czubate łyżki sera mascarpone,
- szczypta soli,
- i to czym chcesz nadziewać rogaliki - marmolada, dżem, czekolada.
Przydatne: duża miska, sito, stolnica, ostry nóż, blacha do pieczenia, apier do pieczenia.
Zagniatamy ciasto
Drożdże pokrusz do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier i ciepłe mleko - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po 10 minutach do miski dodaj przesianą przez sito resztę mąki (jedynie odłóż trochę do posypania stolnicy), trzy jajka, szczyptę soli, ser mascarpone oraz masło pokrojone w małą kostkę. Teraz energicznie wyrób ciasto - finalnie ma być puszyste i lekko klejące się. Kiedy ciasto jest już gotowe, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wałkowanie, wycinanie i nadzienie
Przygotuj stolnicę - oprósz ją resztą mąki, a ciasto podziel na 6 części i każdą rozwałkuj w kształt prostokąta. Przy pomocy ostrego noża wytnij z ciasta trójkąty – tak jak na zdjęciu powyżej. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż po łyżeczce nadzienia - nie więcej, bo podczas zwijania może ono wypłynąć.
Zawijamy i pieczemy rogaliki
Teraz zwijaj rogaliki - nie rób tego zbyt mocno, bo nadzienie może wypłynąć z ciasteczek. Na koniec uformuj każdy rogalik w kształt księżyca. Uformowane już rogaliki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by pozostawić odstęp pomiędzy nimi). Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rogaliki piecz przez 30 min. w temperaturze 170 stopni (grzanie góra i dół).
Smacznego!
Kiedy rogaliki przyrumienią się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce, a po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. To już wszystko – możesz już zajadać pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem. Smacznego!