Słodkie rogaliki krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie i domowo

Obraz
© Shutterstock.com

Jakie są najlepsze rogaliki? Domowe! Co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem? Mamy dla was przepis na takie słodkości z sekretnym składnikiem, dzięki któremu ciasteczka są kruche, delikatne i dłużej zachowują świeżość (znikną zapewne w przeciągu kilku godzin, więc musicie uwierzyć mi na słowo). Wiecie, co to za tajemny składnik? Serek mascarpone - to w nim tkwi sekret. Przygotowanie domowych rogalików to naprawdę nic trudnego!

  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka,
  • 3 czubate łyżki sera mascarpone,
  • szczypta soli,
  • i to czym chcesz nadziewać rogaliki - marmolada, dżem, czekolada.

Przydatne: duża miska, sito, stolnica, ostry nóż, blacha do pieczenia, apier do pieczenia.

/ 5Zagniatamy ciasto

Obraz
© 123RF.COM

Drożdże pokrusz do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier i ciepłe mleko - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po 10 minutach do miski dodaj przesianą przez sito resztę mąki (jedynie odłóż trochę do posypania stolnicy), trzy jajka, szczyptę soli, ser mascarpone oraz masło pokrojone w małą kostkę. Teraz energicznie wyrób ciasto - finalnie ma być puszyste i lekko klejące się. Kiedy ciasto jest już gotowe, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

/ 5Wałkowanie, wycinanie i nadzienie

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotuj stolnicę - oprósz ją resztą mąki, a ciasto podziel na 6 części i każdą rozwałkuj w kształt prostokąta. Przy pomocy ostrego noża wytnij z ciasta trójkąty – tak jak na zdjęciu powyżej. Przy podstawie każdego trójkąta nałóż po łyżeczce nadzienia - nie więcej, bo podczas zwijania może ono wypłynąć.

/ 5Zawijamy i pieczemy rogaliki

Obraz
© 123RF.COM

Teraz zwijaj rogaliki - nie rób tego zbyt mocno, bo nadzienie może wypłynąć z ciasteczek. Na koniec uformuj każdy rogalik w kształt księżyca. Uformowane już rogaliki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by pozostawić odstęp pomiędzy nimi). Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Rogaliki piecz przez 30 min. w temperaturze 170 stopni (grzanie góra i dół).

/ 5Smacznego!

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedy rogaliki przyrumienią się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce, a po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. To już wszystko – możesz już zajadać pyszne rogaliki ze słodkim nadzieniem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru