Słodkie i pikantne przekąski na Halloween
Bezy - duszki
Dla wszystkich zainteresowanych amerykańską tradycją polecamy kilka prostych, "strasznie" smacznych przekąsek.
Wiedźmy, straszydła i potwory to domena amerykańskich zwyczajów halloweenowych, które na ten kontynent sprowadzili w latach 40. XIX wieku imigranci z Irlandii. Tradycja ta od kilku lat wraca do Europy, a dokładnie do jej środkowej części - w tym Polski. I choć niektórzy zdecydowanie odpierają przebieranie się i zbieranie cukierków, woląc w skupieniu celebrować Dzień Zmarłych, to w wielu polskich domach pojawiają się motywy halloweenowe. Dla wszystkich zainteresowanych polecamy kilka prostych, "strasznie" smacznych przekąsek.
Składniki: 2 białka z jajek (rozmiar M/L), 110 g cukru, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki octu, płynna ale dość gęsta czekolada do dekoracji.
Przygotowanie: schłodzone białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce, cały czas ubijając. Do lśniącej piany dodać mąkę i ocet, ubijać kolejne 2 minuty. Masę przełożyć do większej szprycy lub rękawa cukierniczego (można użyć też woreczka, z którego odciąć trzeba róg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać beziki. Piec w 120 stopniach C (bez termoobiegu) przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 45 minut. Gotowe udekorować czekoladą.
POLECAMY:
Na jakie dolegliwości pomoże dynia?