Słodkie i pikantne przekąski na Halloween
Dla wszystkich zainteresowanych amerykańską tradycją polecamy kilka prostych, "strasznie" smacznych przekąsek.
Bezy - duszki
Wiedźmy, straszydła i potwory to domena amerykańskich zwyczajów halloweenowych, które na ten kontynent sprowadzili w latach 40. XIX wieku imigranci z Irlandii. Tradycja ta od kilku lat wraca do Europy, a dokładnie do jej środkowej części - w tym Polski. I choć niektórzy zdecydowanie odpierają przebieranie się i zbieranie cukierków, woląc w skupieniu celebrować Dzień Zmarłych, to w wielu polskich domach pojawiają się motywy halloweenowe. Dla wszystkich zainteresowanych polecamy kilka prostych, "strasznie" smacznych przekąsek.
Składniki: 2 białka z jajek (rozmiar M/L), 110 g cukru, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki octu, płynna ale dość gęsta czekolada do dekoracji.
Przygotowanie: schłodzone białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce, cały czas ubijając. Do lśniącej piany dodać mąkę i ocet, ubijać kolejne 2 minuty. Masę przełożyć do większej szprycy lub rękawa cukierniczego (można użyć też woreczka, z którego odciąć trzeba róg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać beziki. Piec w 120 stopniach C (bez termoobiegu) przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 45 minut. Gotowe udekorować czekoladą.
POLECAMY:
Na jakie dolegliwości pomoże dynia?
Paluchy wiedźmy
*Składniki: *225 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki migdałów (całych).
Przygotowanie: przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać sól. Cukier puder utrzeć z masłem i dodać roztrzepane jajko. Połączyć ze suchymi składnikami i zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy wziąć pod uwagę, że w piekarniku kawałki ciasta nieco urosną). Na końcu dodać migdał w miejsce paznokcia, a małym nożykiem zrobić nacięcia w miejscu zgięć. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C.
POLECAMY:
Na jakie dolegliwości pomoże dynia?
Serowe potworki
Składniki: 15 czarnych oliwek, gotowy spód do ciasta pizzowego, 400 g sera żółtego, główka brokułu, 700 g pieczarek, 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze), sól, pieprz, bazylia do smaku.
Przygotowanie: brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pieczarki pokroić w cząstki i poddusić na maśle. Zetrzeć ser na tarce. Wszystko wymieszać w misce, przyprawić i wyłożyć do muffinek. Z ciasta na pizzę wykroić 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą muffinkę z farszem przykryć na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obkleić 4-5 paskami - tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki . Pokroić oliwki w krążki i po dwa ułożyć na każdej muffince (na kształt oczu). Włożyć tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjąć, gdy ciasto będzie zarumienione.
POLECAMY:
Na jakie dolegliwości pomoże dynia?
Słodkie zęby wampira dla leniwych
Składniki: kilka dużych czekoladowych ciastek z kawałkami czekolady, mini pianki marshmallow, dżem truskawkowy i płatki migdałowe.
Przygotowanie: ciasteczka podzielić na połówki, posmarować po jednej dżemem. Ułożyć pianki, skleić całość w przekąskę imitującą szczękę wampira. Dodać płatki migdałowe pomiędzy pianki.
POLECAMY:
Na jakie dolegliwości pomoże dynia?
Faszerowane jaja
Składniki: 3 ugotowane na twardo jajka, 60 g wędliny drobiowej, 1 łyżeczka chrzanu, 2 łyżeczki jogurtu greckiego gęstego, kilka czarnych oliwek, szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
Przygotowanie: jajka obrać i pokroić na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i rozgnieść je w miseczce, a następnie połączyć z chrzanem i jogurtem. Dodać pokrojoną drobną wędlinę i ponownie wymieszać. Masą nafaszerować jajka. Udekorować pokrojonymi oliwkami. Oprószyć przyprawami.
POLECAMY:
Na jakie dolegliwości pomoże dynia?