Słodkie gruszki ze słoną nutą. Deser jak z najlepszej restauracji zrobisz w domu
Połączenie gruszek z orzechami sprawdza się doskonale. A jeśli dodamy jeszcze lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na ten wyśmienity deser pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto francuskie:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli,
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g mąki pszennej.
- Przygotowanie ciasta francuskiego: do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól. Mieszaj mikserem przez kilka minut z końcówką do wyrabiania ciasta. Uformuj z niego kształt kuli.
- Na posypaną mąką stolnicę, wyłóż ciasto, następnie je spłaszcz. Rozwałkuj ciasto o jednolitej grubości. Na środek nałóż kostkę masła i przykryj nią ciastem nakładając je na siebie, tak aby całe masło było zasłonięte.
- Powstałą kostkę z ciasta rozwałkuj na dość długi prostokąt. Brzegi prostokąta złóż do środka, aby spotkały się na środku. Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 min.
- Ponownie rozwałkuj na prostokąt i tak samo złóż, włóż do lodówki na kolejne pół godz. Czynność powtórz 4 razy.
- Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220 st. C ok. 25 min.
- Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, laskę wanilii. Wodę z przyprawami zagotuj. Włóż do niej gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
- Następnie wyjmij je, przekrój wzdłuż na 2 części, delikatnie wydrąż środek z pestkami.
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem.
- Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze