Trwa ładowanie...
dk7t36p
Monika Lemko

Słodkie gruszki ze słoną nutą. Deser jak z najlepszej restauracji zrobisz w domu

Przepis

Połączenie gruszek z orzechami sprawdza się doskonale. A jeśli dodamy jeszcze lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na ten wyśmienity deser pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

dk7t36p
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 4 gruszki,
  • woda,
  • 4 płaskie łyżki cukru brązowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
  • 1 laska wanilii,
  • 12 kostek czekolady mlecznej,
  • 4 łyżki zmielonych orzechów,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • rodzynki.

Ciasto francuskie:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki pszennej.
Przepis
  • Przygotowanie ciasta francuskiego: do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól. Mieszaj mikserem przez kilka minut z końcówką do wyrabiania ciasta. Uformuj z niego kształt kuli.
  • Na posypaną mąką stolnicę, wyłóż ciasto, następnie je spłaszcz. Rozwałkuj ciasto o jednolitej grubości. Na środek nałóż kostkę masła i przykryj nią ciastem nakładając je na siebie, tak aby całe masło było zasłonięte.
  • Powstałą kostkę z ciasta rozwałkuj na dość długi prostokąt. Brzegi prostokąta złóż do środka, aby spotkały się na środku. Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 min.
  • Ponownie rozwałkuj na prostokąt i tak samo złóż, włóż do lodówki na kolejne pół godz. Czynność powtórz 4 razy.
  • Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220 st. C ok. 25 min.
  • Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, laskę wanilii. Wodę z przyprawami zagotuj. Włóż do niej gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
  • Następnie wyjmij je, przekrój wzdłuż na 2 części, delikatnie wydrąż środek z pestkami.
  • Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
  • Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem.
  • Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami.
Słodkie gruszki ze słoną nutą. Deser jak z najlepszej restauracji zrobisz w domu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dk7t36p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
dk7t36p
Więcej tematów
dk7t36p