Słodkie gruszki ze słoną nutą. Deser jak z najlepszej restauracji zrobisz w domu

Połączenie gruszek z orzechami sprawdza się doskonale. A jeśli dodamy jeszcze lekko słone ciasto francuskie, słodką czekoladę i bitą śmietanę, uzyskamy niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na ten wyśmienity deser pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Słodkie gruszki ze słoną nutą. Deser jak z najlepszej restauracji zrobisz w domuSłodkie gruszki ze słoną nutą. Deser jak z najlepszej restauracji zrobisz w domu
Monika Lemko

Składniki

  • 4 gruszki,
  • woda,
  • 4 płaskie łyżki cukru brązowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu,
  • 1 laska wanilii,
  • 12 kostek czekolady mlecznej,
  • 4 łyżki zmielonych orzechów,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • rodzynki.

Ciasto francuskie:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki pszennej.

Przepis

  • Przygotowanie ciasta francuskiego: do miski wsyp mąkę, dodaj wodę i sól. Mieszaj mikserem przez kilka minut z końcówką do wyrabiania ciasta. Uformuj z niego kształt kuli.
  • Na posypaną mąką stolnicę, wyłóż ciasto, następnie je spłaszcz. Rozwałkuj ciasto o jednolitej grubości. Na środek nałóż kostkę masła i przykryj nią ciastem nakładając je na siebie, tak aby całe masło było zasłonięte.
  • Powstałą kostkę z ciasta rozwałkuj na dość długi prostokąt. Brzegi prostokąta złóż do środka, aby spotkały się na środku. Ciasto włóż do lodówki na ok. 30 min.
  • Ponownie rozwałkuj na prostokąt i tak samo złóż, włóż do lodówki na kolejne pół godz. Czynność powtórz 4 razy.
  • Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220 st. C ok. 25 min.
  • Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, laskę wanilii. Wodę z przyprawami zagotuj. Włóż do niej gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
  • Następnie wyjmij je, przekrój wzdłuż na 2 części, delikatnie wydrąż środek z pestkami.
  • Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
  • Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem.
  • Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami.
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯