Słodkie, domowe trufle. Idealne na prezent
Domowe czekoladki jak z obrazka. Rozpływają się w ustach
Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Trufle kojarzą nam się z eleganckimi francuskimi cukierniami. Mikołaj Rey zdradził ich sekret i historię powstania. Okazuje się, że przysmaki te łatwo zrobić w domu. Sprawdzą się w ramach czegoś słodkiego lub jadalnego prezentu dla bliskich.
Do garnka wlać szklankę śmietany, dodać łyżeczkę suszonych alg japońskich (działają jak galaretka), gotować do powstania wrzątku. 100 gramów cukru skrystalizować na patelni, do karmelu dodać odrobinę masła, zdjąć z ognia i intensywnie mieszać. Dodać sól morską i połączyć ze śmietaną. Do gorącej masy dodać tabliczkę gorzkiej czekolady i intensywnie zamieszać. W blenderze pokruszyć garść orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca i migdałów. Z masy formować kulki i obtaczać w ulubionej posypce (sezam, skórka pomarańczowa, orzechy, wiórki kokosowe).