Słodka przekąska, która można jeść bezkarnie? Suszony ananas pod lupą
Suszony ananas ma dużo błonnika i witaminy C oraz zapobiega wzdęciom. Można suszyć go w kawałeczkach w piekarniku w niskiej temperaturze i mrozić.
Suszony ananas – kalorie i właściwości
W 100 gramach suszonego ananasa są aż 332 kalorie, z czego około 3/4 pochodzi z węglowodanów. Podobna porcja świeżego ananasa zawiera jedynie 50 kalorii. Suszony ananas pomaga zapobiegać osteoporozie, wzmacniając kości. Jest on bowiem źródłem cennego żelaza, miedzi, tworzącej kolagen budujący kości, manganu, ułatwiającego przyswajanie wapnia i jego wnikanie w tkankę kostną. Suszony ananas ma dużo witaminy C, wspomagającej układ odpornościowy.
Smak ananasa to zasługa grupy enzymów, bromelainy, o leczniczych właściwościach. Są one wykorzystywane przez medycynę niekonwencjonalną od bardzo dawna. Bromelaina:
- działa przeciwbólowo, ma działanie zbieżne z działaniem przeciwbólowych niesteroidowych leków przeciwzapalnych, stosowana jest przy chorobach zwyrodnieniowych stawów, reumatoidalnym zapaleniu stawów, dnie moczanowej (dodatkowo przy podagrze usuwa nadmiar kwasu moczowego),
- leczy obrzęki pourazowe, jest więc polecana przez lekarzy medycyny sportowej,
- łagodzi stany zapalne, np. stawów, hamując procesy syntezy prostaglandyn prozapalnych, odpowiedzialnych także za powstawanie odczuć bólowych,
- działa przeciwzakrzepowo i obniża ciśnienie krwi,
- łagodzi infekcje układu oddechowego,
- wspomaga gojenie się ran, odkaża, pomaga przy ukąszeniach i drobnych ugryzieniach,
- skutecznie wspomaga odchudzanie.
Nowa technika jedzenia ananasa. Nie trzeba go nawet obierać
Suszony ananas a odchudzanie
Oprócz suszonego i świeżego ananasa warto również jeść ananasy z puszki. Ich kaloryczność wynosi około 85 kalorii na 100 gramów produktu odsączonego ze słodkiego syropu. Polecane jest także picie soków z ananasa.
Osoby odchudzające się powinny spożywać świeżego i suszonego ananasa jak najwcześniej w ciągu dnia, aby organizm zdążył go spalić zanim cukry proste odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej. Bromelaina zapobiega zaparciom i wzdęciom, a także przyspiesza pełniejsze procesy trawienia białek, co pośrednia zwiększa masę mięśniową. Szybsza przemiana materii to zasługa przede wszystkim świeżego ananasa, suszony zawiera jednak również błonnik, syci na długo, wspomaga usuwanie płynów i oczyszczanie organizmu.
Suszony ananas – jak zrobić w domu?
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów suszonego ananasa powinny unikać osoby chore na cukrzycę. Bromelaina może także uczulać – alergia krzyżowa często dotyczy uczuleń na pszenicę, pyłki traw, koper włoski, selera, marchewkę. Suszonego ananasa powinni ponadto unikać wszyscy z chorobami nerek, wątroby, nadkwaśnością, wrzodami żołądka czy dwunastnicy.
Suszonego ananasa najlepiej jest zrobić samemu. Poleca się wybór dojrzałych owoców (niedojrzałe zakwaszają organizm), o złoto-żółtej skórce, nieobitych, bez miękkich miejsc, pachnących zwłaszcza przy koronie – miąższ będzie bardzo soczysty i mięsisty. Suszony ananas powstaje w piekarniku w niskiej temperaturze. Można go dość długo przechowywać bądź mrozić.