Jedne z najzdrowszych bakalii. Pomogą uporać się z przykrym problemem

Suszona żurawina działa antybakteryjnie, pomaga na zakażenia dróg moczowych, uodparnia. Najzdrowszą przygotowuje się w piekarniku w temperaturze do 50 st. C

Suszona żurawina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Suszona żurawina - kalorie i wartości odżywcze

Indianie Ameryki Północnej stosowali owoce żurawiny jako lek przeciwbólowy oraz środek na rany naskórka. Polskę porasta głównie żurawina błotna, owocująca najlepiej na podmokłych terenach, takich tak torfowiska. Ten drobny, czerwony owoc ma charakterystyczny, lekko cierpki smak. Właściwości zdrowotne suszonej żurawiny wynikają przede wszystkim z dużej zawartości antyoksydantów, witaminy C, błonnika pokarmowego oraz żelaza. Jakie działanie ma żurawina:

  • antybakteryjne – pomaga przy zakażeniach dróg moczowych,
  • ochronne na żołądek – zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów i jest naturalnym antybiotykiem, 
  • antyoksydacyjne - spowalnia starzenie się skóry,
  • zapobiega tworzeniu się na zębach płytki, której obecność prowadzi do próchnicy,

Stugramowa porcja suszonej żurawiny to równowartość 320 kalorii, a źródłem energii są głównie węglowodany.

Moc owoców żurawiny

Suszona żurawina – zastosowanie i potrawy

Świeża żurawina jest zimowym przysmakiem, natomiast z właściwości smakowych i zdrowotnych suszonej żurawiny można korzystać do woli przez cały rok. Suszona żurawina doskonale komponuje się z serami pleśniowych, camembertem i brie, a także wędlinami pokrojonymi w plasterki. Przygotowane z niej przetwory – dżem, chutney czy sos – zdobyły ogromna popularność w Stanach Zjednoczonych.

Bez suszonej żurawiny Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia. Dodaje się ją zarówno do nadzienia indyka, głównej potrawy podczas odświętnej kolacji, jak i w postaci sosu serwowanego z już upieczonym w piekarniku mięsem. Na co dzień warto dorzucać owoce suszonej żurawiny do owsianek, granoli, muesli, jogurtu naturalnego, muffinek czy ciast. Będzie pysznym i wartościowym składnikiem słodkiego nadzienia do naleśników. Żurawinę konserwują naturalne kwasy organiczne, można jej więc używać w kuchni jeszcze długo po zerwaniu

Suszona żurawina bez cukru - jak zrobić?

Kupowanie gotowej suszonej żurawiny niewiadomego pochodzenia, o nieznanym składzie to nie najlepszy pomysł. Produkt przygotowany samodzielnie nie zawiera dodatkowego cukru i można go bardzo długo przechowywać w woreczkach strunowych lub szczelnie zamykanych pojemnikach. Do zrobienia suszonej żurawiny używa się dojrzałych i wybarwionych owoców zebranych już po pierwszych przymrozkach – podobno są wtedy najsmaczniejsze. Dzięki procesowi odparowania z niej wody suszona żurawina zyskuje sporą przewagę nad surową: znika potencjalnie korzystne środowisko dla rozwoju drobnoustrojów i bakterii.

Suszy się zawsze umyte i osuszone owoce. Najlepiej przygotowywać suszoną żurawinę w piekarniku, na blasze do pieczenia. Owoce nie mogą leżeć na niej zbyt ściśle podczas kilkugodzinnego suszenia w temperaturze około 40-50 st. C (koniecznie z uchylonymi drzwiczkami dla lepszego obiegu powietrza). Warto przemieszać je od czasu do czasu.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟