Trwa ładowanie...
d21x3o7
28-11-2021 08:09

Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym

Przepis

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz zacząć planować menu na spotkania w rodzinnym gronie. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponujemy wam przepis na pyszne śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym.

d21x3o7
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©robert6666 - stock.adobe.com
Składniki
  • 7 filetów śledziowych a'la matias
  • 250 g rodzynek sułtańskich
  • 2 średnie cebule
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego lub łagodnego (dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (dobrej jakości)
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku

Marynata:

  • 1 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Przepis
  • Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24 godz.
  • Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
  • Cebulę obieramy pokroić w cienkie plastry.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, lekko podsmażamy, dodajemy odsączone rodzynki, delikatnie solimy, studzimy.
  • W misce mieszamy ketchup z olejem, dodajemy ostudzoną cebulę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pokrojone filety śledziowe, wszystko razem mieszamy (najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny, aby filety przeszły sosem).
  • Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy plastrami cytryny. Podajemy z białym pieczywem.
  • Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj