Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz zacząć planować menu na spotkania w rodzinnym gronie. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponujemy wam przepis na pyszne śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym.

Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowymŚledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 7 filetów śledziowych a'la matias
  • 250 g rodzynek sułtańskich
  • 2 średnie cebule
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego lub łagodnego (dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (dobrej jakości)
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku

Marynata:

  • 1 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki

Przepis

  • Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24 godz.
  • Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
  • Cebulę obieramy pokroić w cienkie plastry.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, lekko podsmażamy, dodajemy odsączone rodzynki, delikatnie solimy, studzimy.
  • W misce mieszamy ketchup z olejem, dodajemy ostudzoną cebulę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pokrojone filety śledziowe, wszystko razem mieszamy (najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny, aby filety przeszły sosem).
  • Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy plastrami cytryny. Podajemy z białym pieczywem.
  • Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce