Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz zacząć planować menu na spotkania w rodzinnym gronie. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponujemy wam przepis na pyszne śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 7 filetów śledziowych a'la matias
- 250 g rodzynek sułtańskich
- 2 średnie cebule
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka ketchupu pikantnego lub łagodnego (dobrej jakości)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (dobrej jakości)
- sól, gałka muszkatołowa do smaku
Marynata:
- 1 l wody
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- 4 kulki pieprzu
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
- Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24 godz.
- Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
- Cebulę obieramy pokroić w cienkie plastry.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, lekko podsmażamy, dodajemy odsączone rodzynki, delikatnie solimy, studzimy.
- W misce mieszamy ketchup z olejem, dodajemy ostudzoną cebulę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pokrojone filety śledziowe, wszystko razem mieszamy (najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny, aby filety przeszły sosem).
- Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy plastrami cytryny. Podajemy z białym pieczywem.
- Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze