Trwa ładowanie...
d2f2xnc
23-11-2022 08:59

Śledzie w oleju lnianym z duszoną cebulą i pieprzem

Przepis

Sezon na śledzie uważamy za otwarty! Te pyszne i pełne zdrowia ryby można przyrządzić na wiele sposobów - w oleju, marynacie, smażone. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2f2xnc
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: Picasa
Składniki
  • 500 g solonych płatów śledziowych – u mnie ze śledzia atlantyckiego
  • mleko i woda do moczenia śledzi
  • 200 g obranej i pokrojonej w piórka cebuli
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • olej lniany
  • 2-3 liście laurowe
Przepis
  • Płaty śledziowe moczę w zależności od słoności ryby. Najpierw prze 1 godzinę w wodzie, potem w mleku. Kiedy są gotowe, dokładnie je płuczę i kroję na kawałki.
  • Podczas moczenia śledzi dusze cebule. W żeliwnej patelni rozpuszczam masło i wrzucam piórka cebuli, dusze wolno często mieszając drewnianą łopatką.
  • Kiedy cebula będzie miękka, solę ją delikatnie i posypuje pieprzem. Dusze aż stanie się delikatna i słodka. Odstawiam do ostudzenia.
  • Do słoika wkładam warstwami śledzie i cebulę, dodaję liście laurowe. Każda warstwę posypuję pieprzem.
  • Zalewam olejem lnianym, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki na dwie – trzy doby. Po tym czasie śledzie są gotowe do jedzenia.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śledzie w oleju lnianym z duszoną cebulą i pieprzem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
Więcej tematów
d2f2xnc