Śledzie w oleju lnianym z duszoną cebulą i pieprzem
Sezon na śledzie uważamy za otwarty! Te pyszne i pełne zdrowia ryby można przyrządzić na wiele sposobów - w oleju, marynacie, smażone. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 500 g solonych płatów śledziowych – u mnie ze śledzia atlantyckiego
- mleko i woda do moczenia śledzi
- 200 g obranej i pokrojonej w piórka cebuli
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- olej lniany
- 2-3 liście laurowe
- Płaty śledziowe moczę w zależności od słoności ryby. Najpierw prze 1 godzinę w wodzie, potem w mleku. Kiedy są gotowe, dokładnie je płuczę i kroję na kawałki.
- Podczas moczenia śledzi dusze cebule. W żeliwnej patelni rozpuszczam masło i wrzucam piórka cebuli, dusze wolno często mieszając drewnianą łopatką.
- Kiedy cebula będzie miękka, solę ją delikatnie i posypuje pieprzem. Dusze aż stanie się delikatna i słodka. Odstawiam do ostudzenia.
- Do słoika wkładam warstwami śledzie i cebulę, dodaję liście laurowe. Każda warstwę posypuję pieprzem.
- Zalewam olejem lnianym, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki na dwie – trzy doby. Po tym czasie śledzie są gotowe do jedzenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze