Śledz w oleju. Klasyczny przepis

Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone. Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy. Czas moczenia dopasowujemy do własnego smaku. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem sprawdzenia, czy są akurat - jest zjedzenie niedużego kawałka wyjętego z kąpieli. Jeśli jest jeszcze ciągle zbyt intensywny dla waszego podniebienia, należy zmienić wodę i jeszcze czas jakiś odsalać. Do moczenia śledzi można użyć mleka. Stają się wtedy łagodniejsze w smaku. Generalnie, wystarczą 3-4 godz.

Śledz w oleju. Klasyczny przepisŚledz w oleju. Klasyczny przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg śledzia solonego w płatach
  • 3 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1/3 litra oleju (oliwy)
  • 1 cytryna (ocet)
  • ew. mleko do moczenia śledzi.

Przepis

  • Po wymoczeniu śledzie osączamy na sicie. Przygotowujemy cebulę. Kroimy ją w jak najcieńsze plasterki. Tak samo postępujemy z cytryną.
  • Na dnie pojemnika (słój, kamienny garnek) kładziemy warstwę cebuli. Dorzucamy ziele angielskie (kilka ziarenek) i liść laurowy. Kładziemy 2-3 pół plasterki cytryny.
  • Wlewamy olej tak, by przykrywał przyprawy. Płaty śledzia kroimy w równe dzwonka. Okrawamy wszystkie nierówności.
  • Na pierwszej warstwie przypraw układamy jedną warstwę dzwonków śledziowych. Wolne przestrzenie możemy wypełnić okrojonymi skrawkami.
  • Powtarzamy czynności aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami.
  • Olej musi dosięgać ostatniej warstwy cebuli.
  • Lekko dogniatamy palcami warstwy w dół, aby wyeliminować pęcherzyki powietrza.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥