Czerwone porzeczki pod lupą. Jakie mają właściwości?
Porzeczki czerwone przyciągają wzrok swoim pięknym, krwistoczerwonym kolorem. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, dlatego warto je spożywać jak najczęściej, szczególnie latem. Sprawdź, co dobrego przynoszą czerwone porzeczki.
Porzeczki czerwone są owocem krzewu porzeczkowego z rodziny agrestowatych, którego można spotkać w stanie dzikim w Europie i na Syberii.
Porzeczka czerwona jest jaśniejsza od swojej kuzynki, porzeczki czarnej, ma maleńkie, krwistoczerwone jagody o kwaśnym smaku. Jest stosunkowo łatwa w uprawie, cechuje się dużą mrozoodpornością i małymi wymaganiami co do składu gleby, dlatego może być uprawiana w przydomowym ogródku przez amatorów roślin. Porzeczka czerwona obradza w lipcu, kwitnie w kwietniu lub maju bardzo charakterystycznymi, delikatnie różowymi i żółtawymi kwiatami o kanciastym kształcie.
Porzeczki czerwone – wartości odżywcze
Porzeczka czerwona nie jest tak bogata w składniki odżywcze jak porzeczka czarna, niemniej i tak zawiera mnóstwo drogocennych związków chemicznych, wspomagających prawidłowe działanie naszego organizmu.
Sposoby mycia owoców i warzyw
W porzeczkach czerwonych możemy znaleźć mnóstwo witaminy C, witaminy A, E, K, oraz dużo witamin z grupy B, np. kwas foliowy, tiaminę, niacynę. Prócz tego w porzeczkach czerwonych znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, magnez, sód i cynk, antocyjanozydy i garbniki. Porzeczki czerwone są bardzo dietetyczne: w 100 g można znaleźć ok. 30 kcal.
Porzeczki czerwone – właściwości lecznicze
Porzeczki czerwone wzmacniają nasz organizm i chronią przed przeziębieniami, grypą czy anginą dzięki witaminie C. Ponadto działają moczopędnie, dlatego mogą być stosowane jako lek wspomagający walkę z zapaleniem dróg moczowych. Mają także działanie regulujące ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i poziom cukru, są również zdolne do likwidowania wolnych rodników, przyczyniających się do wielu schorzeń. Porzeczki czerwone działają również korzystnie na układ pokarmowy, tj. dzięki pektynom utrzymują prawidłową florę bakteryjną, oczyszczają z toksyn i dbają o to, byśmy mogli prawidłowo się wypróżniać; pomagają także na zgagę i regulują zawartość soków w żołądku. Nieocenione są także w walce ze schorzeniami skórnymi, np. trądzikiem, dzięki temu, że zawarte w nich garbniki działają ściągająco i przeciwzapalnie. Porzeczkowe polifenole mogą także łagodzić bóle miesiączkowe.
Porzeczka czerwona – kulinarne zastosowanie
Z porzeczek czerwonych można przede wszystkim wykonywać przetwory, głównie dżemy, marmolady, soki, domowe kisiele i galaretki, także nalewki i wina. Porzeczki czerwone mogą także stanowić bazę do słodkich musów i kremów do ciast oraz ciasteczek, doskonale nadają się do lodów, sorbetów; mogą być także składnikiem sosów do mięs. Oczywiście, można je jeść także na surowo, prosto z krzaka. Porzeczki czerwone są także dekoracyjne, zwracają uwagę swoim żywym kolorem, dlatego bardzo dobrze nadają się do ozdabiania np. tortów.