Czerwone porzeczki pod lupą. Jakie mają właściwości?

Porzeczki czerwone przyciągają wzrok swoim pięknym, krwistoczerwonym kolorem. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, dlatego warto je spożywać jak najczęściej, szczególnie latem. Sprawdź, co dobrego przynoszą czerwone porzeczki.

Czerwone porzeczkiW porzeczkach znajdziemy mnóstwo witaminy C
Źródło zdjęć: © 123RF
6

Porzeczki czerwone są owocem krzewu porzeczkowego z rodziny agrestowatych, którego można spotkać w stanie dzikim w Europie i na Syberii.

Porzeczka czerwona jest jaśniejsza od swojej kuzynki, porzeczki czarnej, ma maleńkie, krwistoczerwone jagody o kwaśnym smaku. Jest stosunkowo łatwa w uprawie, cechuje się dużą mrozoodpornością i małymi wymaganiami co do składu gleby, dlatego może być uprawiana w przydomowym ogródku przez amatorów roślin. Porzeczka czerwona obradza w lipcu, kwitnie w kwietniu lub maju bardzo charakterystycznymi, delikatnie różowymi i żółtawymi kwiatami o kanciastym kształcie.

Porzeczki czerwone – wartości odżywcze

Porzeczka czerwona nie jest tak bogata w składniki odżywcze jak porzeczka czarna, niemniej i tak zawiera mnóstwo drogocennych związków chemicznych, wspomagających prawidłowe działanie naszego organizmu.

Sposoby mycia owoców i warzyw

W porzeczkach czerwonych możemy znaleźć mnóstwo witaminy C, witaminy A, E, K, oraz dużo witamin z grupy B, np. kwas foliowy, tiaminę, niacynę. Prócz tego w porzeczkach czerwonych znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, magnez, sód i cynk, antocyjanozydy i garbniki. Porzeczki czerwone są bardzo dietetyczne: w 100 g można znaleźć ok. 30 kcal.

Porzeczki czerwone – właściwości lecznicze

Porzeczki czerwone wzmacniają nasz organizm i chronią przed przeziębieniami, grypą czy anginą dzięki witaminie C. Ponadto działają moczopędnie, dlatego mogą być stosowane jako lek wspomagający walkę z zapaleniem dróg moczowych. Mają także działanie regulujące ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i poziom cukru, są również zdolne do likwidowania wolnych rodników, przyczyniających się do wielu schorzeń. Porzeczki czerwone działają również korzystnie na układ pokarmowy, tj. dzięki pektynom utrzymują prawidłową florę bakteryjną, oczyszczają z toksyn i dbają o to, byśmy mogli prawidłowo się wypróżniać; pomagają także na zgagę i regulują zawartość soków w żołądku. Nieocenione są także w walce ze schorzeniami skórnymi, np. trądzikiem, dzięki temu, że zawarte w nich garbniki działają ściągająco i przeciwzapalnie. Porzeczkowe polifenole mogą także łagodzić bóle miesiączkowe.

Porzeczka czerwona – kulinarne zastosowanie

Z porzeczek czerwonych można przede wszystkim wykonywać przetwory, głównie dżemy, marmolady, soki, domowe kisiele i galaretki, także nalewki i wina. Porzeczki czerwone mogą także stanowić bazę do słodkich musów i kremów do ciast oraz ciasteczek, doskonale nadają się do lodów, sorbetów; mogą być także składnikiem sosów do mięs. Oczywiście, można je jeść także na surowo, prosto z krzaka. Porzeczki czerwone są także dekoracyjne, zwracają uwagę swoim żywym kolorem, dlatego bardzo dobrze nadają się do ozdabiania np. tortów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne