Czerwone porzeczki pod lupą. Jakie mają właściwości?

Porzeczki czerwone przyciągają wzrok swoim pięknym, krwistoczerwonym kolorem. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, dlatego warto je spożywać jak najczęściej, szczególnie latem. Sprawdź, co dobrego przynoszą czerwone porzeczki.

Czerwone porzeczkiW porzeczkach znajdziemy mnóstwo witaminy C
Źródło zdjęć: © 123RF

Porzeczki czerwone są owocem krzewu porzeczkowego z rodziny agrestowatych, którego można spotkać w stanie dzikim w Europie i na Syberii.

Porzeczka czerwona jest jaśniejsza od swojej kuzynki, porzeczki czarnej, ma maleńkie, krwistoczerwone jagody o kwaśnym smaku. Jest stosunkowo łatwa w uprawie, cechuje się dużą mrozoodpornością i małymi wymaganiami co do składu gleby, dlatego może być uprawiana w przydomowym ogródku przez amatorów roślin. Porzeczka czerwona obradza w lipcu, kwitnie w kwietniu lub maju bardzo charakterystycznymi, delikatnie różowymi i żółtawymi kwiatami o kanciastym kształcie.

Porzeczki czerwone – wartości odżywcze

Porzeczka czerwona nie jest tak bogata w składniki odżywcze jak porzeczka czarna, niemniej i tak zawiera mnóstwo drogocennych związków chemicznych, wspomagających prawidłowe działanie naszego organizmu.

Sposoby mycia owoców i warzyw

W porzeczkach czerwonych możemy znaleźć mnóstwo witaminy C, witaminy A, E, K, oraz dużo witamin z grupy B, np. kwas foliowy, tiaminę, niacynę. Prócz tego w porzeczkach czerwonych znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, magnez, sód i cynk, antocyjanozydy i garbniki. Porzeczki czerwone są bardzo dietetyczne: w 100 g można znaleźć ok. 30 kcal.

Porzeczki czerwone – właściwości lecznicze

Porzeczki czerwone wzmacniają nasz organizm i chronią przed przeziębieniami, grypą czy anginą dzięki witaminie C. Ponadto działają moczopędnie, dlatego mogą być stosowane jako lek wspomagający walkę z zapaleniem dróg moczowych. Mają także działanie regulujące ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i poziom cukru, są również zdolne do likwidowania wolnych rodników, przyczyniających się do wielu schorzeń. Porzeczki czerwone działają również korzystnie na układ pokarmowy, tj. dzięki pektynom utrzymują prawidłową florę bakteryjną, oczyszczają z toksyn i dbają o to, byśmy mogli prawidłowo się wypróżniać; pomagają także na zgagę i regulują zawartość soków w żołądku. Nieocenione są także w walce ze schorzeniami skórnymi, np. trądzikiem, dzięki temu, że zawarte w nich garbniki działają ściągająco i przeciwzapalnie. Porzeczkowe polifenole mogą także łagodzić bóle miesiączkowe.

Porzeczka czerwona – kulinarne zastosowanie

Z porzeczek czerwonych można przede wszystkim wykonywać przetwory, głównie dżemy, marmolady, soki, domowe kisiele i galaretki, także nalewki i wina. Porzeczki czerwone mogą także stanowić bazę do słodkich musów i kremów do ciast oraz ciasteczek, doskonale nadają się do lodów, sorbetów; mogą być także składnikiem sosów do mięs. Oczywiście, można je jeść także na surowo, prosto z krzaka. Porzeczki czerwone są także dekoracyjne, zwracają uwagę swoim żywym kolorem, dlatego bardzo dobrze nadają się do ozdabiania np. tortów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟