Czerwone porzeczki pod lupą. Jakie mają właściwości?

Porzeczki czerwone przyciągają wzrok swoim pięknym, krwistoczerwonym kolorem. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, dlatego warto je spożywać jak najczęściej, szczególnie latem. Sprawdź, co dobrego przynoszą czerwone porzeczki.

Czerwone porzeczkiW porzeczkach znajdziemy mnóstwo witaminy C
Źródło zdjęć: © 123RF

Porzeczki czerwone są owocem krzewu porzeczkowego z rodziny agrestowatych, którego można spotkać w stanie dzikim w Europie i na Syberii.

Porzeczka czerwona jest jaśniejsza od swojej kuzynki, porzeczki czarnej, ma maleńkie, krwistoczerwone jagody o kwaśnym smaku. Jest stosunkowo łatwa w uprawie, cechuje się dużą mrozoodpornością i małymi wymaganiami co do składu gleby, dlatego może być uprawiana w przydomowym ogródku przez amatorów roślin. Porzeczka czerwona obradza w lipcu, kwitnie w kwietniu lub maju bardzo charakterystycznymi, delikatnie różowymi i żółtawymi kwiatami o kanciastym kształcie.

Porzeczki czerwone – wartości odżywcze

Porzeczka czerwona nie jest tak bogata w składniki odżywcze jak porzeczka czarna, niemniej i tak zawiera mnóstwo drogocennych związków chemicznych, wspomagających prawidłowe działanie naszego organizmu.

Sposoby mycia owoców i warzyw

W porzeczkach czerwonych możemy znaleźć mnóstwo witaminy C, witaminy A, E, K, oraz dużo witamin z grupy B, np. kwas foliowy, tiaminę, niacynę. Prócz tego w porzeczkach czerwonych znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, magnez, sód i cynk, antocyjanozydy i garbniki. Porzeczki czerwone są bardzo dietetyczne: w 100 g można znaleźć ok. 30 kcal.

Porzeczki czerwone – właściwości lecznicze

Porzeczki czerwone wzmacniają nasz organizm i chronią przed przeziębieniami, grypą czy anginą dzięki witaminie C. Ponadto działają moczopędnie, dlatego mogą być stosowane jako lek wspomagający walkę z zapaleniem dróg moczowych. Mają także działanie regulujące ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i poziom cukru, są również zdolne do likwidowania wolnych rodników, przyczyniających się do wielu schorzeń. Porzeczki czerwone działają również korzystnie na układ pokarmowy, tj. dzięki pektynom utrzymują prawidłową florę bakteryjną, oczyszczają z toksyn i dbają o to, byśmy mogli prawidłowo się wypróżniać; pomagają także na zgagę i regulują zawartość soków w żołądku. Nieocenione są także w walce ze schorzeniami skórnymi, np. trądzikiem, dzięki temu, że zawarte w nich garbniki działają ściągająco i przeciwzapalnie. Porzeczkowe polifenole mogą także łagodzić bóle miesiączkowe.

Porzeczka czerwona – kulinarne zastosowanie

Z porzeczek czerwonych można przede wszystkim wykonywać przetwory, głównie dżemy, marmolady, soki, domowe kisiele i galaretki, także nalewki i wina. Porzeczki czerwone mogą także stanowić bazę do słodkich musów i kremów do ciast oraz ciasteczek, doskonale nadają się do lodów, sorbetów; mogą być także składnikiem sosów do mięs. Oczywiście, można je jeść także na surowo, prosto z krzaka. Porzeczki czerwone są także dekoracyjne, zwracają uwagę swoim żywym kolorem, dlatego bardzo dobrze nadają się do ozdabiania np. tortów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami