Ma mało kalorii i doskonale orzeźwia. Melon - owoc idealny na upały

Melon to jeden z tych owoców, które można jeść bez ograniczeń. Składa się głównie z wody i ma bardzo mało kalorii, a jednocześnie jest pożywny i bogaty w witaminy. Znane są również jego właściwości lecznicze i wspomagające odchudzanie. Jest świetny do letnich sałatek, koktajli i smoothie czy deserów.

melonMelony doskonale gaszą pragnienie
Źródło zdjęć: © 123RF

Melon – rodzaje

Melon melonowi nie równy. W sklepach znajdziemy co najmniej kilka rodzajów tego owocu. Najpopularniejszy to melon kantalupa, który łatwo rozpoznać po złoto-zielonej skórce i pomarańczowym miąższu. Łatwo go rozpoznać, bo na skórce ma charakterystyczną białą "siateczkę". Melon miodowy jest z kolei żółty albo zielonkawy na zewnątrz i jasnożółty, bardzo słodki w środku. Do tej rodziny należy również melon galia, którego charakteryzuje żółta, pokryta białymi prążkami skórka oraz jasnozielony miąższ.

W zależności od rodzaju różnią się nieco właściwościami, ale niezmiennie są one bardzo cenne.

Melon – właściwości

Właściwości melona cenili już starożytni. Kiedy w XV wieku żeglarze przywieźli go znad Nilu do Europy, od razu zainteresowała się nim medycyna naturalna. Jedzenie melona polecano w okresach rekonwalescencji po chorobach, w leczeniu reumatyzmu, a także w usprawnianiu pracy nerek. Owoc ma bowiem właściwości moczopędne i oczyszcza organizm z toksyn.

Sposoby mycia owoców i warzyw

Wystarczy 100 g owocu, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W melonie znajdziemy też mnóstwo witaminy A i składników odżywczych, które pobudzają trawienie. To cenne źródło magnezu, fluoru, potasu i niklu. Wybierając melony o pomarańczowej skórce, dostarczamy organizmowi sporej dawki beta karotenu, który chroni przed miażdżycą i niektórymi nowotworami, a także pozwala cieszyć się dobrym wzrokiem i na długo utrzymać opaleniznę na skórze.

Bogactwo potasu zawartego w melonie (260mg potasu w 100 g owocu) powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem. Owoc ten pozwala bowiem skutecznie obniżyć poziom ciśnienia tętniczego i zapobiegać tzw. skokom ciśnienia.

Melon – kalorie

Wśród składników melona znajdziemy głównie wodę, dlatego owoc ten może być podstawą diet oczyszczających. Przyda się w odchudzaniu, ponieważ ma tylko 36 kalorii na 100 g, a jednocześnie jest bardzo pożywny. Melon zawiera także cytrulinę, czyli aminokwas uczestniczący w produkcji hormonu wzrostu. To ważna substancja dla dbających o linię, ponieważ cytrulina przyspiesza odchudzanie.

Melon – zastosowanie w kuchni

Słodycz melona łatwo wykorzystać w kuchni, robiąc z niego smoothie i koktajle. Z dodatkiem mięty wyjdą orzeźwiające i chłodzące. Warto również wyciskać sok z melona. Udowodniono bowiem, że owoc ten ma właściwości chłodzące. Świetnie sprawdzi się zatem w letnim chłodniku. Razem z innymi owocami melon może także wylądować w sałatce. Sałatka z melonem będzie pasowała np. do pieczonej kaczki.

Ciekawostka na temat melona

Kojarzymy melony głównie z deserami, koktajlami czy sokami, ale warto wiedzieć, że melon może być serwowany również jako przystawka i to wcale nie słodka. We Włoszech np. melony podaje się owinięte szynką parmeńską i zapiekane.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji