Ma mało kalorii i doskonale orzeźwia. Melon - owoc idealny na upały
Melon to jeden z tych owoców, które można jeść bez ograniczeń. Składa się głównie z wody i ma bardzo mało kalorii, a jednocześnie jest pożywny i bogaty w witaminy. Znane są również jego właściwości lecznicze i wspomagające odchudzanie. Jest świetny do letnich sałatek, koktajli i smoothie czy deserów.
Melon – rodzaje
Melon melonowi nie równy. W sklepach znajdziemy co najmniej kilka rodzajów tego owocu. Najpopularniejszy to melon kantalupa, który łatwo rozpoznać po złoto-zielonej skórce i pomarańczowym miąższu. Łatwo go rozpoznać, bo na skórce ma charakterystyczną białą "siateczkę". Melon miodowy jest z kolei żółty albo zielonkawy na zewnątrz i jasnożółty, bardzo słodki w środku. Do tej rodziny należy również melon galia, którego charakteryzuje żółta, pokryta białymi prążkami skórka oraz jasnozielony miąższ.
W zależności od rodzaju różnią się nieco właściwościami, ale niezmiennie są one bardzo cenne.
Melon – właściwości
Właściwości melona cenili już starożytni. Kiedy w XV wieku żeglarze przywieźli go znad Nilu do Europy, od razu zainteresowała się nim medycyna naturalna. Jedzenie melona polecano w okresach rekonwalescencji po chorobach, w leczeniu reumatyzmu, a także w usprawnianiu pracy nerek. Owoc ma bowiem właściwości moczopędne i oczyszcza organizm z toksyn.
Sposoby mycia owoców i warzyw
Wystarczy 100 g owocu, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W melonie znajdziemy też mnóstwo witaminy A i składników odżywczych, które pobudzają trawienie. To cenne źródło magnezu, fluoru, potasu i niklu. Wybierając melony o pomarańczowej skórce, dostarczamy organizmowi sporej dawki beta karotenu, który chroni przed miażdżycą i niektórymi nowotworami, a także pozwala cieszyć się dobrym wzrokiem i na długo utrzymać opaleniznę na skórze.
Bogactwo potasu zawartego w melonie (260mg potasu w 100 g owocu) powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem. Owoc ten pozwala bowiem skutecznie obniżyć poziom ciśnienia tętniczego i zapobiegać tzw. skokom ciśnienia.
Melon – kalorie
Wśród składników melona znajdziemy głównie wodę, dlatego owoc ten może być podstawą diet oczyszczających. Przyda się w odchudzaniu, ponieważ ma tylko 36 kalorii na 100 g, a jednocześnie jest bardzo pożywny. Melon zawiera także cytrulinę, czyli aminokwas uczestniczący w produkcji hormonu wzrostu. To ważna substancja dla dbających o linię, ponieważ cytrulina przyspiesza odchudzanie.
Melon – zastosowanie w kuchni
Słodycz melona łatwo wykorzystać w kuchni, robiąc z niego smoothie i koktajle. Z dodatkiem mięty wyjdą orzeźwiające i chłodzące. Warto również wyciskać sok z melona. Udowodniono bowiem, że owoc ten ma właściwości chłodzące. Świetnie sprawdzi się zatem w letnim chłodniku. Razem z innymi owocami melon może także wylądować w sałatce. Sałatka z melonem będzie pasowała np. do pieczonej kaczki.
Ciekawostka na temat melona
Kojarzymy melony głównie z deserami, koktajlami czy sokami, ale warto wiedzieć, że melon może być serwowany również jako przystawka i to wcale nie słodka. We Włoszech np. melony podaje się owinięte szynką parmeńską i zapiekane.