Skarbnica witamin. Jak jeść marakuję?
Męczennica jadalna, potocznie zwana marakują bądź passiflorą, to egzotyczny owoc, który coraz częściej gości na stołach Polaków. Warto po nią sięgać, gdyż ma mnóstwo cennych właściwości leczniczych, które znali już Indianie.
Marakuja to owoc rośliny z rodziny męczennicowatych, który pochodzi z Ameryki Południowej, a występuje również na terenach Afryki, Hawajów, Galapagos i innych egzotycznych krajów. Łacińska nazwa marakui to passiflora, co po polsku oznacza "kwiat cierpienia", i prawdopodobnie ta nazwa wzięła się stąd, że struktura marakui przypomina narzędzia męki Chrystusa.
Męczennica jadalna to także drzewo, które kwitnie pięknymi, najczęściej filoetowo-białymi kwiatami o charakterystycznym kształcie, co sprawia, że jest niezwykłą ozdobą. Owoce marakui są okrągłe, mają grubą skórkę, a w środku znajduje się wypełniony pestkami, słodko-kwaśny miąższ, który często jada się za pomocą łyżeczki. Marakuję można spotkać w polskich sklepach, ale nadal rzadziej niż np. limonki.
Jeżeli chcemy kupić marakuję, powinniśmy wybierać duże, ciężkie owoce z pomarszczoną skórką w kolorze fioletowym, żółtym albo czerwonym. Niedojrzałe owoce mają skórkę zieloną, jednak po kilku dniach "leżakowania" w temperaturze pokojowej uzyskują odpowiedni smak, a ich skórka robi się pomarszczona. Oznacza to wtedy, że owoc jest gotowy do spożycia.
Owoce, które pomagają schudnąć
Marakuja – wartości odżywcze
Marakuja jest owocem bogatym w witaminę C, witaminę A i witaminę E, znajduje się w niej także dużo wody. Zawiera również kwas foliowy, niacynę, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, a także witaminy z grupy B, jak np. biotyna, niacyna, oraz dużo alkaloidów.
Marakuja – właściwości lecznicze
Marakuja jest owocem zbawiennym dla osób borykających się ze stresem, gdyż zawiera odpowiednie połączenia glikozydów, alkaloidów i flawonoidów, pozytywnie wpływających na układ nerwowy. Marakuja zatem uspokaja, pomaga w zaburzeniach snu, łagodzi także skurcze mięśni i może działać przeciwbólowo.
Obecny w marakui potas obniża ciśnienie krwi, może również obniżać poziom cholesterolu, a ekstrakt z fioletowej skórki marakui może być pomocny w leczeniu astmy i napadów duszności. Jednak nie tylko owoce wykazują działania lecznicze: kwiaty marakui działają przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, a ekstrakt z liści działa antyoksydacyjnie, również moczopędnie. Nasiona natomiast mogą być wykorzystywane do sporządzenia środków działających przeciwgrzybicznie. Dodatkowo marakuja korzystnie działa na cerę naczynkową, z przebarwieniami, pomaga także poprawić stan włosów.
Marakuja – kulinarne zastosowanie
Marakuja smakuje świetnie zarówno na surowo, jak i będąc dodatkiem do potraw. Z marakui wyrabia się słodkie przetwory, np. dżemy, marmolady, lub lody i sorbety. Marakuja jest owocem egzotycznym, dlatego doskonale łączy się z innymi egzotycznymi produktami, np. kokosem bądź też z produktami mlecznymi, np. jogurtem. Z marakui wyciśniemy pyszny i odżywczy sok, dodamy ją również do owocowej sałatki lub do dań z owocami morza.