Skandynawskie pulpeciki w kremowym sosie

delikatne pulpeciki w kremowym sosie. Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane przyprawy. Pulpeciki możemy podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego surówka z czerwonej kapusty i wyśmienity obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Pulpeciki skandynawskiePulpeciki skandynawskie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na pulpety:

  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 oleju
  • 750 g mięsa mielonego
  • 80 g bułki tartej
  • 1 całe jajko
  • 30 g mleka
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1 ½ łyżeczki soli

Składniki na sos:

  • 400 g wody
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 40 g masła
  • 20 g musztardy Dijon
  • 20 g sosu sojowego jasnego
  • 5 g soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki imbiru suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do miski przekładam mięso, dodaję usmażone warzywa, wsypuję bułkę tartą, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wbijam jajko, wlewam mleko i wyrabiam masę mięsną.
  • Z masy mięsnej robię okrągłe kuleczki i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Po usmażeniu pulpety układam w naczyniu.
  • Do garnka wlewam wodę, dodaję kostkę bulionową, masło, musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, imbir, pieprz i gotuję około 10 minut.
  • Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuje i polewam sosem pulpety.
  • Danie podaję z ziemniakami oraz surówką.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę