Silikonowe, a może ze szklanym dnem? Oto najlepsze tortownice

Nic tak nie podkreśla domowej atmosfery, jak świeżo upieczone ciasto. Dzięki odpowiedniej tortownicy będziemy mieli większą pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem

Dzięki odpowiedniej tortownicy ciasta będą wyglądać idealnie
Źródło zdjęć: © Youtube.com
Patryk Skrzat

Cukiernictwo to gałąź kuchni, w której ogromne znaczenie mają detale. Niewielka zmiana proporcji może sprawić, że z pysznego wypieku wyjdzie zakalec. Podobnie będzie, jeśli ciasto będziemy przygotowywać w niewłaściwym naczyniu. Jak wybrać odpowiednią tortownicę? Każdy ma własne upodobania co do materiału, z którego wykonana jest tortownica. Grunt, żeby był on trwały i nie zniszczył się po kilku wizytach w piekarniku.

Jeśli planujemy przekładane ciasto, czy po prostu jak sama nazwa "tortownica" wskazuje - tort, wówczas użytecznym rozwiązaniem może być tortownica ułatwiająca krojenie ciasta. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że blaty wyjdą równe i będą się pięknie prezentowały po przekrojeniu.

Dużą popularnością w ostatnich czasach cieszą się tortownice silikonowe. Są odporne na wysokie temperatury i łatwe do czyszczenia. Prezentowana poniżej forma jest otwierana z boku, dzięki czemu bez problemu wyciąga się z niej wypieki i nic się nie przyklei. Wyposażona jest w jeszcze jeden modny ostatnio gadżet, a mianowicie szklaną podstawę. Dzięki niej od razu można wykładać ciasto na stół. Nie trzeba szukać dodatkowej podstawki czy patery.

W szklany spód wyposażone są także tortownice wykonane z tradycyjnych materiałów. Szkło, podobnie jak teflonowe pokrycie blach sprawiają, że ciasto nie przywiera.

Wydając niecałe 170 zł możemy kupić wysokiej jakości tortownicę, w której upieczemy również babkę. Do zestawu dołączona jest odpowiednia foremka. Naczynie "dwa w jednym" zajmuje mniej miejsca przy przechowywaniu. Zostało wykonane z materiału odpornego na zadrapania i nawet przy częstym użytkowaniu nie straci na jakości.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji