Silikonowe, a może ze szklanym dnem? Oto najlepsze tortownice

Nic tak nie podkreśla domowej atmosfery, jak świeżo upieczone ciasto. Dzięki odpowiedniej tortownicy będziemy mieli większą pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem

Dzięki odpowiedniej tortownicy ciasta będą wyglądać idealnie
Źródło zdjęć: © Youtube.com
Patryk Skrzat

Cukiernictwo to gałąź kuchni, w której ogromne znaczenie mają detale. Niewielka zmiana proporcji może sprawić, że z pysznego wypieku wyjdzie zakalec. Podobnie będzie, jeśli ciasto będziemy przygotowywać w niewłaściwym naczyniu. Jak wybrać odpowiednią tortownicę? Każdy ma własne upodobania co do materiału, z którego wykonana jest tortownica. Grunt, żeby był on trwały i nie zniszczył się po kilku wizytach w piekarniku.

Jeśli planujemy przekładane ciasto, czy po prostu jak sama nazwa "tortownica" wskazuje - tort, wówczas użytecznym rozwiązaniem może być tortownica ułatwiająca krojenie ciasta. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że blaty wyjdą równe i będą się pięknie prezentowały po przekrojeniu.

Dużą popularnością w ostatnich czasach cieszą się tortownice silikonowe. Są odporne na wysokie temperatury i łatwe do czyszczenia. Prezentowana poniżej forma jest otwierana z boku, dzięki czemu bez problemu wyciąga się z niej wypieki i nic się nie przyklei. Wyposażona jest w jeszcze jeden modny ostatnio gadżet, a mianowicie szklaną podstawę. Dzięki niej od razu można wykładać ciasto na stół. Nie trzeba szukać dodatkowej podstawki czy patery.

W szklany spód wyposażone są także tortownice wykonane z tradycyjnych materiałów. Szkło, podobnie jak teflonowe pokrycie blach sprawiają, że ciasto nie przywiera.

Wydając niecałe 170 zł możemy kupić wysokiej jakości tortownicę, w której upieczemy również babkę. Do zestawu dołączona jest odpowiednia foremka. Naczynie "dwa w jednym" zajmuje mniej miejsca przy przechowywaniu. Zostało wykonane z materiału odpornego na zadrapania i nawet przy częstym użytkowaniu nie straci na jakości.

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita