Silikonowe, a może ze szklanym dnem? Oto najlepsze tortownice

Nic tak nie podkreśla domowej atmosfery, jak świeżo upieczone ciasto. Dzięki odpowiedniej tortownicy będziemy mieli większą pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem

Dzięki odpowiedniej tortownicy ciasta będą wyglądać idealnie
Źródło zdjęć: © Youtube.com
Patryk Skrzat

Cukiernictwo to gałąź kuchni, w której ogromne znaczenie mają detale. Niewielka zmiana proporcji może sprawić, że z pysznego wypieku wyjdzie zakalec. Podobnie będzie, jeśli ciasto będziemy przygotowywać w niewłaściwym naczyniu. Jak wybrać odpowiednią tortownicę? Każdy ma własne upodobania co do materiału, z którego wykonana jest tortownica. Grunt, żeby był on trwały i nie zniszczył się po kilku wizytach w piekarniku.

Jeśli planujemy przekładane ciasto, czy po prostu jak sama nazwa "tortownica" wskazuje - tort, wówczas użytecznym rozwiązaniem może być tortownica ułatwiająca krojenie ciasta. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że blaty wyjdą równe i będą się pięknie prezentowały po przekrojeniu.

Dużą popularnością w ostatnich czasach cieszą się tortownice silikonowe. Są odporne na wysokie temperatury i łatwe do czyszczenia. Prezentowana poniżej forma jest otwierana z boku, dzięki czemu bez problemu wyciąga się z niej wypieki i nic się nie przyklei. Wyposażona jest w jeszcze jeden modny ostatnio gadżet, a mianowicie szklaną podstawę. Dzięki niej od razu można wykładać ciasto na stół. Nie trzeba szukać dodatkowej podstawki czy patery.

W szklany spód wyposażone są także tortownice wykonane z tradycyjnych materiałów. Szkło, podobnie jak teflonowe pokrycie blach sprawiają, że ciasto nie przywiera.

Wydając niecałe 170 zł możemy kupić wysokiej jakości tortownicę, w której upieczemy również babkę. Do zestawu dołączona jest odpowiednia foremka. Naczynie "dwa w jednym" zajmuje mniej miejsca przy przechowywaniu. Zostało wykonane z materiału odpornego na zadrapania i nawet przy częstym użytkowaniu nie straci na jakości.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości