Silikonowe, a może ze szklanym dnem? Oto najlepsze tortownice

Nic tak nie podkreśla domowej atmosfery, jak świeżo upieczone ciasto. Dzięki odpowiedniej tortownicy będziemy mieli większą pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem

Dzięki odpowiedniej tortownicy ciasta będą wyglądać idealnie
Źródło zdjęć: © Youtube.com
Patryk Skrzat

Cukiernictwo to gałąź kuchni, w której ogromne znaczenie mają detale. Niewielka zmiana proporcji może sprawić, że z pysznego wypieku wyjdzie zakalec. Podobnie będzie, jeśli ciasto będziemy przygotowywać w niewłaściwym naczyniu. Jak wybrać odpowiednią tortownicę? Każdy ma własne upodobania co do materiału, z którego wykonana jest tortownica. Grunt, żeby był on trwały i nie zniszczył się po kilku wizytach w piekarniku.

Jeśli planujemy przekładane ciasto, czy po prostu jak sama nazwa "tortownica" wskazuje - tort, wówczas użytecznym rozwiązaniem może być tortownica ułatwiająca krojenie ciasta. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że blaty wyjdą równe i będą się pięknie prezentowały po przekrojeniu.

Dużą popularnością w ostatnich czasach cieszą się tortownice silikonowe. Są odporne na wysokie temperatury i łatwe do czyszczenia. Prezentowana poniżej forma jest otwierana z boku, dzięki czemu bez problemu wyciąga się z niej wypieki i nic się nie przyklei. Wyposażona jest w jeszcze jeden modny ostatnio gadżet, a mianowicie szklaną podstawę. Dzięki niej od razu można wykładać ciasto na stół. Nie trzeba szukać dodatkowej podstawki czy patery.

W szklany spód wyposażone są także tortownice wykonane z tradycyjnych materiałów. Szkło, podobnie jak teflonowe pokrycie blach sprawiają, że ciasto nie przywiera.

Wydając niecałe 170 zł możemy kupić wysokiej jakości tortownicę, w której upieczemy również babkę. Do zestawu dołączona jest odpowiednia foremka. Naczynie "dwa w jednym" zajmuje mniej miejsca przy przechowywaniu. Zostało wykonane z materiału odpornego na zadrapania i nawet przy częstym użytkowaniu nie straci na jakości.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce