Siemię lniane. Czy warto włączyć je do swojej diety?

Na pewno każdy kojarzy małe brązowe nasionka, które często w dzieciństwie podawano nam na bóle brzucha lub biegunkę. A latem łany lnu czarują nas swoim delikatnym kwieciem. Ale na tym zalety siemienia lnianego się nie kończą. Od wieków wykorzystywano je w medycynie naturalnej. Obecnie siemię lniane zaliczane jest do "super foods". Zawiera bowiem szereg właściwości, które mają znaczenie zdrowotne, wykorzystywane jest w dietach odchudzających i w kosmetologii.

Siemię lnianeSiemię lniane to wartościowy składnik diety
Źródło zdjęć: © 123RF

Dlaczego warto włączyć siemię lniane do codziennej diety?

Siemię lniane jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy te korzystnie wpływają na pracę mózgu, wzrok, usprawniają pracę serca i krążenie krwi, obniżają zły cholesterol, obniżają ryzyko chorób nowotworowych - raka piersi i prostaty. Mają też działanie przeciwzapalne, poprawiają stan włosów i pomagają spalić tkankę tłuszczową. A do tego pomagają w leczeniu egzemy, atopowego zapalenia skóry, łupieżu i łuszczycy. Są źródłem witamin B1, B2, B6, B12, A C, D, K oraz mikro i makroelementy: fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, wapń, cynk, selen, mangan i miedź.

Jak jeść siemię lniane?

Sposobów jest kilka. Całe ziarna siemienia najlepiej zaparzyć przez 15 minut i pić kleisty napar. Pomaga na schorzenia jelit, bóle brzucha i biegunki. Można dodawać ziarenka do wypieków i musli. Mielone siemię natomiast przeznaczone jest do jedzenia na surowo - można je dodawać do sałatek i owsianek. Bardzo korzystną formą jest przyjmowanie oleju wyciśniętego z ziaren siemienia. Należy jednak pamiętać, że olej jemy tylko na surowo - można go dodawać do zup, sałatek i surowych sosów. Olej z siemienia lnianego przechowujemy w lodówce.

Siemię lniane ma znaczenie w dietach odchudzających. Dodane do posiłku daje uczucie sytości i ogranicza apetyt. Pozwala też spalić tkankę tłuszczową i usprawnia trawienie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Siemię lniane dla urody

Przede wszystkim idealnie działa na włosy. Ziarna siemienia należy zaparzyć, odcedzić ziarenka i powstałym "kisielem" posmarować włosy. Zostawić na ok. 40 minut i zmyć. Zabieg trzeba powtarzać. Włosy staną się zdrowe, lśniące i błyszczące.

"Kisiel" lniany wzmacnia też paznokcie. Należy wlać go do miseczki i moczyć w nim paznokcie przez 15 minut. Po pewnym czasie będą zdrowe, silne i zadbane.

Siemię lniane wykorzystywane jest także jako składnik naturalnych kremów, balsamów i szamponów. Przede wszystkim stosowanie oleju lnianego w kosmetyce pozwala spłycić zmarszczki, zlikwidować zaskórniki i trądzik.

Kisiel owocowy z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren siemienia
  • 100 ml niesłodzonego soku z malin
  • owoce: żurawina, jabłka, gruszki

Przygotowanie:

  1. Ziarna siemienia zalej w garnku szklanką zimnej wody i odstaw na 15 minut.
  2. Postaw garnek na małym ogniu i zagotuj.
  3. Odstaw do wystudzenia. Dodaj sok z malin i owoce.
  4. Jedz razem z nasionami.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji