Serwatczanka, czyli przepis na żurek inaczej. Zapomniana zupa
Przepis na serwatczankę, czyli żurek na serwatce, wypromował Karol Okrasa w jednym z odcinków swojego programu. Na Podkarpaciu, a dokładniej w Dukli, serwatczanka gości na wielkanocnym stole. Jak przygotować tę zupę? Mamy dla was tradycyjny przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 l serwatki
- 0,5 l żurku na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby)
- chlebek do żurku (6 sztuk)
- 3 białe surowe kiełbasy
- 6 plasterków wędzonego boczku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1,5 łyżki suszonych warzyw
- 1,5 łyżki tartego chrzanu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- natka pietruszki posiekana
- 4 prawdziwki suszone (wcześniej długo moczone)
Przepis
- Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętkach, suszone grzyby i doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, które dodajemy do gotującej się na wolnym ogniu zupy.
- Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Po wyłączeniu ognia wyciągamy z zupy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry.
- W chlebku ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem oraz natką pietruszki.
- Zupę możemy podawać dodatkowo z ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl