Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa
Połączenie sernika i szarlotki? Czemu nie. W ten sposób otrzymamy przepyszne ciacho do popołudniowej kawy. Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka", przekonuje, że sernikowa szarlotka jest wilgotna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek. Na dodatek wygląda bardzo apetycznie. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 460 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 130 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym)
Masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35 cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wyrównać i ponakłuwać widelcem.4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka. Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, tak przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.
Masa serowa: do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na ogniu, zagotować, mieszając (proszę uważać, aby masy nie przypalić). Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze