Trwa ładowanie...
d2nzu3o
d2nzu3o

Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa

Przepis

Połączenie sernika i szarlotki? Czemu nie. W ten sposób otrzymamy przepyszne ciacho do popołudniowej kawy. Natalia, autorka bloga "Mała cukierenka", przekonuje, że sernikowa szarlotka jest wilgotna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek. Na dodatek wygląda bardzo apetycznie. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

4.0
(4 głosy)
Oceń:
d2nzu3o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa
Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 460 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 130 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki (użyłam o smaku brzoskwiniowym)

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35 cm.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, wyrównać i ponakłuwać widelcem.4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka. Jabłka smażyć, aż zmiękną i zaczną się rozpadać, tak przez około 15 minut. Po około 5-6 minutach smażenia do jabłek dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć.

Masa serowa: do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mleko i krótko wymieszać. Masę przełożyć do garnka i postawić na ogniu, zagotować, mieszając (proszę uważać, aby masy nie przypalić). Gdy masa zacznie bulgotać, zdjąć z ognia i przełożyć ją na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni blat kruchego ciasta. Ciasto odstawić do ostudzenia.

Ostudzone ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

d2nzu3o
Sernikowa szarlotka. Jest pyszna i kremowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
2
Share
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o
d2nzu3o