Sernik z wiaderka. Banalnie prosty przepis
Delikatny i kremowy sernik skradnie serce każdego łasucha. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Forma o wymiarach 24 cm x 28 cm lub mniejsza:
Dodatkowo:
- herbatniki na spód
- Opcjonalnie polewa czekoladowa:
- 50g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mleka/śmietanki kremówki
Przepis
- Masa serowa: masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować do połączenia się składników na jednolitą konsystencję.
- Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników.
- Na ciastka przełożyć masę serową. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-60 minut w 180 stopniach.
- Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić go w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
- Polewa czekoladowa: czekoladę roztopić z dodatkiem kremówki i całość wymieszać na jednolitą konsystencję.
- Polewą posmarować wierzch ostudzonego sernika.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl