Sernik z brzoskwiniami. Nie ma lepszego ciasta na rodzinne uroczystości

Kremowy, rozpływający się w ustach sernik zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest bardzo aromatyczny, wilgotny i aksamitny. Trzymaj się przepisu, a sukces masz gwarantowany.

Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 240 gram masła
  • 125 gram margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 kg sera z wiaderka

Przepis

  • Przygotowujemy kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 5 sztuk żółtek, 240 gram masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na dwie równe kule i wstawiamy do zamrażarki na około 1 godzinę.
  • Brzoskwinie odsączamy na sitku z zalewy. Dzielimy na ćwiartki.
  • Przygotowujemy masę serową: 1 kg sera z wiaderka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 125 gram margaryny, 1/2 szklanki cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 3 sztuki jaj. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodajemy margarynę i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną i stopniowo ciągle ucierając dodajemy ser.
  • Ubijamy pianę: 3/4 szklanki cukru, 5 białek. Cukier wraz z białkami ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Aby ułatwić ubijanie, może dodać szczyptę soli.
  • Na dno blachy wykładamy papier do pieczenia. Na dno ścieramy (na tarce o grubych oczkach) jedną kulkę ciasta, na ciasto wykładamy masę serową, na masie układamy ćwiartki brzoskwiń. Następnie wylewamy pianę z białek i na wierzch ścieramy drugą kulkę ciasta.
  • Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce