Trwa ładowanie...

Sernik na zimno z kukułkowym ganache

To propozycja pyszna dla osób, które marzą o deserze przygotowanym bez użycia piekarnika. Jak przyznaje Patrycja Wnorowska, autorka przepisu i bloga "Smakołyki alergika" jest idealny, gdy się odkroi zimny kawałek i poleje jeszcze ciepławym sosem kukułkowym. Dla urozmaicenia można posypać pokruszonymi cukierkami.

Sernik na zimno z kukułkowym ganacheŹródło: www.smakolykialergika.pl
d40bh9d
d40bh9d

To pyszna propozycja dla osób, które marzą o deserze przygotowanym bez użycia piekarnika. Jak przyznaje Patrycja Wnorowska, autorka przepisu i bloga "Smakołyki alergika" jest idealny, gdy się odkroi zimny kawałek i poleje jeszcze ciepławym sosem kukułkowym. Dla urozmaicenia można posypać pokruszonymi cukierkami.

Składniki na spód:
opakowanie ciastek kakaowych
60 g masła

Sernik:
500 g kremowego serka (np. mascarpone)
100 g cukru pudru
60 ml bardzo gorącej wody
20 g żelatyny
2 opakowania śmietanki 30 proc. (po ok. 200 g)
2 żółtka
opakowanie cukru wanilinowego

Ganache:
10 kukułek
10 łyżek śmietanki lub mleka
80 g czekolady deserowej

d40bh9d

Ciastka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na folię równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Wstawić do lodówki. Żelatynę zalać gorącą wodą i gdy napęcznieje, dobrze wymieszać. Jedno opakowanie śmietany, żółtka i oba rodzaje cukru zmiksować "na ciepło" (na parze lub niedużym ogniu) aż nabierze konsystencji puszystego kremu. Następnie dodać żelatynę oraz ser i wszystko razem krótko zmiksować. Odstawić masę do przestygnięcia. Drugie opakowanie śmietanki ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Odstawić masę, a gdy zacznie tężeć, wylać na ciasteczkowy spód.

Ganache: nierozpakowane kukułki lekko zbić tłuczkiem, rozpakować, wrzucić do garnuszka, dodać śmietankę i powoli ogrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Dodać czekoladę i rozpuścić ją. Gdy ganache stanie się jednolity, wylać go równą warstwą na sernik i posypać kilkoma pokruszonymi kukułkami.

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

d40bh9d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40bh9d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj