Sernik na zimno z kukułkowym ganache

To propozycja pyszna dla osób, które marzą o deserze przygotowanym bez użycia piekarnika. Jak przyznaje Patrycja Wnorowska, autorka przepisu i bloga "Smakołyki alergika" jest idealny, gdy się odkroi zimny kawałek i poleje jeszcze ciepławym sosem kukułkowym. Dla urozmaicenia można posypać pokruszonymi cukierkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

To pyszna propozycja dla osób, które marzą o deserze przygotowanym bez użycia piekarnika. Jak przyznaje Patrycja Wnorowska, autorka przepisu i bloga "Smakołyki alergika" jest idealny, gdy się odkroi zimny kawałek i poleje jeszcze ciepławym sosem kukułkowym. Dla urozmaicenia można posypać pokruszonymi cukierkami.

Składniki na spód:
opakowanie ciastek kakaowych
60 g masła

Sernik:
500 g kremowego serka (np. mascarpone)
100 g cukru pudru
60 ml bardzo gorącej wody
20 g żelatyny
2 opakowania śmietanki 30 proc. (po ok. 200 g)
2 żółtka
opakowanie cukru wanilinowego

Ganache:
10 kukułek
10 łyżek śmietanki lub mleka
80 g czekolady deserowej

Ciastka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na folię równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Wstawić do lodówki. Żelatynę zalać gorącą wodą i gdy napęcznieje, dobrze wymieszać. Jedno opakowanie śmietany, żółtka i oba rodzaje cukru zmiksować "na ciepło" (na parze lub niedużym ogniu) aż nabierze konsystencji puszystego kremu. Następnie dodać żelatynę oraz ser i wszystko razem krótko zmiksować. Odstawić masę do przestygnięcia. Drugie opakowanie śmietanki ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Odstawić masę, a gdy zacznie tężeć, wylać na ciasteczkowy spód.

Ganache: nierozpakowane kukułki lekko zbić tłuczkiem, rozpakować, wrzucić do garnuszka, dodać śmietankę i powoli ogrzewać, aż cukierki się rozpuszczą. Dodać czekoladę i rozpuścić ją. Gdy ganache stanie się jednolity, wylać go równą warstwą na sernik i posypać kilkoma pokruszonymi kukułkami.

Zobacz również: Bezglutenowe, wegańskie pierogi Kruffy z dynią* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał