5 pyszności z mascarpone

Pochodzi z włoskiej Lombardii, ale dziś ceni go cały świat. Wytwarzany ze śmietanki serek ma kremową, jedwabistą konsystencję oraz głęboki, lekko słodki smak. Mascarpone sprawdza się w deserach i potrawach wytrawnych. Jak go wykorzystać w kuchni?

Tiramisu Tiramisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktor Savcic
oprac.  KGD

Tiramisu

Da wielu osób mascarpone kojarzy się przede wszystkim ze słynnym na całym świecie deserem, który – wbrew pozorom – ma dość krótką historię. Receptura tiramisu powstała bowiem w latach 60. XX wieku, w pewnej pracowni cukierniczej w Avelliono. Jego zaletą jest nie tylko obłędny smak, ale również łatwość przygotowania.

Na początku zaparzamy mocną kawę espresso (250 ml), do której dodajemy cukier (90 g) i likier Amaretto (60 ml). Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy 9 żółtek, a następnie dodajemy do nich syrop z wody (1,5 szklanki) zagotowanej z cukrem (240 g). Nadal ubijamy, a gdy uzyskamy puszystą masę, dokładamy serek mascarpone (750 g). Dokładnie mieszamy.

Podłużne biszkopty nasączamy kawowym naparem i układamy na dnie blaszki do pieczenia. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Po schłodzeniu posypujemy kakao. Deser tiramisu podajemy pokrojony w kwadraty.

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i… mascarpone

Włoski serek to produkt bardzo uniwersalny, dlatego można go wykorzystać do przygotowania nie tylko deserów, ale również pożywnych potraw wytrawnych, choćby ziemniaczanej zapiekanki.

Zaczynamy od ugotowania 5-6 dużych ziemniaków, w mundurkach. Muszą być dość miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Po przestudzeniu kroimy je w plasterki. Równocześnie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek (2-3 ząbki). W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę i czerwoną paprykę, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz posiekany szczypiorek. Wszystko zalewamy sosem przygotowanym z mascarpone (250 g) dobrze wymieszanego z dwoma jajkami, doprawionym solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym tymiankiem i rozmarynem, ewentualnie także szczyptą chili. Posypujemy tartym cheddarem, po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Zapiekamy około 40 minut.

Dacquoise

Jeden z ulubionych deserów Francuzów, w Polsce często nazywany po prostu dakłasem. W oryginalne wykorzystuje się bezowe blaty, ale możemy też przygotować trochę uproszczoną wersję specjału, którego największy atut stanowi przecież krem na bazie mascarpone.

Zadanie jest bardzo proste. Schłodzony serek mascarpone (250 g) oraz równie chłodną śmietanę 30-procentową (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (łyżka) oraz drobno posiekanymi orzechami włoskimi (50 g) i daktylami (około 10 sztuk). Możemy też dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobinę świeżego miąższu wanilii. Miksujemy, aż krem uzyska aksamitną konsystencję.

Następnie dno pucharków do lodów wykładamy pokruszonymi bezami, nakładamy krem, po czym jeszcze jedną warstwę bez. Wierzch deseru dekorujemy świeżymi owocami: truskawkami, malinami, wiśniami czy borówkami. Gotowe!

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem © Adobe Stock

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i mascarpone

Kremowy serek mascarpone może być znakomitą bazą sosu, którym wzbogacimy dania z makronem. Z wędzonym łososiem i podsmażonymi szparagami stworzy prawdziwą bombę smakową.

Do przygotowania tej potrawy możemy wykorzystać różne rodzaje makaronu, świetnie sprawdzi się choćby tagiatelle w postaci długich, płaskich wstążek. Gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Równocześnie zielone szparagi (pęczek) myjemy, pozbawiamy twardych końcówek, kroimy na kawałki o długości 2-3 cm i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym, aż do przyrumienienia. Na drugiej patelni podprażamy garść orzeszków piniowych.

Wędzonego łososia (150 g) siekamy, mieszamy z mascarpone (250 g), doprawiamy sokiem z cytryny, białym pieprzem i gałką muszkatołową, w razie potrzeby także solą. Dodajemy do szparagów, razem z odcedzonym makaronem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Wykładamy na talerze, posypujemy podprażonymi orzeszkami i posiekaną natką pietruszki.

Sernik na zimno z białej czekolady, herbaty matcha i mascarpone

Matcha, czyli herbaciany puder o szmaragdowym kolorze, ma wyrazisty, lekko cierpki, a zarazem szlachetny smak, który świetnie komponuje się z mascarpone. Możemy to wykorzystać przygotowując prosty i pyszny sernik na zimno.

Zaczynamy od przygotowania naparu z matchy – łyżeczkę proszku zalewamy wodą (150 ml) o temperaturze 70-80 stopni, a następnie ubijamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (300 g), po czym studzimy i miksujemy z mascarpone (450 g). Dodajemy napar z matchy, ubitą na sztywno śmietanę 30-procentową (450 g) oraz rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę (1,5 łyżki). Dokładnie mieszamy.

Dno torownicy wykładamy biszkoptami albo pokruszonymi i wymieszanymi z roztopionym masłem ciastkami zbożowymi. Przykrywamy je przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami, np. winogronami i borówkami.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów