WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

5 pyszności z mascarpone

Pochodzi z włoskiej Lombardii, ale dziś ceni go cały świat. Wytwarzany ze śmietanki serek ma kremową, jedwabistą konsystencję oraz głęboki, lekko słodki smak. Mascarpone sprawdza się w deserach i potrawach wytrawnych. Jak go wykorzystać w kuchni?

Tiramisu Tiramisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktor Savcic
oprac.  KGD

Tiramisu

Da wielu osób mascarpone kojarzy się przede wszystkim ze słynnym na całym świecie deserem, który – wbrew pozorom – ma dość krótką historię. Receptura tiramisu powstała bowiem w latach 60. XX wieku, w pewnej pracowni cukierniczej w Avelliono. Jego zaletą jest nie tylko obłędny smak, ale również łatwość przygotowania.

Na początku zaparzamy mocną kawę espresso (250 ml), do której dodajemy cukier (90 g) i likier Amaretto (60 ml). Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy 9 żółtek, a następnie dodajemy do nich syrop z wody (1,5 szklanki) zagotowanej z cukrem (240 g). Nadal ubijamy, a gdy uzyskamy puszystą masę, dokładamy serek mascarpone (750 g). Dokładnie mieszamy.

Podłużne biszkopty nasączamy kawowym naparem i układamy na dnie blaszki do pieczenia. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Po schłodzeniu posypujemy kakao. Deser tiramisu podajemy pokrojony w kwadraty.

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i… mascarpone

Włoski serek to produkt bardzo uniwersalny, dlatego można go wykorzystać do przygotowania nie tylko deserów, ale również pożywnych potraw wytrawnych, choćby ziemniaczanej zapiekanki.

Zaczynamy od ugotowania 5-6 dużych ziemniaków, w mundurkach. Muszą być dość miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Po przestudzeniu kroimy je w plasterki. Równocześnie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek (2-3 ząbki). W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę i czerwoną paprykę, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz posiekany szczypiorek. Wszystko zalewamy sosem przygotowanym z mascarpone (250 g) dobrze wymieszanego z dwoma jajkami, doprawionym solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym tymiankiem i rozmarynem, ewentualnie także szczyptą chili. Posypujemy tartym cheddarem, po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Zapiekamy około 40 minut.

Dacquoise

Jeden z ulubionych deserów Francuzów, w Polsce często nazywany po prostu dakłasem. W oryginalne wykorzystuje się bezowe blaty, ale możemy też przygotować trochę uproszczoną wersję specjału, którego największy atut stanowi przecież krem na bazie mascarpone.

Zadanie jest bardzo proste. Schłodzony serek mascarpone (250 g) oraz równie chłodną śmietanę 30-procentową (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (łyżka) oraz drobno posiekanymi orzechami włoskimi (50 g) i daktylami (około 10 sztuk). Możemy też dodać 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub odrobinę świeżego miąższu wanilii. Miksujemy, aż krem uzyska aksamitną konsystencję.

Następnie dno pucharków do lodów wykładamy pokruszonymi bezami, nakładamy krem, po czym jeszcze jedną warstwę bez. Wierzch deseru dekorujemy świeżymi owocami: truskawkami, malinami, wiśniami czy borówkami. Gotowe!

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem © Adobe Stock

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i mascarpone

Kremowy serek mascarpone może być znakomitą bazą sosu, którym wzbogacimy dania z makronem. Z wędzonym łososiem i podsmażonymi szparagami stworzy prawdziwą bombę smakową.

Do przygotowania tej potrawy możemy wykorzystać różne rodzaje makaronu, świetnie sprawdzi się choćby tagiatelle w postaci długich, płaskich wstążek. Gotujemy go według instrukcji na opakowaniu. Równocześnie zielone szparagi (pęczek) myjemy, pozbawiamy twardych końcówek, kroimy na kawałki o długości 2-3 cm i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym, aż do przyrumienienia. Na drugiej patelni podprażamy garść orzeszków piniowych.

Wędzonego łososia (150 g) siekamy, mieszamy z mascarpone (250 g), doprawiamy sokiem z cytryny, białym pieprzem i gałką muszkatołową, w razie potrzeby także solą. Dodajemy do szparagów, razem z odcedzonym makaronem. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Wykładamy na talerze, posypujemy podprażonymi orzeszkami i posiekaną natką pietruszki.

Sernik na zimno z białej czekolady, herbaty matcha i mascarpone

Matcha, czyli herbaciany puder o szmaragdowym kolorze, ma wyrazisty, lekko cierpki, a zarazem szlachetny smak, który świetnie komponuje się z mascarpone. Możemy to wykorzystać przygotowując prosty i pyszny sernik na zimno.

Zaczynamy od przygotowania naparu z matchy – łyżeczkę proszku zalewamy wodą (150 ml) o temperaturze 70-80 stopni, a następnie ubijamy za pomocą specjalnej bambusowej miotełki lub spieniacza do mleka, aż do pojawienia się charakterystycznej pianki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (300 g), po czym studzimy i miksujemy z mascarpone (450 g). Dodajemy napar z matchy, ubitą na sztywno śmietanę 30-procentową (450 g) oraz rozpuszczoną w wodzie i przestudzoną żelatynę (1,5 łyżki). Dokładnie mieszamy.

Dno torownicy wykładamy biszkoptami albo pokruszonymi i wymieszanymi z roztopionym masłem ciastkami zbożowymi. Przykrywamy je przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi owocami, np. winogronami i borówkami.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć