Trwa ładowanie...

Prosty sernik na zimno z truskawkami

Słodki deser idealny na ciepłe dni i środek sezonu truskawkowego. Jest kremowy, pyszny, z dużą ilością owoców, a w dodatku delikatnie waniliowy. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka" przygotowała go z serka mascarpone, ale można użyć również sera twarogowego.

Prosty sernik na zimno z truskawkamiŹródło: www.malacukierenka.pl
d21x3o7
d21x3o7

Słodki deser idealny na ciepłe dni i środek sezonu truskawkowego. Jest kremowy, pyszny, z dużą ilością owoców, a w dodatku delikatnie waniliowy. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", przygotowała go z serka mascarpone, ale można użyć również sera twarogowego.

Składniki:

6 płaskich łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody
około 80 g biszkoptów
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru

Masa serowa:
500 g śmietanki kremówki 36 proc. 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
500 g serka mascarpone
500 g umytych, obranych, pokrojonych truskawek

Wierzch:
około 200ml śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
truskawki
bezy

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
  2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.
  3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce.
  5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać żelatynę w 3-4 partiach. Dodać truskawki i wymieszać krótko szpatułką (proszę zbyt długo nie mieszać, ponieważ masa może się zważyć).
  6. Masę serową wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać i sernik wstawić do lodówki na parę godzin.
  7. Sernik wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze.
  8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć ją na wierzch sernika. Sernik udekorować truskawkami i bezami.
d21x3o7

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Pyszna rolada z truskawkami

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj