Kulinarne inspiracje
To puszyste i delikatne ciasto idealnie nadaje się na letnie upały. Z owocami, galaretką, czekoladą – pomysłów na sernik na zimno jest mnóstwo. Myślicie, że wiecie o nim już wszystko? Wypróbujcie nasze pomysły i zaskoczcie swoich gości wyjątkowym smakiem.
Sernik na zimno z białą czekoladą
Lubicie białą czekoladę? Ten smakołyk niesamowicie komponuje się z serem i malinami. Warto go wypróbować w lecie, gdy maliny możemy kupić niemal na każdym rogu. Wykonanie tego ciasta nie jest trudne. Rozpuszczone tabliczki białej czekolady i miksujemy razem z serem, żelatyną i ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Następnie do masy dodajemy świeże maliny. Całość wlewamy do tortownicy i przez kilka godzin chłodzimy w lodówce.
Sernik na zimno z mleka
Sernik z mleka, nazywany przez niektórych gotowanym sernikiem jest uwielbiany w wielu polskich domach. Jak przygotować taki mleczny specjał? Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy wymieszaną śmietanę z jajami. Następnie masę serową trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Gdy ją ostudzimy dodajemy zmiksowane masło z cukrem. Całość wlewamy do tortownicy, na spód z biszkoptów lub herbatników. Na koniec zalewamy wszystko owocową galaretką i wstawiamy do lodówki.
Sernik na zimno potrójnie czekoladowy
Ten sernik to wyjątkowa gratka dla miłośników sernika i czekolady. Składa się on, aż z trzech serowych warstw. Każda z nich jest połączona z inną czekoladą – białą, mleczną i gorzką. Dacie się skusić na to czekoladowe szaleństwo?
Sernik na zimno z serem mascarpone
Mimo że jest kaloryczny, sernik z serem mascarpone ma wielu fanów. Jak przygotować to wyjątkowe ciasto? Chociaż przepis jest stosunkowo prosty, deser ma wyjątkowy smak. Miksujemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę razem z serem mascarpone i ostudzoną owocową galaretką. Następnie serową masę łączymy z rozpuszczoną tabliczką białej czekolady i wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów nasączonych mlekiem. Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sernik na zimno fit
Odchudzający się miłośnicy sernika nie muszą go sobie odmawiać. Chociaż takie ciasto ma mniej kalorii, zapewniamy was, że jest równie smaczne i proste. 750 g twarogu miksujemy razem z 400 g jogurtu greckiego i 50 g cukru. Do masy dodajemy 3 łyżki żelatyny i wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto stężeje układamy na nim owoce i zalewamy galaretką. Po kilku godzinach w lodówce deser jest gotowy.