Sernik na zimno. Ciasto idealne na lato

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

To puszyste i delikatne ciasto idealnie nadaje się na letnie upały. Z owocami, galaretką, czekoladą – pomysłów na sernik na zimno jest mnóstwo. Myślicie, że wiecie o nim już wszystko? Wypróbujcie nasze pomysły i zaskoczcie swoich gości wyjątkowym smakiem.

/ 6Sernik na zimno z białą czekoladą

Obraz
© Shutterstock.com

Lubicie białą czekoladę? Ten smakołyk niesamowicie komponuje się z serem i malinami. Warto go wypróbować w lecie, gdy maliny możemy kupić niemal na każdym rogu. Wykonanie tego ciasta nie jest trudne. Rozpuszczone tabliczki białej czekolady i miksujemy razem z serem, żelatyną i ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Następnie do masy dodajemy świeże maliny. Całość wlewamy do tortownicy i przez kilka godzin chłodzimy w lodówce.

/ 6Sernik na zimno z mleka

Obraz
© 123RF

Sernik z mleka, nazywany przez niektórych gotowanym sernikiem jest uwielbiany w wielu polskich domach. Jak przygotować taki mleczny specjał? Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy wymieszaną śmietanę z jajami. Następnie masę serową trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Gdy ją ostudzimy dodajemy zmiksowane masło z cukrem. Całość wlewamy do tortownicy, na spód z biszkoptów lub herbatników. Na koniec zalewamy wszystko owocową galaretką i wstawiamy do lodówki.

/ 6Sernik na zimno potrójnie czekoladowy

Obraz
© 123RF

Ten sernik to wyjątkowa gratka dla miłośników sernika i czekolady. Składa się on, aż z trzech serowych warstw. Każda z nich jest połączona z inną czekoladą – białą, mleczną i gorzką. Dacie się skusić na to czekoladowe szaleństwo?

/ 6Sernik na zimno z serem mascarpone

Obraz
© 123RF

Mimo że jest kaloryczny, sernik z serem mascarpone ma wielu fanów. Jak przygotować to wyjątkowe ciasto? Chociaż przepis jest stosunkowo prosty, deser ma wyjątkowy smak. Miksujemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę razem z serem mascarpone i ostudzoną owocową galaretką. Następnie serową masę łączymy z rozpuszczoną tabliczką białej czekolady i wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów nasączonych mlekiem. Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

/ 6Sernik na zimno fit

Obraz
© 123RF

Odchudzający się miłośnicy sernika nie muszą go sobie odmawiać. Chociaż takie ciasto ma mniej kalorii, zapewniamy was, że jest równie smaczne i proste. 750 g twarogu miksujemy razem z 400 g jogurtu greckiego i 50 g cukru. Do masy dodajemy 3 łyżki żelatyny i wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto stężeje układamy na nim owoce i zalewamy galaretką. Po kilku godzinach w lodówce deser jest gotowy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości