Sernik na zimno. Ciasto idealne na lato

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

To puszyste i delikatne ciasto idealnie nadaje się na letnie upały. Z owocami, galaretką, czekoladą – pomysłów na sernik na zimno jest mnóstwo. Myślicie, że wiecie o nim już wszystko? Wypróbujcie nasze pomysły i zaskoczcie swoich gości wyjątkowym smakiem.

/ 6Sernik na zimno z białą czekoladą

Obraz
© Shutterstock.com

Lubicie białą czekoladę? Ten smakołyk niesamowicie komponuje się z serem i malinami. Warto go wypróbować w lecie, gdy maliny możemy kupić niemal na każdym rogu. Wykonanie tego ciasta nie jest trudne. Rozpuszczone tabliczki białej czekolady i miksujemy razem z serem, żelatyną i ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Następnie do masy dodajemy świeże maliny. Całość wlewamy do tortownicy i przez kilka godzin chłodzimy w lodówce.

/ 6Sernik na zimno z mleka

Obraz
© 123RF

Sernik z mleka, nazywany przez niektórych gotowanym sernikiem jest uwielbiany w wielu polskich domach. Jak przygotować taki mleczny specjał? Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy wymieszaną śmietanę z jajami. Następnie masę serową trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Gdy ją ostudzimy dodajemy zmiksowane masło z cukrem. Całość wlewamy do tortownicy, na spód z biszkoptów lub herbatników. Na koniec zalewamy wszystko owocową galaretką i wstawiamy do lodówki.

/ 6Sernik na zimno potrójnie czekoladowy

Obraz
© 123RF

Ten sernik to wyjątkowa gratka dla miłośników sernika i czekolady. Składa się on, aż z trzech serowych warstw. Każda z nich jest połączona z inną czekoladą – białą, mleczną i gorzką. Dacie się skusić na to czekoladowe szaleństwo?

/ 6Sernik na zimno z serem mascarpone

Obraz
© 123RF

Mimo że jest kaloryczny, sernik z serem mascarpone ma wielu fanów. Jak przygotować to wyjątkowe ciasto? Chociaż przepis jest stosunkowo prosty, deser ma wyjątkowy smak. Miksujemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę razem z serem mascarpone i ostudzoną owocową galaretką. Następnie serową masę łączymy z rozpuszczoną tabliczką białej czekolady i wlewamy do tortownicy na spód z biszkoptów nasączonych mlekiem. Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

/ 6Sernik na zimno fit

Obraz
© 123RF

Odchudzający się miłośnicy sernika nie muszą go sobie odmawiać. Chociaż takie ciasto ma mniej kalorii, zapewniamy was, że jest równie smaczne i proste. 750 g twarogu miksujemy razem z 400 g jogurtu greckiego i 50 g cukru. Do masy dodajemy 3 łyżki żelatyny i wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto stężeje układamy na nim owoce i zalewamy galaretką. Po kilku godzinach w lodówce deser jest gotowy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru