Brzoskwinia – kalorie, karmienie piersią, zastosowanie

Brzoskwinia poprawia humor, wygładza skórę i ma mało kalorii. Pasuje do mięs, ryżu, słodkich wypieków, sałatek, jest bazą dżemów, marmolad i kompotów.

Brzoskwinie mają właściwości antyrakowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Brzoskwinia – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Brzoskwinie, spokrewnione z nektarynkami, je się już od ponad 4 tysięcy lat. Zawierają one dużo cukrów i węglowodanów, należy więc uważać na nie przy cukrzycy. Są za to bardzo sycące, skutecznie gaszą pragnienie i zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego.

100 gramów brzoskwini to jedynie 39 kalorii. Brzoskwinia jest wspaniałym źródłem witamin C, A, E, a także z grupy B oraz potasu i miedzi. Owoce te są lekkostrawne, regulują pracę jelit, działają moczopędnie, są zasadotwórcze (przywracają równowagę kwasowo-zasadową). Brzoskwinie łagodzą objawy menopauzy, minimalizują skutki osteoporozy, odżywiają, nawilżają i wzmacniają skórę i włosy.

Jako źródło niacyny brzoskwinia poprawia samopoczucie, dodaje energii i zapobiega rozdrażnieniu. Dodatkowo brzoskwinie działają antynowotworowo - niszczą komórki nowotworu piersi.

Zaleca się unikanie jedzenia brzoskwiń niedojrzałych oraz przejrzałych – może ono bowiem wywoływać biegunki.

Brzoskwinie a karmienie piersią

Warto pamiętać, że matka przekazuje dziecku nawyki żywieniowe jeszcze przed jego urodzeniem. Jeśli będzie bowiem często jadła jakiś produkt, który jej smakuje i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, istnieje większe prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chętniej po niego sięgało. Dodatkowo smaki przenikają przez płyn owodniowy i maluch się do nich przyzwyczaja.

A czy karmiąc piersią, można jeść brzoskwinie? Brzoskwinia jest bezpieczna zarówno dla kobiety w ciąży, jak i karmiącej matki oraz dla karmionego piersią dziecka już od pierwszych dni po porodzie. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do jedzenia brzoskwiń podczas karmienia piersią. Należy jednak ostrożnie i pojedynczo wprowadzać nowe pokarmy do własnej diety, jeżeli nie spożywało się ich wcześniej i zawsze uważnie obserwować reakcje dziecka.

Brzoskwinia – zastosowanie

Świeże brzoskwinie wykorzystywane są do produkcji takich przetworów, jak kompoty, soki, dżemy, konfitury brzoskwiniowe. Dobrze komponują się z jabłkami oraz gruszkami. Warto samodzielnie przygotować również nalewkę brzoskwiniową na spirytusie. Sezon na niewielkie i aromatyczne polskie brzoskwinie trwa od czerwca do września, można je wówczas również suszyć.

Zimą często sięga się po brzoskwinie ze słodkiego syropu w puszce – mają trochę więcej kalorii, ale są bardzo smaczne i służą jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Doskonale nadają się także jako dodatek do mięs, np. schabu lub wieprzowiny oraz sosów, sałatek, potraw z ryżu.

Liście brzoskwiń używane są jako ceniona baza ziołowych naparów o działaniu moczopędnym i przeczyszczającym, natomiast z kwiatów brzoskwini robi się odwary przeciwbólowe oraz rozkurczowe.

Najpopularniejsze ciasta z dodatkiem brzoskwiń to sernik oraz tarta. Na kruchy lub biszkoptowy spód wykłada się brzoskwinie, świeże lub z puszki, warstwę masy twarogowej bądź kremu i dekoruje się ciasto marcepanem, kruszonką i owocami. Warto spróbować połączenia pachnących brzoskwiń z miodem, bakaliami, wanilią i cynamonem.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥