Brzoskwinia – kalorie, karmienie piersią, zastosowanie

Brzoskwinia poprawia humor, wygładza skórę i ma mało kalorii. Pasuje do mięs, ryżu, słodkich wypieków, sałatek, jest bazą dżemów, marmolad i kompotów.

Brzoskwinie mają właściwości antyrakowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Brzoskwinia – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Brzoskwinie, spokrewnione z nektarynkami, je się już od ponad 4 tysięcy lat. Zawierają one dużo cukrów i węglowodanów, należy więc uważać na nie przy cukrzycy. Są za to bardzo sycące, skutecznie gaszą pragnienie i zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego.

100 gramów brzoskwini to jedynie 39 kalorii. Brzoskwinia jest wspaniałym źródłem witamin C, A, E, a także z grupy B oraz potasu i miedzi. Owoce te są lekkostrawne, regulują pracę jelit, działają moczopędnie, są zasadotwórcze (przywracają równowagę kwasowo-zasadową). Brzoskwinie łagodzą objawy menopauzy, minimalizują skutki osteoporozy, odżywiają, nawilżają i wzmacniają skórę i włosy.

Jako źródło niacyny brzoskwinia poprawia samopoczucie, dodaje energii i zapobiega rozdrażnieniu. Dodatkowo brzoskwinie działają antynowotworowo - niszczą komórki nowotworu piersi.

Zaleca się unikanie jedzenia brzoskwiń niedojrzałych oraz przejrzałych – może ono bowiem wywoływać biegunki.

Brzoskwinie a karmienie piersią

Warto pamiętać, że matka przekazuje dziecku nawyki żywieniowe jeszcze przed jego urodzeniem. Jeśli będzie bowiem często jadła jakiś produkt, który jej smakuje i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, istnieje większe prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chętniej po niego sięgało. Dodatkowo smaki przenikają przez płyn owodniowy i maluch się do nich przyzwyczaja.

A czy karmiąc piersią, można jeść brzoskwinie? Brzoskwinia jest bezpieczna zarówno dla kobiety w ciąży, jak i karmiącej matki oraz dla karmionego piersią dziecka już od pierwszych dni po porodzie. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do jedzenia brzoskwiń podczas karmienia piersią. Należy jednak ostrożnie i pojedynczo wprowadzać nowe pokarmy do własnej diety, jeżeli nie spożywało się ich wcześniej i zawsze uważnie obserwować reakcje dziecka.

Brzoskwinia – zastosowanie

Świeże brzoskwinie wykorzystywane są do produkcji takich przetworów, jak kompoty, soki, dżemy, konfitury brzoskwiniowe. Dobrze komponują się z jabłkami oraz gruszkami. Warto samodzielnie przygotować również nalewkę brzoskwiniową na spirytusie. Sezon na niewielkie i aromatyczne polskie brzoskwinie trwa od czerwca do września, można je wówczas również suszyć.

Zimą często sięga się po brzoskwinie ze słodkiego syropu w puszce – mają trochę więcej kalorii, ale są bardzo smaczne i służą jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Doskonale nadają się także jako dodatek do mięs, np. schabu lub wieprzowiny oraz sosów, sałatek, potraw z ryżu.

Liście brzoskwiń używane są jako ceniona baza ziołowych naparów o działaniu moczopędnym i przeczyszczającym, natomiast z kwiatów brzoskwini robi się odwary przeciwbólowe oraz rozkurczowe.

Najpopularniejsze ciasta z dodatkiem brzoskwiń to sernik oraz tarta. Na kruchy lub biszkoptowy spód wykłada się brzoskwinie, świeże lub z puszki, warstwę masy twarogowej bądź kremu i dekoruje się ciasto marcepanem, kruszonką i owocami. Warto spróbować połączenia pachnących brzoskwiń z miodem, bakaliami, wanilią i cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie