Na letnie wieczory
Lato to dobry okres na przygotowywanie deserów ze świeżymi owocami. Jagody świetnie sprawdzą się w tej roli. Słodkie leśne owoce możemy wykorzystać zarówno wykwintnych tartach, jak i prostych, szybkich w przygotowaniu deserach. Sprawdźcie, jakie przygotowaliśmy dla was przepisy.
Obłędna tarta z serem mascarpone
Składniki: *150 g mąki, 100 g masła (lub margaryny), 3 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 150 g serka mascarpone, 150 ml śmietany kremówki, jagody.
*Przygotowanie: mąkę, masło, cukier (1 łyżka), żółtko, sól i sok z cytryny łączymy i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut. Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem (2 łyżki) i serkiem mascarpone. Przekładamy na wystudzony spód i dekorujemy jagodami.
Lekki deser z jogurtem roli głównej
Składniki: *400 g jogurtu greckiego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, jagody.
*Przygotowanie: jogurt grecki miksujemy razem z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatynę. Przelewamy do pucharków (3/4 wysokości) i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Jagody blendujemy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wlewamy do pucharków masę jagodową. Całość możemy udekorować owocami.
Idealna przekąska – słodkie muffinki z jagodami
Składniki: 400 g mąki, 200 g cukru, 250 ml mleka, 100 ml oleju, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody, jagody.
Przygotowanie: składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cukier waniliowy) łączy ze sobą w misce. Oddzielnie mieszamy składniki mokre (olej, mleko, jajko). Następnie przesypujemy składniki suche do mokrych. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jagody i całość delikatnie łączymy. Przekładamy do papilotek (ciasto powinno być do wysokości 3/4 papilotki). Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Puszysty sernik na zimno z białą czekoladą
Składniki: *opakowanie biszkoptów, 100 g masła, 250 g białej czekolady, 500 g twarogu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru, 100 ml śmietany kremówki, jagody.
*Przygotowanie: Pokruszone biszkopty mieszamy razem roztopionym masłem i przekładamy na spód blaszki, którą wkładamy na 15 minut do lodówki. Ser miksujemy razem z sokiem z cytryny, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Masę łączymy z ubitą wcześniej śmietaną kremówką. Przelewamy ją na przygotowany z biszkoptów spód. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dekorujemy jagodami i chłodzimy kolejne 60 minut.
Delikatna beza z jagodami
Składniki: *4 białka, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru waniliowego, jagody.
*Przygotowanie: w dużej misce ubijamy białka. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 150 stopni. Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę kładziemy na wystudzoną bezę i dekorujemy jagodami.