Jagody w roli głównej. 5 pomysłów na letnie desery

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Na letnie wieczory

Obraz
© 123RF

Lato to dobry okres na przygotowywanie deserów ze świeżymi owocami. Jagody świetnie sprawdzą się w tej roli. Słodkie leśne owoce możemy wykorzystać zarówno wykwintnych tartach, jak i prostych, szybkich w przygotowaniu deserach. Sprawdźcie, jakie przygotowaliśmy dla was przepisy.

/ 6Obłędna tarta z serem mascarpone

Obraz
© 123RF

Składniki: *150 g mąki, 100 g masła (lub margaryny), 3 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 150 g serka mascarpone, 150 ml śmietany kremówki, jagody.
*
Przygotowanie:
mąkę, masło, cukier (1 łyżka), żółtko, sól i sok z cytryny łączymy i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut. Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem (2 łyżki) i serkiem mascarpone. Przekładamy na wystudzony spód i dekorujemy jagodami.

/ 6Lekki deser z jogurtem roli głównej

Obraz
© 123RF

Składniki: *400 g jogurtu greckiego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, jagody.
*
Przygotowanie:
jogurt grecki miksujemy razem z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatynę. Przelewamy do pucharków (3/4 wysokości) i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Jagody blendujemy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wlewamy do pucharków masę jagodową. Całość możemy udekorować owocami.

/ 6Idealna przekąska – słodkie muffinki z jagodami

Obraz
© 123RF

Składniki: 400 g mąki, 200 g cukru, 250 ml mleka, 100 ml oleju, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody, jagody.
Przygotowanie: składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cukier waniliowy) łączy ze sobą w misce. Oddzielnie mieszamy składniki mokre (olej, mleko, jajko). Następnie przesypujemy składniki suche do mokrych. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jagody i całość delikatnie łączymy. Przekładamy do papilotek (ciasto powinno być do wysokości 3/4 papilotki). Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

/ 6Puszysty sernik na zimno z białą czekoladą

Obraz
© 123RF

Składniki: *opakowanie biszkoptów, 100 g masła, 250 g białej czekolady, 500 g twarogu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru, 100 ml śmietany kremówki, jagody.
*
Przygotowanie:
Pokruszone biszkopty mieszamy razem roztopionym masłem i przekładamy na spód blaszki, którą wkładamy na 15 minut do lodówki. Ser miksujemy razem z sokiem z cytryny, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Masę łączymy z ubitą wcześniej śmietaną kremówką. Przelewamy ją na przygotowany z biszkoptów spód. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dekorujemy jagodami i chłodzimy kolejne 60 minut.

/ 6Delikatna beza z jagodami

Obraz
© 123RF

Składniki: *4 białka, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru waniliowego, jagody.
*
Przygotowanie:
w dużej misce ubijamy białka. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 150 stopni. Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę kładziemy na wystudzoną bezę i dekorujemy jagodami.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść