Jagody w roli głównej. 5 pomysłów na letnie desery

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Na letnie wieczory

Obraz
© 123RF

Lato to dobry okres na przygotowywanie deserów ze świeżymi owocami. Jagody świetnie sprawdzą się w tej roli. Słodkie leśne owoce możemy wykorzystać zarówno wykwintnych tartach, jak i prostych, szybkich w przygotowaniu deserach. Sprawdźcie, jakie przygotowaliśmy dla was przepisy.

/ 6Obłędna tarta z serem mascarpone

Obraz
© 123RF

Składniki: *150 g mąki, 100 g masła (lub margaryny), 3 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 150 g serka mascarpone, 150 ml śmietany kremówki, jagody.
*
Przygotowanie:
mąkę, masło, cukier (1 łyżka), żółtko, sól i sok z cytryny łączymy i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut. Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem (2 łyżki) i serkiem mascarpone. Przekładamy na wystudzony spód i dekorujemy jagodami.

/ 6Lekki deser z jogurtem roli głównej

Obraz
© 123RF

Składniki: *400 g jogurtu greckiego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, jagody.
*
Przygotowanie:
jogurt grecki miksujemy razem z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatynę. Przelewamy do pucharków (3/4 wysokości) i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Jagody blendujemy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wlewamy do pucharków masę jagodową. Całość możemy udekorować owocami.

/ 6Idealna przekąska – słodkie muffinki z jagodami

Obraz
© 123RF

Składniki: 400 g mąki, 200 g cukru, 250 ml mleka, 100 ml oleju, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody, jagody.
Przygotowanie: składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cukier waniliowy) łączy ze sobą w misce. Oddzielnie mieszamy składniki mokre (olej, mleko, jajko). Następnie przesypujemy składniki suche do mokrych. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jagody i całość delikatnie łączymy. Przekładamy do papilotek (ciasto powinno być do wysokości 3/4 papilotki). Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

/ 6Puszysty sernik na zimno z białą czekoladą

Obraz
© 123RF

Składniki: *opakowanie biszkoptów, 100 g masła, 250 g białej czekolady, 500 g twarogu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru, 100 ml śmietany kremówki, jagody.
*
Przygotowanie:
Pokruszone biszkopty mieszamy razem roztopionym masłem i przekładamy na spód blaszki, którą wkładamy na 15 minut do lodówki. Ser miksujemy razem z sokiem z cytryny, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Masę łączymy z ubitą wcześniej śmietaną kremówką. Przelewamy ją na przygotowany z biszkoptów spód. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dekorujemy jagodami i chłodzimy kolejne 60 minut.

/ 6Delikatna beza z jagodami

Obraz
© 123RF

Składniki: *4 białka, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru waniliowego, jagody.
*
Przygotowanie:
w dużej misce ubijamy białka. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy na blaszkę i pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 150 stopni. Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę kładziemy na wystudzoną bezę i dekorujemy jagodami.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce