Słodkie inspiracje nie tylko na Wielkanoc
Uczulenie na białka mleka krowiego utrudnia życie, szczególnie gdy pojawia się ochota na kawałek pysznego sernika. Można też nie jeść sera z przyczyn ideologicznych. Dobra wiadomość jest taka, że sernik przygotujesz z różnych składników.
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą formą alergii pokarmowej wśród niemowląt i małych dzieci. Większość maluchów wyrasta z niej jeszcze w okresie dziecięcym, niektórzy jednak muszą do końca życia unikać spożywania nabiału. Serników nie jedzą weganie oraz osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Coraz więcej osób rezygnuje z sera pod wpływem doniesień dietetyków przekonujących, że spożywanie produktów mlecznych może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co w takiej sytuacji? Uspokajamy: choć sernik w tradycyjnej formie w takich przypadkach odpada, istnieją zdrowe i pyszne odpowiedniki w wersji bezmlecznej. W przypadku alergików nie tylko będą one bezpieczne, ale przede wszystkim wprowadzą nowe smaki do jadłospisu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sernik z tofu
Tofurnik to klasyka kuchni wegańskiej. Jego podstawą, jak wskazuje nazwa, jest tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego. Tofu bardzo często gości w diecie wegetarian i wegan głównie ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i fosforu. Niekwestionowanym atutem tego produktu – ze względu na gładką konsystencję i uniwersalny smak – jest mnogość zastosowań. Sojowy sernik zrób z wykorzystaniem tofu naturalnego (nie wędzonego!). Możesz je połączyć z gęstym mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, substancją słodzącą i w razie potrzeby również żelującą. W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem jest zmiksowana na gładko kasza jaglana. Tofurnik wspaniale smakuje z czekoladą lub owocami.
Sernik z ziemniaków
Na pierwszy rzut oka nikomu nie przyszłoby do głowy, że bazowym składnikiem tego "oszukanego" sernika są… ziemniaki. W połączeniu z innymi produktami powstaje ciasto, w którym smak poczciwych kartofli nie jest w ogóle wyczuwalny. Blogerka Olga Smile dla alergika (i nie tylko) proponuje ziemniaczany sernik z solonym karmelem. Oprócz ziemniaków robi się go m.in. z mleczka kokosowego, budyniu, skrobi z tapioki albo ziemniaczanej, cukru pudru, soku i skórki z cytryny oraz mąki kokosowej. Ugotowane i wystudzone ziemniaki należy przepuścić przez praskę, po czym starannie połączyć z resztą składników. Spód można zrobić z pokruszonych ciasteczek.
Sernik z kaszy manny
Ida z bloga Veganbanda proponuje przepis na ekspresowy sernik z kaszy manny, który można zrobić… w 5 minut. Przygotowanie jest banalne, a efekt zdumiewający. Co ważne, to przepis na zimno – bez pieczenia i blendowania. Powstaje w oparciu o kaszę mannę, mleko sojowe, słód (cukier, erytrytol albo ksylitol do wyboru), skórę i sok z cytryny, cukier z wanilią, olej (np. kokosowy). Do masy można dodać rodzynki. Po zagotowaniu mleka ze składnikami wsypuje się kaszkę, a gdy zgęstnieje, całość należy przelać do małej tortownicy. Po stężeniu sernik powinno się schłodzić w lodówce, a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą. Do masy można dorzucić owoce.
Sernik z bananów i nerkowców
Weganie wymyślili przepis na sernik z wykorzystaniem bananów i orzechów nerkowca. Masę przygotujesz z nerkowców namoczonych przez noc w wodzie, dojrzałych bananów (pamiętaj, że im dojrzalsze, tym słodsze), substancji słodzącej (spróbuj syropu ryżowego, syropu z agawy, syropu z daktyli albo klonowego – możesz użyć też daktyli namoczonych w wodzie), gęstego mleczka kokosowego oraz soku z cytryny. W zależności od receptury masę można uzupełnić o ekstrakt waniliowy albo migdałowy czy mus kokosowy, natomiast dla lepszej struktury warto wykorzystać agar-agar (wegański odpowiednik żelatyny).
Sernik z awokado
Moda na smaczliwkę wdzięczną, czyli awokado zawładnęła światem. Awokado jest nafaszerowane zdrowymi tłuszczami, witaminami i minerałami. Jego tłusta, kremowa konsystencja i uniwersalny smak sprawiają, że często trafia do zdrowych deserów – do serników bez nabiału również. Awokado szczególnie często łączy się z limonką, co daje pyszne ciasto limonkowe (key lime pie). Przepis jest bardzo prosty, bo na masę, oprócz wymienionych składników, potrzebny jest jeszcze płynny słód (np. syrop klonowy) i mleczko kokosowe. Spód można natomiast zrobić w migdałów/płatków owsianych, daktyli, oleju kokosowego. Ciasto bez pieczenia.
Sernik z kaszy jaglanej
W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć królowej kasz, czyli kaszy jaglanej, którą można podać na tysiąc sposobów i jednym z nich jest bezmleczny sernik zwany jagielnikiem. Ważne, aby przed połączeniem z resztą składników pozbyć się z kaszy goryczki – pomoże w tym dokładne wypłukanie albo uprażenie ziaren na suchej patelni. Ugotowaną, ostudzoną kaszę można połączyć m.in. z mleczkiem kokosowym, wiórkami koksowymi, sokiem z cytryny lub pomarańczy, słodem (np. z namoczonymi daktylami lub dojrzałym bananem)
. Nie-alergicy oraz nie-weganie mogą do masy dorzucić jajko. Świetnym dodatkiem będą też owoce. Całość polej czekoladą lub galaretką. Jagielnik przygotowuje się na ciepło i na zimno.