Sernik dla alergika. Bez sera, mąki i jajek
Słodkie inspiracje nie tylko na Wielkanoc
Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą formą alergii pokarmowej wśród niemowląt i małych dzieci. Większość maluchów wyrasta z niej jeszcze w okresie dziecięcym, niektórzy jednak muszą do końca życia unikać spożywania nabiału. Serników nie jedzą weganie oraz osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Coraz więcej osób rezygnuje z sera pod wpływem doniesień dietetyków przekonujących, że spożywanie produktów mlecznych może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co w takiej sytuacji? Uspokajamy: choć sernik w tradycyjnej formie w takich przypadkach odpada, istnieją zdrowe i pyszne odpowiedniki w wersji bezmlecznej. W przypadku alergików nie tylko będą one bezpieczne, ale przede wszystkim wprowadzą nowe smaki do jadłospisu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl