Sernik dla alergika. Bez sera, mąki i jajek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Słodkie inspiracje nie tylko na Wielkanoc

Obraz
© 123RF

Uczulenie na białka mleka krowiego utrudnia życie, szczególnie gdy pojawia się ochota na kawałek pysznego sernika. Można też nie jeść sera z przyczyn ideologicznych. Dobra wiadomość jest taka, że sernik przygotujesz z różnych składników.

Alergia na białka mleka krowiego jest najczęściej występującą formą alergii pokarmowej wśród niemowląt i małych dzieci. Większość maluchów wyrasta z niej jeszcze w okresie dziecięcym, niektórzy jednak muszą do końca życia unikać spożywania nabiału. Serników nie jedzą weganie oraz osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Coraz więcej osób rezygnuje z sera pod wpływem doniesień dietetyków przekonujących, że spożywanie produktów mlecznych może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Co w takiej sytuacji? Uspokajamy: choć sernik w tradycyjnej formie w takich przypadkach odpada, istnieją zdrowe i pyszne odpowiedniki w wersji bezmlecznej. W przypadku alergików nie tylko będą one bezpieczne, ale przede wszystkim wprowadzą nowe smaki do jadłospisu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Sernik z tofu

Obraz
© 123RF

Tofurnik to klasyka kuchni wegańskiej. Jego podstawą, jak wskazuje nazwa, jest tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego. Tofu bardzo często gości w diecie wegetarian i wegan głównie ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i fosforu. Niekwestionowanym atutem tego produktu – ze względu na gładką konsystencję i uniwersalny smak – jest mnogość zastosowań. Sojowy sernik zrób z wykorzystaniem tofu naturalnego (nie wędzonego!). Możesz je połączyć z gęstym mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, substancją słodzącą i w razie potrzeby również żelującą. W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem jest zmiksowana na gładko kasza jaglana. Tofurnik wspaniale smakuje z czekoladą lub owocami.

/ 7Sernik z ziemniaków

Obraz
© Shutterstock.com

Na pierwszy rzut oka nikomu nie przyszłoby do głowy, że bazowym składnikiem tego "oszukanego" sernika są… ziemniaki. W połączeniu z innymi produktami powstaje ciasto, w którym smak poczciwych kartofli nie jest w ogóle wyczuwalny. Blogerka Olga Smile dla alergika (i nie tylko) proponuje ziemniaczany sernik z solonym karmelem. Oprócz ziemniaków robi się go m.in. z mleczka kokosowego, budyniu, skrobi z tapioki albo ziemniaczanej, cukru pudru, soku i skórki z cytryny oraz mąki kokosowej. Ugotowane i wystudzone ziemniaki należy przepuścić przez praskę, po czym starannie połączyć z resztą składników. Spód można zrobić z pokruszonych ciasteczek.

/ 7Sernik z kaszy manny

Obraz
© iStock.com

Ida z bloga Veganbanda proponuje przepis na ekspresowy sernik z kaszy manny, który można zrobić… w 5 minut. Przygotowanie jest banalne, a efekt zdumiewający. Co ważne, to przepis na zimno – bez pieczenia i blendowania. Powstaje w oparciu o kaszę mannę, mleko sojowe, słód (cukier, erytrytol albo ksylitol do wyboru), skórę i sok z cytryny, cukier z wanilią, olej (np. kokosowy). Do masy można dodać rodzynki. Po zagotowaniu mleka ze składnikami wsypuje się kaszkę, a gdy zgęstnieje, całość należy przelać do małej tortownicy. Po stężeniu sernik powinno się schłodzić w lodówce, a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą. Do masy można dorzucić owoce.

/ 7Sernik z bananów i nerkowców

Obraz
© iStock.com

Weganie wymyślili przepis na sernik z wykorzystaniem bananów i orzechów nerkowca. Masę przygotujesz z nerkowców namoczonych przez noc w wodzie, dojrzałych bananów (pamiętaj, że im dojrzalsze, tym słodsze), substancji słodzącej (spróbuj syropu ryżowego, syropu z agawy, syropu z daktyli albo klonowego – możesz użyć też daktyli namoczonych w wodzie), gęstego mleczka kokosowego oraz soku z cytryny. W zależności od receptury masę można uzupełnić o ekstrakt waniliowy albo migdałowy czy mus kokosowy, natomiast dla lepszej struktury warto wykorzystać agar-agar (wegański odpowiednik żelatyny).

/ 7Sernik z awokado

Obraz
© 123RF

Moda na smaczliwkę wdzięczną, czyli awokado zawładnęła światem. Awokado jest nafaszerowane zdrowymi tłuszczami, witaminami i minerałami. Jego tłusta, kremowa konsystencja i uniwersalny smak sprawiają, że często trafia do zdrowych deserów – do serników bez nabiału również. Awokado szczególnie często łączy się z limonką, co daje pyszne ciasto limonkowe (key lime pie). Przepis jest bardzo prosty, bo na masę, oprócz wymienionych składników, potrzebny jest jeszcze płynny słód (np. syrop klonowy) i mleczko kokosowe. Spód można natomiast zrobić w migdałów/płatków owsianych, daktyli, oleju kokosowego. Ciasto bez pieczenia.

/ 7Sernik z kaszy jaglanej

Obraz
© 123RF

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć królowej kasz, czyli kaszy jaglanej, którą można podać na tysiąc sposobów i jednym z nich jest bezmleczny sernik zwany jagielnikiem. Ważne, aby przed połączeniem z resztą składników pozbyć się z kaszy goryczki – pomoże w tym dokładne wypłukanie albo uprażenie ziaren na suchej patelni. Ugotowaną, ostudzoną kaszę można połączyć m.in. z mleczkiem kokosowym, wiórkami koksowymi, sokiem z cytryny lub pomarańczy, słodem (np. z namoczonymi daktylami lub dojrzałym bananem)
. Nie-alergicy oraz nie-weganie mogą do masy dorzucić jajko. Świetnym dodatkiem będą też owoce. Całość polej czekoladą lub galaretką. Jagielnik przygotowuje się na ciepło i na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca