Serniczki z patelni z borówkami
Serniczki z borówkami to doskonały pomysł na syte śniadanie lub pyszną kolację na słodko. Ich wykonanie jest naprawdę proste, więc przygotujecie je w dosłownie kilka chwil.Wypróbujcie przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Śniadanie
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
 - 2 jajka
 - 50 g mąki pszennej
 - 30 g cukru
 - odrobina ekstraktu waniliowego
 
Dodatkowo:
- 100 g borówek
 - mąka do obtoczenia
 - olej/masło do smażenia
 
Przepis
- Twaróg rozgnieść za pomocą widelca. Dodać jajka, mąkę, cukier oraz odrobinę ekstraktu waniliowego i wszystko razem dokładnie wymieszać.
 - Na końcu wmieszać borówki. Z masy twarogowej formować niewielkie kotleciki, które należy obtoczyć w mące. Serniczki smażyć na rozgrzanym oleju/maśle z obu stron, aby były delikatnie zarumienione.
 - Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
 - Podawać np. z jogurtem naturalnym i śmietaną oraz dodatkową porcją borówek, ewentualnie z ulubionymi dodatkami.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl