Sercowcy obowiązkowo powinni włączy je do diety. Pasują nie tylko do sałatek

Skrywają moc witamin i antyoksydantów, a w dodatku kuszą intensywnym, lekko pikantnym smakiem. Od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Włoscy i greccy kucharze z równą swobodą używają ich jak oliwek, dodając głębi smaku wielu daniom. Ze względu na kluczowe witaminy są polecane w profilaktyce chorób serca.

Kapary warto włączyć do diety - nie tylko dodając do sałatekKapary warto włączyć do diety - nie tylko dodając do sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Magdalena Pomorska

Kapary, niewielkie pączki kwiatowe krzewu kaparowego, od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjnie kapary były używane w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który idealnie uzupełnia delikatne smaki ryb oraz różnych sałatek. Współcześnie kapary często goszczą na stołach jako element wykwintnych dań, dodając im charakteru i głębi. Aby czerpać jak najwięcej z walorów kaparów, warto postawić na te o wysokiej jakości. W sklepach dostępne są w różnej formie, od kaparów konserwowanych w soli po te w occie, które nadają potrawom nieco ostrzejszy smak.

Niezrównane właściwości zdrowotne kaparów

Poza walorami smakowymi kapary kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które skutecznie pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Regularne spożycie kaparów wspomaga ochronę przed chorobami serca, dzięki zawartości witaminy K i E. Kapary mogą również wzmacniać kości. Znajdujące się w nich minerały i witaminy są nieocenione dla osób dbających o zbilansowaną dietę. To sprawia, że będąc nie tylko dodatkiem smakowym, kapary stają się również częścią dbałości o zdrowy styl życia. Warto je jednak odpowiednio podać i przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak wykorzystać kapary?

Kapary doskonale komponują się z różnorodnymi potrawami. Można je znaleźć w wielu popularnych potrawach, takich jak sałatka Cezar czy włoskie caponata, gdzie ich pikantny smak doskonale równoważy pozostałe składniki. Kapary świetnie wspierają także smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego wyrazistego charakteru. Ich zastosowanie nie ogranicza się jedynie do zimnych przystawek — są również doskonałym uzupełnieniem sosów, zwłaszcza tych podawanych na ciepło do ryb.

Tak przechowuj kapary - inaczej się zepsują

Ważne jest, aby kapary były odpowiednio przechowywane. Najlepiej trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i unikalny smak na dłużej. Bez względu na rodzaj i sposób ich podania, kapary z pewnością wzbogacą każdą kulinarną kreację o wyjątkowe, śródziemnomorskie akcenty.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia