Sercowcy obowiązkowo powinni włączy je do diety. Pasują nie tylko do sałatek

Skrywają moc witamin i antyoksydantów, a w dodatku kuszą intensywnym, lekko pikantnym smakiem. Od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Włoscy i greccy kucharze z równą swobodą używają ich jak oliwek, dodając głębi smaku wielu daniom. Ze względu na kluczowe witaminy są polecane w profilaktyce chorób serca.

Kapary warto włączyć do diety - nie tylko dodając do sałatekKapary warto włączyć do diety - nie tylko dodając do sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Magdalena Pomorska

Kapary, niewielkie pączki kwiatowe krzewu kaparowego, od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjnie kapary były używane w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który idealnie uzupełnia delikatne smaki ryb oraz różnych sałatek. Współcześnie kapary często goszczą na stołach jako element wykwintnych dań, dodając im charakteru i głębi. Aby czerpać jak najwięcej z walorów kaparów, warto postawić na te o wysokiej jakości. W sklepach dostępne są w różnej formie, od kaparów konserwowanych w soli po te w occie, które nadają potrawom nieco ostrzejszy smak.

Niezrównane właściwości zdrowotne kaparów

Poza walorami smakowymi kapary kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które skutecznie pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Regularne spożycie kaparów wspomaga ochronę przed chorobami serca, dzięki zawartości witaminy K i E. Kapary mogą również wzmacniać kości. Znajdujące się w nich minerały i witaminy są nieocenione dla osób dbających o zbilansowaną dietę. To sprawia, że będąc nie tylko dodatkiem smakowym, kapary stają się również częścią dbałości o zdrowy styl życia. Warto je jednak odpowiednio podać i przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak wykorzystać kapary?

Kapary doskonale komponują się z różnorodnymi potrawami. Można je znaleźć w wielu popularnych potrawach, takich jak sałatka Cezar czy włoskie caponata, gdzie ich pikantny smak doskonale równoważy pozostałe składniki. Kapary świetnie wspierają także smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego wyrazistego charakteru. Ich zastosowanie nie ogranicza się jedynie do zimnych przystawek — są również doskonałym uzupełnieniem sosów, zwłaszcza tych podawanych na ciepło do ryb.

Tak przechowuj kapary - inaczej się zepsują

Ważne jest, aby kapary były odpowiednio przechowywane. Najlepiej trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i unikalny smak na dłużej. Bez względu na rodzaj i sposób ich podania, kapary z pewnością wzbogacą każdą kulinarną kreację o wyjątkowe, śródziemnomorskie akcenty.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie