WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji. Znamy wyniki late poll

Sercowcy obowiązkowo powinni włączy je do diety. Pasują nie tylko do sałatek

Skrywają moc witamin i antyoksydantów, a w dodatku kuszą intensywnym, lekko pikantnym smakiem. Od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Włoscy i greccy kucharze z równą swobodą używają ich jak oliwek, dodając głębi smaku wielu daniom. Ze względu na kluczowe witaminy są polecane w profilaktyce chorób serca.

Sercowcy obowiązkowo powinni włączy je do diety. Pasują nie tylko do sałatekKapary warto włączyć do diety - nie tylko dodając do sałatek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Kapary, niewielkie pączki kwiatowe krzewu kaparowego, od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjnie kapary były używane w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który idealnie uzupełnia delikatne smaki ryb oraz różnych sałatek. Współcześnie kapary często goszczą na stołach jako element wykwintnych dań, dodając im charakteru i głębi. Aby czerpać jak najwięcej z walorów kaparów, warto postawić na te o wysokiej jakości. W sklepach dostępne są w różnej formie, od kaparów konserwowanych w soli po te w occie, które nadają potrawom nieco ostrzejszy smak.

Niezrównane właściwości zdrowotne kaparów

Poza walorami smakowymi kapary kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które skutecznie pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Regularne spożycie kaparów wspomaga ochronę przed chorobami serca, dzięki zawartości witaminy K i E. Kapary mogą również wzmacniać kości. Znajdujące się w nich minerały i witaminy są nieocenione dla osób dbających o zbilansowaną dietę. To sprawia, że będąc nie tylko dodatkiem smakowym, kapary stają się również częścią dbałości o zdrowy styl życia. Warto je jednak odpowiednio podać i przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak wykorzystać kapary?

Kapary doskonale komponują się z różnorodnymi potrawami. Można je znaleźć w wielu popularnych potrawach, takich jak sałatka Cezar czy włoskie caponata, gdzie ich pikantny smak doskonale równoważy pozostałe składniki. Kapary świetnie wspierają także smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego wyrazistego charakteru. Ich zastosowanie nie ogranicza się jedynie do zimnych przystawek — są również doskonałym uzupełnieniem sosów, zwłaszcza tych podawanych na ciepło do ryb.

Tak przechowuj kapary - inaczej się zepsują

Ważne jest, aby kapary były odpowiednio przechowywane. Najlepiej trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i unikalny smak na dłużej. Bez względu na rodzaj i sposób ich podania, kapary z pewnością wzbogacą każdą kulinarną kreację o wyjątkowe, śródziemnomorskie akcenty.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka