Trwa ładowanie...

Sercowcy obowiązkowo powinni włączy je do diety. Pasują nie tylko do sałatek

Skrywają moc witamin i antyoksydantów, a w dodatku kuszą intensywnym, lekko pikantnym smakiem. Od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Włoscy i greccy kucharze z równą swobodą używają ich jak oliwek, dodając głębi smaku wielu daniom. Ze względu na kluczowe witaminy są polecane w profilaktyce chorób serca.

Kapary warto włączyć do diety - nie tylko dodając do sałatekKapary warto włączyć do diety - nie tylko dodając do sałatekŹródło: Adobe Stock, fot: ola20
d4e0fb8
d4e0fb8

Kapary, niewielkie pączki kwiatowe krzewu kaparowego, od wieków są cenione w kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjnie kapary były używane w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który idealnie uzupełnia delikatne smaki ryb oraz różnych sałatek. Współcześnie kapary często goszczą na stołach jako element wykwintnych dań, dodając im charakteru i głębi. Aby czerpać jak najwięcej z walorów kaparów, warto postawić na te o wysokiej jakości. W sklepach dostępne są w różnej formie, od kaparów konserwowanych w soli po te w occie, które nadają potrawom nieco ostrzejszy smak.

Niezrównane właściwości zdrowotne kaparów

Poza walorami smakowymi kapary kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które skutecznie pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Regularne spożycie kaparów wspomaga ochronę przed chorobami serca, dzięki zawartości witaminy K i E. Kapary mogą również wzmacniać kości. Znajdujące się w nich minerały i witaminy są nieocenione dla osób dbających o zbilansowaną dietę. To sprawia, że będąc nie tylko dodatkiem smakowym, kapary stają się również częścią dbałości o zdrowy styl życia. Warto je jednak odpowiednio podać i przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak wykorzystać kapary?

Kapary doskonale komponują się z różnorodnymi potrawami. Można je znaleźć w wielu popularnych potrawach, takich jak sałatka Cezar czy włoskie caponata, gdzie ich pikantny smak doskonale równoważy pozostałe składniki. Kapary świetnie wspierają także smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego wyrazistego charakteru. Ich zastosowanie nie ogranicza się jedynie do zimnych przystawek — są również doskonałym uzupełnieniem sosów, zwłaszcza tych podawanych na ciepło do ryb.

d4e0fb8

Tak przechowuj kapary - inaczej się zepsują

Ważne jest, aby kapary były odpowiednio przechowywane. Najlepiej trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i unikalny smak na dłużej. Bez względu na rodzaj i sposób ich podania, kapary z pewnością wzbogacą każdą kulinarną kreację o wyjątkowe, śródziemnomorskie akcenty.

d4e0fb8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e0fb8
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj