Ser żółty na obiad - proste przepisy
Dla wielu osób ser żółty to produkt idealny do niemalże każdego dania. Oto kilka dowodów, że smakuje wyśmienicie w wersji obiadowej.
Śniadaniowy klasyk na polskich stołach
Dla wielu osób ser żółty to produkt idealny do niemalże każdego dania. Dobrej jakości produkt to świetne źródło pełnowartościowego białka - niezbędnego budulca w naszym organizmie. Ponadto ma dwa razy więcej wapnia niż twaróg, dzięki czemu wzmacnia układ kostny i zęby. Mało kto wie, ale od sera można się uzależnić, a biorąc pod uwagę kaloryczność tego przysmaku, lepiej zachować umiar w jego konsumpcji. Najchętniej jadamy go na śniadanie i to doskonała porcja energii o poranku, ale warto wykorzystać go również w innych przepisach. Oto kilka dowodów, że smakuje wyśmienicie w wersji obiadowej.
Brokuły pod serową kołderką
Składniki: średni brokuł, 20 g szynki, 30 g sera żółtego, sól ziołowa, tłuszcz do wysmarowania kokilek lub innego naczynia do zapiekania.
Przygotowanie: brokuła podzielić na mniejsze części i zblanszować. Kokilki posmarować tłuszczem, ułożyć warzywa, pokrojoną w paseczki szynkę. Doprawić do smaku solą i przykryć startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 10 minut bez termoobiegu.
Serowe kulki
Składniki: 250 g twardego sera żółtego w bloku, 1 szklanka bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżeczka chilli w proszku (można pominąć), sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: ser zetrzeć do miski na tarce o małych oczkach, dodać rozbełtane jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wymieszać i formować kulki, które następnie smażyć w głębokim tłuszczu. Podsmażone na złoty kolor wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby panierka była jeszcze bardziej chrupiąca, kulki przed smażeniem można obtoczyć ponownie w bułce tartej.
Makaron z pieczarkami i serem
Składniki: 150 g makaronu spaghetti (można użyć również penne lub kokardek), 400 g pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 150 g żółtego sera, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, sól i pieprz, garść natki pietruszki.
Przygotowanie: makaron ugotować al dente i odcedzić. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Po chwili dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około pięciu minut, raz po raz mieszając. Na koniec dodać ugotowany makaron i starty ser żółty. Wymieszać i podawać.
Muffinki serowo-makaronowe
Składniki: 200 g ugotowanego makaronu typu muszelki, 1 jajko, 200 g sera żółtego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron nałożyć do silikonowych foremek na muffinki. Jajko połączyć ze startym serem żółtym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około 20 minut.
Zupa serowa
Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, 220 g świeżego brokułu, 40 g posiekanej cebuli, 1 szklanka mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 120 g sera cheddar startego na tarce, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: do gorącego bulionu dodać brokuła i cebulę. Gotować przez 5 minut. W miseczce połączyć mleko z mąką, uważając aby nie było grudek. Następnie zahartować i dodać do zupy. Po zagotowaniu dodać ser i mieszać, aby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Podawać na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Makaron z serem i kiełbasą
Składniki: 500 g makaronu penne, 300 ml passaty pomidorowej, kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suchej bazylii, 200 g kiełbasy, 150 g startego sera żółtego, sól i pieprz.
Przygotowanie: makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany przełożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego i wymieszać z passatą. Dodać bazylię (posiekaną lub rozgniecioną suszoną), doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, wymieszać, a na wierzch posypać serem. Zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut w 190 stopniach C.
Placki ziemniaczane z serem żółtym
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 150 g tartego sera żółtego, 150g mąki, 3 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia.
Przygotowanie: ziemniaki przecisnąć przez prasę i wymieszać dobrze z serem, mąką i jajkami. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Wyrobić na gładkie ciasto i formować placki o grubości 1cm. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.