Trwa ładowanie...

Sentymentalny wtorek: kluski z serem. Przysmak każdego przedszkolaka

Są takie smaki, do których chętnie wracamy. Jednym z nich jest makaron z serem. Przebój szkolnych stołówek i wspomnienie wakacji u babci. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a składniki znajdą się w każdej kuchni. Ile domów, tyle wariantów klusek z twarogiem, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Sentymentalny wtorek: kluski z serem. Przysmak każdego przedszkolaka
Źródło: 123RF.COM
d2fi67n

Kluczem do przygotowania tej potrawy jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy. Choć przygotowanie go jest nieco bardziej czasochłonne, warto się poświęcić. Drugi element, czyli ser jest równie istotny. Wybierzmy tłusty twaróg dobrej jakości. Najlepiej wiejski. Składniki mieszamy na ciepło, by były wilgotne i się dobrze połączyły, a ser lekko rozpuścił.

W każdym domu inaczej podaje się kluski z serem. Najprostszy wariant to tylko dwa składniki – makaron i twaróg. Można go doprawić solą lub cukrem. Wytrawną wersję dania serwujemy z przyrumienioną na maśle cebulką, skwarkami lub boczkiem. Kluski można także polać gęstym jogurtem, kwaśną śmietaną lub przysmażoną bułką tartą. Bardzo smaczny jest też, inspirowany kuchnią ukraińską, zapiekany makaron z białym serem. Na słodko podajemy danie z przyrumienioną bułką tartą i cynamonem. Dodatkowo wierzch warto polać miodem, syropem klonowym lub jogurtem. Pycha!

Przepis na domowe kluski z serem (wersja podstawowa)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sól,
  • 200 g białego twarogu.

Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroimy je na paski, a następnie na kluski o grubości 3-4 mm. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i od razu mieszamy z pokruszonym twarogiem oraz innymi ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie smaki

Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2fi67n

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fi67n
d2fi67n
Więcej tematów