Sentymentalny wtorek: kluski z serem. Przysmak każdego przedszkolaka

Są takie smaki, do których chętnie wracamy. Jednym z nich jest makaron z serem. Przebój szkolnych stołówek i wspomnienie wakacji u babci. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a składniki znajdą się w każdej kuchni. Ile domów, tyle wariantów klusek z twarogiem, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.

Domowy makaron z wiejskim twarogiem to danie, po które ustawiały się kolejki w szkolnych stołówkach.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Kluczem do przygotowania tej potrawy jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy. Choć przygotowanie go jest nieco bardziej czasochłonne, warto się poświęcić. Drugi element, czyli ser jest równie istotny. Wybierzmy tłusty twaróg dobrej jakości. Najlepiej wiejski. Składniki mieszamy na ciepło, by były wilgotne i się dobrze połączyły, a ser lekko rozpuścił.

W każdym domu inaczej podaje się kluski z serem. Najprostszy wariant to tylko dwa składniki – makaron i twaróg. Można go doprawić solą lub cukrem. Wytrawną wersję dania serwujemy z przyrumienioną na maśle cebulką, skwarkami lub boczkiem. Kluski można także polać gęstym jogurtem, kwaśną śmietaną lub przysmażoną bułką tartą. Bardzo smaczny jest też, inspirowany kuchnią ukraińską, zapiekany makaron z białym serem. Na słodko podajemy danie z przyrumienioną bułką tartą i cynamonem. Dodatkowo wierzch warto polać miodem, syropem klonowym lub jogurtem. Pycha!

Przepis na domowe kluski z serem (wersja podstawowa)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, dodatkowo do podsypania,
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • sól,
  • 200 g białego twarogu.

Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroimy je na paski, a następnie na kluski o grubości 3-4 mm. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Partiami gotujemy makaron 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i od razu mieszamy z pokruszonym twarogiem oraz innymi ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach