WAŻNE
TERAZ

Zmiany w planie pokojowym. Jest komentarz Trumpa

Jadalne chwasty. Przysmaki z pól i łąk, na które trwa sezon

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sprawdź, co możesz zbierać

Obraz
© 123RF

Kwiecień i maj to idealny czas na wyprawę na pola i łąki, które obrodziły w jadalne chwasty. Zdrowe, zielone i absolutnie pyszne. Sprawdź, jakie skarby natury możesz znaleźć i co z nich przygotować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Czosnek niedźwiedzi

Obraz
© 123RF

Młode, zielone listki, łudząco podobne do konwalii, porastają całe połacie lasów. Zbierać je należy ostrożnie, bo są pod częściową ochroną. Wszechstronność cebuli czarownic sprawia, że święci tryumfy na polskich stołach już od kilku lat. Pesto, zupa, dodatek do sałatek i kanapek – z czosnku niedźwiedziego możesz zrobić niemal wszystko!

/ 6Pokrzywa

Obraz
© 123RF

Zdrowa i pyszna. Cenne źródło witaminy C, a także żelaza. Dla zdrowia pijamy napary z liści pokrzywy, ale młode, świeże listki, zbierane z wierzchołków rośliny właśnie w maju nadadzą się też jako farsz do pierogów oraz… ciasto.
200 g pokrzywy posiekaj i przelej wrzątkiem a następnie wymieszaj z rozbełtanymi dwoma jajkami, szklanką cukru i szklanką oleju. Masę dodaj do przesianej mąki – wystarczą 2 szklanki – a następnie wsyp 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i przelej do tortownicy. W 180 stopniach piecz do suchego patyczka.

/ 6Podagrycznik

Obraz
© 123RF

Należy do rodziny selerowatych, a jego nazwa wynika z faktu, iż kiedyś leczono nim dnę moczanową, czyli podagrę. Rośnie bujnie, dlatego warto skorzystać z sezonu na tę roślinę. Na łodygach i liściach można gotować zupę – tak jak to się robi na Kresach, ale młode, świeżo zerwane listki warto też dodawać do sałatek. Podagrycznik ma lekko marchewkowy smak i korzenny zapach z nutą goryczki – świetnie nada się więc na pesto. Zmiksuj 1 szklankę podagrycznika z ulubionymi orzechami i pestkami – np. słonecznikiem, orzechami laskowymi i orzechami pinii – i dodaj oliwę. Z podagrycznika można również robić napar, a po ususzeniu – będzie smakowitą przyprawą.

/ 6Mniszek lekarski

Obraz
© 123RF

Ta niepozorna roślina jest w całości jadalna i pyszna, ale też użyteczna i zdrowa. Młode listki połóż na kanapkę lub dorzuć do sałatki. Możesz je również dusić tak jak szpinak – na maśle, z czosnkiem. Korzenie mniszka świetnie nadają się do zup, w towarzystwie marchewki czy pietruszki. Pąki i kwiaty możesz marynować, a nawet kisić. Z mniszka przyrządza się także syrop – idealny na odporność i wsparcie dróg oddechowych w sezonie infekcyjnym.

/ 6Babka lancetowata

Obraz
© 123RF

Te długie, zielone liście to źródło zdrowia. Babka lancetowata leczy stany zapalne jamy ustnej, ale i przewodu pokarmowego oraz przyspiesza gojenie ran. Można jednak ją również spożywać – na surowo ma lekko pieprzny smak. Można babkę lancetowatą dusić, gotować i smażyć.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik