Jadalne chwasty. Przysmaki z pól i łąk, na które trwa sezon
Sprawdź, co możesz zbierać
Kwiecień i maj to idealny czas na wyprawę na pola i łąki, które obrodziły w jadalne chwasty. Zdrowe, zielone i absolutnie pyszne. Sprawdź, jakie skarby natury możesz znaleźć i co z nich przygotować.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Czosnek niedźwiedzi
Młode, zielone listki, łudząco podobne do konwalii, porastają całe połacie lasów. Zbierać je należy ostrożnie, bo są pod częściową ochroną. Wszechstronność cebuli czarownic sprawia, że święci tryumfy na polskich stołach już od kilku lat. Pesto, zupa, dodatek do sałatek i kanapek – z czosnku niedźwiedziego możesz zrobić niemal wszystko!
Pokrzywa
Zdrowa i pyszna. Cenne źródło witaminy C, a także żelaza. Dla zdrowia pijamy napary z liści pokrzywy, ale młode, świeże listki, zbierane z wierzchołków rośliny właśnie w maju nadadzą się też jako farsz do pierogów oraz… ciasto.
200 g pokrzywy posiekaj i przelej wrzątkiem a następnie wymieszaj z rozbełtanymi dwoma jajkami, szklanką cukru i szklanką oleju. Masę dodaj do przesianej mąki – wystarczą 2 szklanki – a następnie wsyp 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i przelej do tortownicy. W 180 stopniach piecz do suchego patyczka.
Podagrycznik
Należy do rodziny selerowatych, a jego nazwa wynika z faktu, iż kiedyś leczono nim dnę moczanową, czyli podagrę. Rośnie bujnie, dlatego warto skorzystać z sezonu na tę roślinę. Na łodygach i liściach można gotować zupę – tak jak to się robi na Kresach, ale młode, świeżo zerwane listki warto też dodawać do sałatek. Podagrycznik ma lekko marchewkowy smak i korzenny zapach z nutą goryczki – świetnie nada się więc na pesto. Zmiksuj 1 szklankę podagrycznika z ulubionymi orzechami i pestkami – np. słonecznikiem, orzechami laskowymi i orzechami pinii – i dodaj oliwę. Z podagrycznika można również robić napar, a po ususzeniu – będzie smakowitą przyprawą.
Mniszek lekarski
Ta niepozorna roślina jest w całości jadalna i pyszna, ale też użyteczna i zdrowa. Młode listki połóż na kanapkę lub dorzuć do sałatki. Możesz je również dusić tak jak szpinak – na maśle, z czosnkiem. Korzenie mniszka świetnie nadają się do zup, w towarzystwie marchewki czy pietruszki. Pąki i kwiaty możesz marynować, a nawet kisić. Z mniszka przyrządza się także syrop – idealny na odporność i wsparcie dróg oddechowych w sezonie infekcyjnym.
Babka lancetowata
Te długie, zielone liście to źródło zdrowia. Babka lancetowata leczy stany zapalne jamy ustnej, ale i przewodu pokarmowego oraz przyspiesza gojenie ran. Można jednak ją również spożywać – na surowo ma lekko pieprzny smak. Można babkę lancetowatą dusić, gotować i smażyć.