Jadalne chwasty. Przysmaki z pól i łąk, na które trwa sezon

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sprawdź, co możesz zbierać

Obraz
© 123RF

Kwiecień i maj to idealny czas na wyprawę na pola i łąki, które obrodziły w jadalne chwasty. Zdrowe, zielone i absolutnie pyszne. Sprawdź, jakie skarby natury możesz znaleźć i co z nich przygotować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Czosnek niedźwiedzi

Obraz
© 123RF

Młode, zielone listki, łudząco podobne do konwalii, porastają całe połacie lasów. Zbierać je należy ostrożnie, bo są pod częściową ochroną. Wszechstronność cebuli czarownic sprawia, że święci tryumfy na polskich stołach już od kilku lat. Pesto, zupa, dodatek do sałatek i kanapek – z czosnku niedźwiedziego możesz zrobić niemal wszystko!

/ 6Pokrzywa

Obraz
© 123RF

Zdrowa i pyszna. Cenne źródło witaminy C, a także żelaza. Dla zdrowia pijamy napary z liści pokrzywy, ale młode, świeże listki, zbierane z wierzchołków rośliny właśnie w maju nadadzą się też jako farsz do pierogów oraz… ciasto.
200 g pokrzywy posiekaj i przelej wrzątkiem a następnie wymieszaj z rozbełtanymi dwoma jajkami, szklanką cukru i szklanką oleju. Masę dodaj do przesianej mąki – wystarczą 2 szklanki – a następnie wsyp 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i przelej do tortownicy. W 180 stopniach piecz do suchego patyczka.

/ 6Podagrycznik

Obraz
© 123RF

Należy do rodziny selerowatych, a jego nazwa wynika z faktu, iż kiedyś leczono nim dnę moczanową, czyli podagrę. Rośnie bujnie, dlatego warto skorzystać z sezonu na tę roślinę. Na łodygach i liściach można gotować zupę – tak jak to się robi na Kresach, ale młode, świeżo zerwane listki warto też dodawać do sałatek. Podagrycznik ma lekko marchewkowy smak i korzenny zapach z nutą goryczki – świetnie nada się więc na pesto. Zmiksuj 1 szklankę podagrycznika z ulubionymi orzechami i pestkami – np. słonecznikiem, orzechami laskowymi i orzechami pinii – i dodaj oliwę. Z podagrycznika można również robić napar, a po ususzeniu – będzie smakowitą przyprawą.

/ 6Mniszek lekarski

Obraz
© 123RF

Ta niepozorna roślina jest w całości jadalna i pyszna, ale też użyteczna i zdrowa. Młode listki połóż na kanapkę lub dorzuć do sałatki. Możesz je również dusić tak jak szpinak – na maśle, z czosnkiem. Korzenie mniszka świetnie nadają się do zup, w towarzystwie marchewki czy pietruszki. Pąki i kwiaty możesz marynować, a nawet kisić. Z mniszka przyrządza się także syrop – idealny na odporność i wsparcie dróg oddechowych w sezonie infekcyjnym.

/ 6Babka lancetowata

Obraz
© 123RF

Te długie, zielone liście to źródło zdrowia. Babka lancetowata leczy stany zapalne jamy ustnej, ale i przewodu pokarmowego oraz przyspiesza gojenie ran. Można jednak ją również spożywać – na surowo ma lekko pieprzny smak. Można babkę lancetowatą dusić, gotować i smażyć.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza